Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój przy Ardeo tak jakoś wygląda. I nie słychać skubańca wcale. Najgłośniejszym elementem palnika jest dmuchawa. Jak się pali miałem to stojąc przy kotle nie wiesz kiedy podanie wykonał.

Opublikowano

I takie coś by mi pasowało :)

Priv sprawdź, mam nadzieję że nie będę żałował :D

Opublikowano

Priva czytałem i nawet już pisałem. I do Ciebie odpowiedź i pod wskazany adres też. A co do napędu to porównanie mam, parę tych kotłów widuję. Ten przy Ardeo to jest miód. Z kolei ten Besel co przy rynnie chodzi ( wcześniej był przy fajce ) ryczy skubany jak syrena okrętowa. No ale on już ma prawo, 13 lat chodzi. Na początku nie był aż taki głośny. No ale teraz idzie w zakładzie, niech se ryczy - tu i tak hałas raczej panuje.

Opublikowano

Nada się, ale Rajmund ma - przyznasz - trochę racji.

Obecnie jest inny problem... programista gdzieś popełnił błąd, ster się nie nadaje do użytku.

Bez przesady. Jest mały problem ale to nie dyskwalifikuje stera. Ty to byś chciał żeby wszystko szło odrazu TIP TOP. Jest czysto, ekonomicznie...Nie odrazu SPP powstało ;). Prawda?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

No OK.... niech będzie. Ciekawe co kobra napisze jak będzie testował.. może nie zauważy ? :D

Opublikowano

wszystko w dobrych rączkach programisty -zależy okrutnie mnie i reszta  i będzie  meg  *** :)

Opublikowano

spp sie popsuło z kuli pseudo mega uzdrawiaczy  typu K hee :)

Opublikowano

Obawiam się Rajmek, że nic z tego nie będzie. Bo nikt nie przewidział, że ktoś przy mocy minimalnej dowali takie podawanie jak Ty.

Zobaczymy, programista sprawdza soft.

Opublikowano

nie być taki pewny-dzisiaj takie są czasy są wyrób nie pewny wypada z rynku . więc niech programista się spreży i będzie ok

Opublikowano

podaw  4 to jest 4 a nie 3,85 krótko i zwięźle piszę co

Opublikowano

sprawdziłem  -wiele godz spędz z zimnej kotłowni z piecem typu K a i  rorszyfrowałwem  gdzie twki wada -typu K

zamówiłem tzw gitarę. mega przyżąd do wyczyszenia tylnych kanałów pieca jak dotrze to - będzie na stole ślusarskim  u mnie jest odwronie wykonany hee 

i tako to smutna prawda .

Opublikowano

Ano właśnie nie tylko przy starcie. Przy starcie pod 200W podchodzi a potem pobiera około 170W.

Na napędzie pisało cosik, że Made in Germany, myślałem że masz jakieś kompletne napędy z DE.

Mówisz, że taki powinien podejść ? http://allegro.pl/silnik-do-przekladni-naped-podajnika-do-kotla-i5799307156.html

motoreduktory są niemieckie, łączone z silnikami przymierze oraz jeszcze jednymi,które przemilczę

cały z silnikiem to bodajże jakoś 650zł było

Ty pytasz o silnik, więc odpowiadam przymierze. Taki, jak podajesz w linku

Musisz jednak zwrócić uwagę, bo silniki mają różne końcówki a przy nordzie najczęściej był to nie zwężający się element.

Nie mam samych kart katalogowych opcji silnika, więc Ci nie podpowiem dzisiaj czy ma to jakiś konkretny symbol

Opublikowano

No ale powiedz, pasuje do norda czy nie ?? Bo jestem skłonny go kupić.

Opublikowano

sprawdziłem  -wiele godz spędz z zimnej kotłowni z piecem typu K a i  rorszyfrowałwem  gdzie twki wada -typu K

zamówiłem tzw gitarę. mega przyżąd do wyczyszenia tylnych kanałów pieca jak dotrze to - będzie na stole ślusarskim  u mnie jest odwronie wykonany hee 

i tako to smutna prawda .

No co Ci mam powiedzieć - programista szuka. Ale nikt, nawet ja, nie przypuszczałem, że ktoś może przywalić aż takie dawki na minimum.

No ale dobrze żeś tak zrobił, wyszedł błąd i tyle.

Opublikowano

Silnik jako taki pasuje, zadzwoń do sprzedawcy informując,że masz przekładnię norda

Pewnie poproszą, abys dosłał fotkę (łączenie silnika z przekładnią)

Besele do Norda miały inną końcówkę silnika mocowaną

Silniki sa w kilku wariantach wykonania, przymierze ma jeden typowo do podajników:

http://www.przymierze.pl/index.php?pid=193&idp=82 

i on idzie do m.in. centrotermu, bhf-a, tyle kojarzę na bieżąco

generalnie chodzi o to, czy do norda pasuje ten typ kołnierza, czy trzeba zamawiać z innym

Nord dawno dawno temu brał Besele a później taki czarny silnik ze swoja tabliczka, plotki branżowe mówią,że ten czarny jest made in china tylko klepkę ma norda

Opublikowano

No OK.... niech będzie. Ciekawe co kobra napisze jak będzie testował.. może nie zauważy ? :D

No ja przy nim ze stoperem stał nie będę. Jak jest różnica w czasie podawania ale wszystkie wykonywane podania są równe i ster pauzą i wiatrem to ogarnia tak że dalej pali się czysto i skutecznie, to mnie to prawdę mówiąc wali czy podanie ma stricte 3 sekundy czy 2 i 85 setnych. To są detale bez znaczenia. 

Opublikowano

mnie nie- wali :angry:

1.ster ma licznik zużycia może jest bardzo inteligentny że umie liczyć dziesiątki wydaje mi się nie robi to uczciwie 

2.raz poda 4s a raz 3,85 

3,przestałem mierzyć

4,powróciłem do starszego brata- sąsiada z półki

No ja przy nim ze stoperem stał nie będę. Jak jest różnica w czasie podawania ale wszystkie wykonywane podania są równe

ty o kozie a ja o wozie

Opublikowano
4,powróciłem do starszego brata- sąsiada z półki

I niech tak zostanie. Ster byś mógł posłać komuś, są chętni do testowania, a i może u nich nie będzie świrował.

Opublikowano

A co w nim jest nie teges?

Co się w nim podłącza dużo kabelków, bo już 2 mam na jednym kotle. 

Przecież ster nie możne cały czas podawać takiej samej dawki jak moduluje nadmuchem.

U mnie zmienia się ciągle długość podania paliwa, skraca, to znów wydłuża przerwa miedzy podaniami i zmienia się siła nadmuchu.

Opublikowano

Testowanie sterownika ok. - a nawet zaczynamy się lubić. Spalanie  deczko mniejsze bo tak jak teraz za ostatnią dobę podaje 20 kg a bruli brał 21 do 23 kg przy podobnych warunkach.

Z tym, że ta mała różnica  w spalaniu to może być również zasługa zmiany filozofii palenia w kotle i zasilania  CO. 

Na brulim zadana 50 st C plus 55 st  na tryb priorytetu CWU - spalanie grupowe -   - sterowałem instalacją na funkcji termostatu pokojowego, czyli dogrzewał i wyłączał pompy CO i spadek i znowu włączał pompy CO , w międzyczasie się odstawiał gdzie praca pomp CO była cykliczna aby nie wystudzić instalacji. (podłogówki chodziły tylko grawitacyjnie),

Teraz na ES42  chciałem mu dać pole do popisu do pracy automatycznej czyli pompy CO i CWU praca ciągła,  niższa temperatura zadana , przez dzień 42 st a wieczorem 47 st C. To i tak za dużo ciepła produkowałem to skręciłem zasilanie CO na zaworze  3 drożnym - bo nie mam termostatów. Aby miał co robić dorzuciłem mu jeszcze mój domowy warsztat w przyziemiu do grzania.  (podłogówki dalej grawitacyjnie). Po pierwszych umizgach ze sterownikiem - teraz ster pracuje b. stabilnie i się w ogóle nie odstawia.

Wnioski:

1. zaczyna mi się podobać ciągła praca ciągła kotła bez odstawiania czyli bez podtrzymania, - ale jak będzie cieplej to i tak musi się odstawić,

2. podoba mi się też ciągłe zasilanie pompą CO grzejników - no ale tu brakuje mi termostatów,

3. jedną lepszą pompę już kupiłem i zaraz na wiosnę z dwóch linii zasilania robię jedną wspólną (kusi mnie jeszcze jak mówi verb wrzucić CWU do tej jednej no ale to wymaga zastanowienia),

4. termostaty gazowe już mam jakieś wytypowane to też to załatwimy,

5. Do takiego sterownika mam za dużą dmuchawę bo Metrix AB 85 W toż to jest bydle i mogłoby zasilić z 10 kotłów na raz a na brulim chodziłem do tej pory na małej testowej dmuchawce 12 V  to różnica taka jak między rowerem a odrzutowcem - to do takiego sterownika będę musiał zakupić jakąś inną dmuchawę jakby co,

6. w sterowniku brakuje mi netu ale to wiadomo jak człowiek przyzwyczai się, że może zaglądnąć do kotła z daleka to mu tej funkcji brakuje: - wiem jest na ukończeniu i będzie,

7. przydałaby się w sterowniku rozbudowana funkcja temperatury CWU - z mojego subiektywnego punktu widzenia brakuje w nim temperatury obniżonej CWU i całej reszty tak jak do temperatury zadanej CWU z kalendarzem,

8. no a podoba mi się bardzo możliwość doprecyzowania  procesu spalania w okolicach temperatury zadanej - allle tu jeszcze wszystkiego nie odkryłem i nie sprawdziłem,

Jak zakończę testy to wrzucę  tu jakieś fotki :

Pierwsze moje wrażenie co do sterownika to było takie, że wygląd fizyczny sterownika to tak jak wygląd sterownika czyli w normie - ale za to jest  bogate wyposażenie w przewody i czujniki . Instrukcja sterownika mogłaby być jakoś przystępniej napisana zwłaszcza w zakresie tej ideologii spalania w automacie - a jak to nie wiem bo to tylko takie wrażenie.

:) :) :)

Opublikowano

Może może. Są różne sposoby modulowania. U mnie moduluje moc, a podanie i siła nadmuchu jest stała. Zmienia się jedynie pauza oraz czas nadmuchu.

Coś nie teges, siła nadmuchu jest stała? to przy pracy na małej mocy ciągle się wyłącza.

1. zaczyna mi się podobać ciągła praca ciągła kotła bez odstawiania czyli bez podtrzymania, - ale jak będzie cieplej to i tak musi się odstawić,

2. podoba mi się też ciągłe zasilanie pompą CO grzejników - no ale tu brakuje mi termostatów,

3. jedną lepszą pompę już kupiłem i zaraz na wiosnę z dwóch linii zasilania robię jedną wspólną (kusi mnie jeszcze jak mówi verb wrzucić CWU do tej jednej no ale to wymaga zastanowienia),

4. termostaty gazowe już mam jakieś wytypowane to też to załatwimy,

6. w sterowniku brakuje mi netu ale to wiadomo jak człowiek przyzwyczai się, że może zaglądnąć do kotła z daleka to mu tej funkcji brakuje: - wiem jest na ukończeniu i będzie,

7. przydałaby się w sterowniku rozbudowana funkcja temperatury CWU - z mojego subiektywnego punktu widzenia brakuje w nim temperatury obniżonej CWU i całej reszty tak jak do temperatury zadanej CWU z kalendarzem,

8. no a podoba mi się bardzo możliwość doprecyzowania  procesu spalania w okolicach temperatury zadanej - allle tu jeszcze wszystkiego nie odkryłem i nie sprawdziłem,

Czp01 do CWU nie mam w ogóle pompy zasobnik ładuje się grawitacyjnie.

Do cyrkulacji CWU mam 1 pompę automatyczną bezobsługową i ta akurat jedzie na AA, ale może tylko zaszaleć 3: 7 W, więc spuściłem ją ze smyczy. :)

3bfd3605371fe3897772f1b90a4c665a.jpg

Ecoal mam podłączony pod neta, jako ster do podglądu kotłowni na smartphonie, czujniki bezprzewodowe pokazują mi temperaturę w wyodrębnionych pomieszczeniach.

To ciągła praca pomp zmniejszyła zużycie opalu, jedziesz teraz na niższej temperaturze czynnika grzewczego, więc masz oszczędności, dodatkowo jak kocioł się nie odstawia, to komin nie ciągnie powietrza z kotłowni przez wymiennik kotła i go nie studzi, zanim ponownie go nie załączy sterownik do pracy.

Opublikowano

nie rozumie to u mnie jest błąd czy mam pisać tak tak wszystko gra B)

widocznie reszta z testerów olewa sprawe albo klaska -gra muzyka

jest tylko małutka poprawka co do prawdziwych sekund i będe balować-przy verbomacie tankując miodule :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.