Gość vmilo Opublikowano 31 Lipca 2017 #1576 Opublikowano 31 Lipca 2017 Zależy od zapotrzebowania. Obecnie palenie ciągłe jest nieopłacalne. Uważam, że poniżej 2kW nie warto schodzić. Dlatego latem ograniczam minimalną moc palnika do odpowiedniego poziomu. Palenie dwustanowe, dobrze wyregulowane, jest ekonomiczne. Ale można połączyć dobre spalanie, z automatycznym balansem mocą. Powyżej 2kW, zużycie opału jest prawie identyczne. W kotle czyściej, spaliny "zdrowsze" ;) Mówię o moim kotle i opale. Są kotły, które nie były od podstaw projektowane pod podajnik, czyli takie zasypowce z dołożonym podajnikiem. W nich często tylko mocny dwustan się opłaca.
andy46 Opublikowano 31 Lipca 2017 #1577 Opublikowano 31 Lipca 2017 wywołany do tablicy odpowiadam na razie kombinuję z ustawieniami zgodnie z zaleceniami Vmilo musiałem mu podnieść moc max bo jak wszyscy zaczęli się kąpać to dla mnie została zimna woda :D kląć nie będę zresztą bardzo trudno mnie zdenerwować puki co jestem zadowolony (wiedziałem co brałem) choć nie udzielam się na forum obserwuję go od dłuższego czasu a wcześniej obserwowałem dyskusję tych samych forumowiczów na innym portalu nie zabieram głosu bo znam swoje miejsce w szeregu bo doświadczenie mam z jednym piecem choć mam już trzeci sterownik
czp01 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 #1578 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Kolego czp01 przeczytałem te kilka wpisów na tym forum z linka są tam te tabelki które przedstawiają ustawienia nasuneło mi sie pytanie czy ten sterownik ma opcję PID bo mój stary sterownik miał tą opcję i pracował płynnie dobierająć sobie parametry do zapotrzebowania ciepła na dom . Mógł byś mi to jakoś opisać . No tak jak koledzy to wcześniej napisali sterownik ma funkcję automatycznego prowadzenia procesu spalania - jak to można porównać do PID-a to nie wiem bo nigdy nie miałem sterownika z PID. W każdym razie ten automat wymaga podania mu paru wstępnych nastaw no i posiada wiele ustawień, którymi można proces spalania doprecyzować. Tabelki na mojej stronie wzięły się stąd, że rozpisałem podstawowe ustawienia sterownika dla siebie tak abym miał wszystko czarno na białym - no inni mają to w głowie to nie muszą rozpisywać :)
Gość vmilo Opublikowano 1 Sierpnia 2017 #1579 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 wywołany do tablicy odpowiadam na razie kombinuję z ustawieniami zgodnie z zaleceniami Vmilo musiałem mu podnieść moc max bo jak wszyscy zaczęli się kąpać to dla mnie została zimna woda :D Oczywiście można moc max ustawić na 100%, a na lato dynamikę ustawić na 3 (tu czym wyższa cyfra, tym niższa dynamika) I może przypomnę, że parametry widoczne w menu grzanie, są parametrami mocy "środkowej", od nich ster mnożnikami zwiększa lub zmniejsza moc palnika. U Ciebie widzę bardzo niską temperaturę zadaną, CWU lepiej się ładuje, gdy mamy lekki nadmiar :) Pisz jakie masz uwagi, nikt tu nie jest uczonym, wzajemnie musimy sobie pomagać.
energotop Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Autor #1580 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Musimy? Nie musimy !!! Chcemy Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 1 Sierpnia 2017 #1582 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 To ja się wtrącę z tą temp grzania- wg badań i praktyki największą sprawność grzania uzyskujemy przy różnicy między temp na kotle i temp zadaną CW ok 15-20C.
Gość vmilo Opublikowano 1 Sierpnia 2017 #1583 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Masz rację, dlatego wspomniałem o zbyt niskiej zadanej u Andrzeja. Już 5st wyżej poprawi sytuację, a 15st da super przyspieszenie w odbudowie zasobów.
andy46 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 #1584 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 temperatura kotła ustawia mi się automatycznie z programatora pogodowego proszę powiedzieć co i gdzie mam zmienić
Gość vmilo Opublikowano 1 Sierpnia 2017 #1585 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Spróbuj Andrzeju zmienić krzywą grzania, czyli temperatury zadane CO, w odniesieniu do temperatur zewnętrznych. Znajdziesz to w menu głównym w Parametrach zaawansowanych. Możesz też zdezaktywować programator pogodowy.
energotop Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Autor #1586 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Na lato krzywa grzania trochę mija się z celem. Lepiej ustawić sobie stałą CO. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
bernard Opublikowano 1 Sierpnia 2017 #1587 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 młodzież-bawcie się do usranej śmierci-mam to co mam i nie potrzeb jakięjś tam inowacyjnej V -ZABAWA NIECH TRWA-bywajcie zdrów
Gość vmilo Opublikowano 1 Sierpnia 2017 #1588 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Rajmund, co Cię zaś boli ?
Gość vmilo Opublikowano 1 Sierpnia 2017 #1590 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Du-pa Cię boli ? Byś raz mógł napisać wprost o co chodzi.
Kijasr Opublikowano 1 Sierpnia 2017 #1591 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Dziwny gość Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Animus Opublikowano 1 Sierpnia 2017 #1592 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 To ja się wtrącę z tą temp grzania- wg badań i praktyki największą sprawność grzania uzyskujemy przy różnicy między temp na kotle i temp zadaną CW ok 15-20C. Wstępnie można pobawić się histerezą. Ale najlepszy byłby jakiś układu regulacji, który kontroluje aktualną moc kotła oraz różnicę temperatury zasilania i powrotu i na tej podstawie zadaje odpowiednią prędkość pracy pompy obiegowej.
form Opublikowano 2 Sierpnia 2017 #1593 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Być może Rajmundowi chodzi o to, że sterownik umożliwiający optymalne ustawienie pracy dwustanu (start-stop) to maksimum tego co w domu można wyciągnąć ze spalania wyngla, a te wszystkie innowacyjne pidy, modulacje algorytmiczne wszystkiego co się rusza i nie ucieka na drzewo, krzywe i proste pogodowe to tylko wciskanie drogich bajerów, na których handlarze koszą prowizje ;)
Gość vmilo Opublikowano 2 Sierpnia 2017 #1594 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Być może. A może chodzi o to, że widzę ster kolegi andy46, a jego nie ;)
andy46 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 #1595 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 jestem jestem ale trochę zabiegany lodówko zamrażarka mi chyba padła (a jest pełna) i nie mogę oficjalnie siedzieć z laptopem bo żona by mnie zabiła ustawiłem wszystko zgodnie z zaleceniami Vmilo no i co no i czekam co z tego wyniknie
Gość vmilo Opublikowano 2 Sierpnia 2017 #1596 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Uuuu, to poważna awaria :unsure: Kotłem się nie przejmuj, i tak latem nie rozwinie skrzydeł...
Klaudiusz3 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 #1597 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Panowie widzę że temat jakoś nabiera rozpędu może uchylicie rąbka tajemnicy, bo PID pidem niech się to nazywa jak chce ale jeśli jest możliwość wstawienia jakiegoś wykresu aby móc na odległość zobaczyć jak ster sobie radzi z mieszaczem jak oblicza stabilizację itd.było by super . Nie chodzi mi tu o jakąś konkurencje między sterownikami bo może tak ktoś pomyśleć lecz o pokazanie przyszłemu użytkownikowi jak to wszytko działa i jak ważne jest dobranie odpowiednich parametrów Mam nadzieję że producent pan Leszek nie będzie miał za złe nikomu za pokazanie wykresu a nawet podejrzewam że może będzie zadowolony z faktu że sterownik jego produkcji zostaje doceniany i zauważany . Im więcej wy tu pokażecie i napiszecie tym łatwiej będzie się przekonać do właściwego produktu jakim np. jest IE 42. pozdrawiam .
Gość vmilo Opublikowano 2 Sierpnia 2017 #1598 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Jak to mówią... przyjdzie czas, przyjdzie uciecha ;)
karoka65 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 #1599 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Panowie widzę że temat jakoś nabiera rozpędu może uchylicie rąbka tajemnicy, bo PID pidem niech się to nazywa jak chce ale jeśli jest możliwość wstawienia jakiegoś wykresu aby móc na odległość zobaczyć jak ster sobie radzi z mieszaczem jak oblicza stabilizację itd.było by super . Nie chodzi mi tu o jakąś konkurencje między sterownikami bo może tak ktoś pomyśleć lecz o pokazanie przyszłemu użytkownikowi jak to wszytko działa i jak ważne jest dobranie odpowiednich parametrów Mam nadzieję że producent pan Leszek nie będzie miał za złe nikomu za pokazanie wykresu a nawet podejrzewam że może będzie zadowolony z faktu że sterownik jego produkcji zostaje doceniany i zauważany . Im więcej wy tu pokażecie i napiszecie tym łatwiej będzie się przekonać do właściwego produktu jakim np. jest IE 42. pozdrawiam . Szczegółów to na pewno bym Ci nie podał gdybym znał, wielu uszy pewnie nadstawia żeby dostać takie rzeczy na "tacy". Co chciałbyś teraz zobaczyć np. z pracy mieszacza? tak z ciekawości zapytam?
arthek Opublikowano 3 Sierpnia 2017 #1600 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Jeśli zapłacisz o 100 więcej, to ja Ci zwrócę różnicę. Na pewno chciałeś wersję podstawową jak napisałem ? Tak na marginesie... ogarniamy tłoka pomału. Czy tłok jest już "ogarniety" w IE42 ? Chciałbym podjechac do Radoszyc i zakupić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.