Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mogli, ale nie chcieli. Do dziś pamiętam poopadane szczeny, gdy analizator pokazał niską zawartość CO, na burnerze podziurawionym jak durszlak.

Bez wspomagania ciągu, i na zwykłym retopalu.

Opublikowano

Panel jest naprawdę wypasiony, już nie chodzi o wygląd, ale łatwość poruszania się po menu.

Tylko po co takie coś w kotłowni, gdy jest net.

Opublikowano

Jak cię widzą tak cię piszą. Gdy się zobaczy taki panel.....to może i lepiej gore. Ogólnie panela przy kotle używam jak raz do roku palnik wygaśnie. Na co dzień głównie przez aplikację w smartwonie a to trzeba przyznać mają dobrze dopracowane.

Opublikowano

Klaudiusz, masz szybki napęd ?

Witam dlaczego pytasz o napęd chodzi Ci o parametr 6,25 ? 

Ja też z niedowierzanie patrzę na spalanie bo towaru naprawdę na palniku mało a spalanie na poziomie 15 kg do miałem w zimie przy - 10

Opublikowano

Powiem tak że cyfrę tą wyliczył Leszek na podstawie moich ustawień z innego sterownika ale zastanawiam się czy jest dobry palę teraz odsiewką z eko słonecznikiem z eko groszku pali się to dobrze 

Opublikowano

Jeśli chodzi o faktyczny przesyp to nie sprawdzałem tego sam wyliczył to sterownik Timela i tam miałem potencjał wpisany 22.5 kg/h  a  obliczenia polegały na tym że wsypałem worek 25 kg i czekałem aż się spalił jeśli licznik spalania pokazywał nie 25 tylko 14 to przestawiałem potencjał tak aby własnie licznik pokazywał też cyfrę spalania całkowitego ok tych 25 kg 

Ale nie wiem jak to się ma do parametrów tego sterownika bo 15 kg to przekłamanie w 100 % no chyba ze wiatr mi wyrzuca żar z palnika 

Opublikowano

Nie wiem o co chodzi z tym potencjałem, i nie chcę wiedzieć :)

Sprawa jest prosta, jeśli 22,5kg na godzinę, to Leszek parametr obliczył dobrze.

Opublikowano

tak wygląda palnik w pracy 40 % 

według mnie to niski poziom żaru a mimo tego kocioł się co jakiś czas odstawia 

post-69635-0-43056700-1508600504_thumb.jpg

Opublikowano

O wiele za nisko. Zabierz dmuchawie woltów z minimum.

Będę za jakieś 2h, to mogę zaglądnąć na ster.

Opublikowano

Nie szarżuj. Schodź po 1.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Panowie macie racje min 5 to był drastyczny skok i dmuchawka poległa ale juz po 2 godzinach widać różnicę że powietrze 6/35 dało sporą poprawę w ilości na palniku żaru jesli chodzi o spalanie dobowe to zasypałem 160 kg w czwartek o 18 pali się już 3 pełne doby wiec powinno ubyć 45 kg według sterownika a patrząc na podziałkę w zbiorniku mozna przyjąć że spalił około 24 kg na 3 doby więc według stanu węgla w zasobniku powinien pokazywać spalanie max 9 kg 

Poniżej foto jak jest po zmianie 

post-69635-0-50246100-1508608943_thumb.jpg

Opublikowano

Lepiej :)

Nasyp do pełna, po opróżnieniu podasz ile poszło paliwa, i ile minut nakręcił, to Ci z dość dużą dokładnością podamy przesyp.

Opublikowano

tak zrobię wypali się do końca to wam podam na ile godzin spalało się te 160 kg .

vmilo oglądałeś moje ustawienia ?

Opublikowano

Oglądałem wcześniej "po łebkach". Już zaglądam.

Parametry spalania OK.

W instalatorze nie podoba mi się:

Czas przedmuchu

Czas przedmuchu dla 40%

i dopalanie.

Masz 4D ? Dziwnie to wygląda :p

Opublikowano

mam zawór 3 d z sprzęgłem jeśli chodzi o twoje propozycję to 

czas przedmuchu w 40 dać na off 

jaki czas podać ?

Opublikowano

Na minimum.

Dopalanie zmień.. przy tak niskiej dmuchawie, to z 3min albo i więcej. Albo ustaw tak, jak Ci podesłał Leszek.

Opublikowano

Może zostać. Jutro pokaż palnik, to pomyślimy co dalej.

Nastawy jakie teraz masz, będą domyślne w kolejnej wersji softu.

Jako wyjściowe są OK, a w zależności od paliwa, regulować się będzie dwoma parametrami - tak nam wyszło z testów na kliku różnych kotłach.

Czasu przedmuchu nie dałeś na minimum :) Daj na 3.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.