Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zadam pytanie vmilo czemu masz 44,5 st na podajniku czy to normalne zjawisko w tym sterowniku , bo wyglada ze się tam gazuje opał . Możesz odpowiedzieć.? Dziękuje.

Opublikowano

A ja wiem :)

Czy taka temperatura podajnika, to powód do zmartwienia ?

andy46, zawór 4D nie pracuje jak powinien ?

Opublikowano

U mnie znowu powrót do Czecha. Spala się ładnie i spokojnie.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A cóż tak zmieniasz te paliwa ? ;)

Ja utylizuję Jaret+ obecnie, trochę potrwa... :wacko:

Opublikowano

A ja wiem :)

Czy taka temperatura podajnika, to powód do zmartwienia ?

andy46, zawór 4D nie pracuje jak powinien ?

działa dobrze tylko wstyd się przyznać ale z lenistwa pompę co zainstalowałem przed zaworem myśląc a jakoś to będzie no i cóż teraz trzeba to przerobić bo jak zawór za dużo się przymknie to woda krąży w piecu a nie. W instalacji wiedziałem że tak będzie no ale......

Opublikowano

r

U mnie znowu powrót do Czecha. Spala się ładnie i spokojnie.

jakie masz ustawienia na czecha mam pare worów komorany

syn ostatnio wsypał do  zbornika spalił sie ładnie ale spalanie 26kg na dobe   i tyle zeżarł na miale jak jade to pali ok 14 Przy tej pogodzie

zastanawiam sie czy tego czecha wydmuchało czy to taki szajs

na miale ma dmuchawe min 7 max 38 nic nie zmienialem bo nawet nie wiedziałem ze wsypał to czeskie cudo

Opublikowano

działa dobrze tylko wstyd się przyznać ale z lenistwa pompę co zainstalowałem przed zaworem myśląc a jakoś to będzie no i cóż teraz trzeba to przerobić bo jak zawór za dużo się przymknie to woda krąży w piecu a nie. W instalacji wiedziałem że tak będzie no ale......

Trochę przekombinowałeś z tą pompą :P 

Ale teraz rozumiem czemu tak to działa jak działa, w Twojej instalacji ;)

Opublikowano

syn ostatnio wsypał do  zbornika spalił sie ładnie ale spalanie 26kg na dobe   i tyle zeżarł na miale jak jade to pali ok 14 Przy tej pogodzie

Hej. Czemu nie wleziesz na jego ster ? Ino pamiętaj, że ma WPA06.

Opublikowano

Trochę przekombinowałeś z tą pompą :P

Ale teraz rozumiem czemu tak to działa jak działa, w Twojej instalacji ;)

no wiem wcześniej też wiedziałem że pompy w tym miejscu się nie montuje

teraz wiem dlaczego

nauka na własnych błędach jest najlepsza tylko trochę kłopotliwa

Opublikowano

r

jakie masz ustawienia na czecha mam pare worów komorany

syn ostatnio wsypał do zbornika spalił sie ładnie ale spalanie 26kg na dobe i tyle zeżarł na miale jak jade to pali ok 14 Przy tej pogodzie

na miale ma dmuchawe min 7 max 38 nic nie zmienialem bo nawet nie wiedziałem ze wsypał to czeskie cudo

Jeśli nie zmieniłeś voltów pod Czecha tylko pojechałeś na tym samym co miałeś pod miał to wydmuchałeś go kominem ;). U mnie schodzi 10-12kg

Opublikowano

Cześć po kolejnej dobie palnik wygląda jak na zdjęciu ,dalej walczę z mocą 40 % aby dobrać dawki paliwa i powietrza mam nadzieję że po jakimś czasie opanuję te parametry dziś wniosłem kilka zmian i kocioł rzadziej odstawiał i mieścił się w histerezie plus .

Vmilo pytałeś o dawkowanie opału w 40 % mocy krócej niż 1 s się nie dało więc zwiększyłem czas między podawaniem a w większych mocach mogę ewentualnie korygować czasem podawania o to pytałeś ?

post-69635-0-42519200-1508674809_thumb.jpg

Opublikowano

Nie, pisałem dokładnie o jakie parametry chodzi.

Na palniku jakby lepiej.

Daj mi pełne prawa dostępu jak chcesz.

Opublikowano

Aaa...

Miałeś mało na palniku. Żeby nie czekać aż się zapełni po zmianie konfigu, trza ręcznie podać kilka, kilkanaście sec, i już.

Opublikowano

w opcji dopalanie miałem 3 min jak kazałeś ale każdorazowo jak sterownik przekroczył 55 stopni to dopalanie tak dmuchało długo że dochodził mi do 70 stopni oczywiście pełen dostęp mogę dać tylko że chciał bym sam nauczyć się sztuki palenia tym sterem bo przyjdzie mi zamontować taki ster na kocioł i będzie problem bo nie będę znał jego toku myślenia a nie chce obarczać potem osoby trzecie aby konsultowały się z producentem .

A jeśli chodzi o mój kocioł i sterownik na pewno wszystkie rady są mile widziane i nie obawiam się zmian nastaw bo zawsze można wrócić do poprzedniej .

Opublikowano

Jeśli masz napęd szybki, to gdybyśmy mieli identyczne paliwo, Twój palnik osiąga 2x większą moc niż mój.

Zobacz ile czasu zajmuje mu jeden obrót, a będzie wiadomo co zrobić.

Opublikowano

mam standardowy palnik retortowy przekładnia też zwykła bez jakiś wynalazków ślimak stalowy z przeciw zwojem .

Mam podać czas jednego  obrotu ślimaka w ciągłej pracy np jak go podepnę pod nie zależne zasilanie tak ? 

Opublikowano

Zastanawia mnie ten przesyp, spory.

Zostaw to na razie. Daj przerwę 60sec, i dopasuj wiatrak.

Opublikowano

dałem przerwę w podawaniu 60 wiatr na razie bez zmian będę doglądał co się z nim dzieje ,jak na razie to od 6 godzin pracuje non stop bez odstawiania się i większość w mocy 40 % 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.