Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciekawie to wnętrze wygląda, dużo czyściej niż u mnie na pellecie przy samym grzaniu CW.

PS

To co piszesz o zięciu to jakbym widział mojego synka - ach ta dzisiejsza młodzież  :wacko:

U mnie już grzejniki niektóre pracują (od północnego wschodu). Obecnie ster wykazuje spalanie na poziomie 7,5 - 8kg. Myślę, że ta czystość się utrzyma cały sezon.

Nie chcę Cię pouczać, boś dobry spec, ale sprawdź czy nie dmuchasz zbyt intensywnie. To gorsze niż niedomiar, naprawdę.

Opublikowano

Pikna komora - fajne  stalaktyty :)

Ja jak swojemu kotłowi zrobiłem tydzień temu kapitalne czyszczenie i serwis - pierwszy taki od 9 lat łącznie z wymianą uszczelek to w trybie lato zaczął mi palić dwa razy więcej i nie wiem dlaczego. Chyba muszę czekać aż się pozapycha i będzie ok :)

Oj tam, czepiasz się. Chyba nie myślisz, że tam coś czyściłem, w nosie to mam. Kiedyś "zapomnę" naładować baniak, i wyjadę na robotę. Oczywiście fon mi się "zgubi".

Z tym spalaniem to jakiś lipton.... zastanówmy się: miałeś dziurawy podajnik, zaspawałeś, może trzeba zabrać volt dmuchawie ?

Daj mi pełne prawa... spróbuję coś popsuć ;)

Opublikowano

Ciekawie to wnętrze wygląda, dużo czyściej niż u mnie na pellecie przy samym grzaniu CW.

PS

To co piszesz o zięciu to jakbym widział mojego synka - ach ta dzisiejsza młodzież :wacko:

A ja myślałem że pellet taki piękny jest.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Waco. Niedawno instalowałem pelleciaka RBR, odpaliłem i naprawdę pięknie to działa.

Ale jak zawsze, trzeba skorygować sterownik, coby palił jak należy. Każde paliwo z nadmiarem powietrza wywali więcej czystego węgla, niż z niedomiarem.

Ale co ja Ci będę gadał, jak Tyś na tym zęby zjadł :)

Opublikowano

I jak tego RBR ustawia się? Pod sondę?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dowcip Ci się wyostrzył :)

Ster z ES na nich wisi, Pello czy jakoś tak, jest nieźle dopracowany. Ustawienia nieco inne niż do zwykłych podajników, ale łatwe do ogarnięcia. W sumie to najwięcej problemów miałem z rozruchem (żeby wykrywał rozpalenie), ale po kilku próbach zagadał.

Opublikowano

Masz dany dostęp - no oprócz zaspawania  rury to jeszcze wyczyściłem i uszczelniłem przepisowo palnik :)

Bieżące ustawienia zapisałem jako tryb Lato to jakby co to będzie wiadomo jak było :)

Opublikowano

Oki. Bez wykresu spalin będzie ciężko, ale postaram się zaobserwować jak one latają.

Przypomnij mi jaką masz dmuchawę.

Zmieniłem sporo parametrów. Chciałbym, abyś mi dał koło 15 znać, co się dzieje na palniku. Resztę wyreguluję voltami.

Opublikowano

Ok - a dmuchawa to METRIX AB http://czp.pl/foto/dmuchawa/

No i dzięki, że chcesz tam zajrzeć.

Aha jak kocioł prze serwisowałem to oczywiście założyłem też głowice termostatyczne na grzejniki  no i jeszcze  przerobiłem dwie pompy CO na jedną Alpha2 i zrobiłem 1 dniowy test instalacji bez podłogówki to powiem Ci , że fajnie mi to chodziło na tej jednej pompce ( najlepiej szła na I biegu i brała 3 W ) i grzejniki w obu pionach były dogrzane :)

W tej chwili jeszcze nie grzeje i CO mam przed pompką odcięte zaworem.

Opublikowano

Kocioł ustawiany na analizatorze spalin, ale podczas pracy tylko na grzanie CW nie jest w stanie się prawidłowo nagrzać i nie dość, że spada czystość splania to jeszcze pada sprawność układu grzania - ale to tylko / aż 3kg pelletu / dobę więc przeboleję.

Opublikowano

Ok - a dmuchawa to METRIX AB http://czp.pl/foto/dmuchawa/

No i dzięki, że chcesz tam zajrzeć.

Aha jak kocioł prze serwisowałem to oczywiście założyłem też głowice termostatyczne na grzejniki  no i jeszcze  przerobiłem dwie pompy CO na jedną Alpha2 i zrobiłem 1 dniowy test instalacji bez podłogówki to powiem Ci , że fajnie mi to chodziło na tej jednej pompce ( najlepiej szła na I biegu i brała 3 W ) i grzejniki w obu pionach były dogrzane :)

W tej chwili jeszcze nie grzeje i CO mam przed pompką odcięte zaworem.

Zobaczymy co z tego będzie.. zmian sporo.

Opublikowano

Kocioł ustawiany na analizatorze spalin, ale podczas pracy tylko na grzanie CW nie jest w stanie się prawidłowo nagrzać i nie dość, że spada czystość splania to jeszcze pada sprawność układu grzania - ale to tylko / aż 3kg pelletu / dobę więc przeboleję.

Oki :)

Opublikowano

Czesław, zastanawia mnie, czemu on tak często wstaje, skoro tylko CWU jest odpalone.

Nie przebija Ci gdzie grawitacja ? Pisałeś, że odcięte zaworem, ale gdzieś to ciepło umyka.

Opublikowano

Hmmm trochę na pewno ucieka rurą, która idzie do góry do naczynia wzbiorczego.

CO odcięte zaworem, podłogówki poodocinane podwójnie zaworami.

Tak mi się teraz wydaje, że już po wakacjach i moja ciągle gdzieś tej ciepłej wody używa to też może być przyczyna.

Sprawdziłem rura do naczynia wzbiorczego gorąca i tak dwa piętra do góry a nawet wyżej bo na sam strych :(

Opublikowano

No znalazłem jeszcze jedno ujście - ciepło zwiewa powrotem od grzejników z powrotu kotła i ta rura też leci do góry przez dwa poziomy no tylko nie wiem jak daleko nią to ciepło idzie skoro zasilanie jest odcięte.

Niestety ciepło pcha się do góry to jak nie może zasilaniem to idzie powrotem.

Powrót mogę odciąć wstawiając zawór zwrotny tylko wtedy mogę pozbyć się normalnej grawitacji :(

Hmm ale na rurze do naczynia wzbiorczego też mogę wstawić zawór zwrotny ?

Opublikowano

Nieee... do naczynia tyle nie mogło uciekać, chyba że masz jakieś cuda z obiegiem przez nie.

Proszę Cię, wrzuć foty z palnika, bo jadę trochę na ślepo. Wg. mnie się poprawia, ale chcę to albo potwierdzić albo obalić.

Może być na maila.

Powrotem powiadasz ? Ale jak, skoro obieg zamknięty zaworem...

Keep calm, damy radę.

Opublikowano

Czesław: tak to nic nie zrobimy, kontakt bardzo słaby.

Już nic nie ruszam, zalecam regulację wyłącznie voltami dmuchawy max w parametrach dmuchawy. I to po jednym poziomie na dobę.

Opublikowano

No jestem - no w kotle ok - poziom kopczyka  jakby wyższy.

Kocioł ma wyższą zadaną to szybciej dobija CWU. Spalanie na tym samym poziomie.

Zważyłem wczoraj dokładnie worek ekogroszku jak było dno w zasobniku to sprawdzę jeszcze czy waga opału jest faktycznie ok.

Dobrze, że za parę dni zima to już nie będę się martwił tym CWU bo wchłonie go CO.

Normalnie to trzeba skrzynkę czegoś do picia i posiedzieć dłuższą chwilę w kotłowni a jak nie skrzynkę to siedzieć w kotłowni i odwiedzać często moją piwniczkę to wtedy mi się dopiero rozjaśni. :)

Opublikowano

Niop, najlepiej na żywo.

Ale ja "na nogach"nie dojdę do domu, więc trzeba to zrobić onlajn.

Potrzebuję info z Twojej strony, aby wiedzieć czy idę w dobrą stronę. Wg obserwacji tak, ale chciałbym potwierdzenia.

Brakuje mi do szczęścia wykresu temp spalin i podajnika, na tej podstawie jestem w stanie ustawić każdy palnik :P

Opublikowano

Wklejcie proszę panowie jpg wykresów jak ten palnik się teraz prowadzi, bo po kliknięciu w link do wykresów ze stopki czp01 tylko białość widzę ;)

Opublikowano

Nie ma wykresów.

Czesław, szukaj co skopałeś w instalacji, bo wyraźnie ciepło jest pobierane.

Od 6 masz dogrzewanie CWU, wiesz ile mu zeszło ? 74min. Bez sensu.

Z przelewu czasem nie kapie ?

Opublikowano

Niop :)

Żeby nie było, dodaję jeszcze fotkę komory spalania.

Możecie pluć, że brudno, czy co tam... Mnie się nie chce czyścić, a zięć ma dwie lewe ręce i dwa biegi - wolny i bardzo wolny.

attachicon.gifkomora.jpg

:D To teraz taki standard u młodych ludzi. Faktem jest, że niezłą kołderkę w kociołku ulepiłeś  :)

Opublikowano

Samo spadnie chyba... ;)

Mój młody taki nie jest, robi co ma zrobić bez ociągania. Ale poszedł z dziewczyną na własne, a tu ja muszę wszystkim się zajmować, bo jak wyżej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.