Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli na recznych ustawieniach jedziesz?

Tak z ciekawości masz juz jakieś porównanie odnośnie spalonych ilości w porównaniu do grochu przy podobnych temperaturach?

Opublikowano

Ja biore z GrafiGaz w Trzebini wokowany, ale widzę też to samo w Slawkowie na OLX, gdzie luz jest za 349zł/netto

Opublikowano

Czyli na recznych ustawieniach jedziesz?

Tak z ciekawości masz juz jakieś porównanie odnośnie spalonych ilości w porównaniu do grochu przy podobnych temperaturach?

Jadę na ręcznych, bo mam precyzyjną regulację. Zuzycie ciężko powiedzieć po tak krótkim czasie, ale tak około 25% więcej.

Opublikowano

Nie smoli wymiennika za bardzo?

Bo w Pancerpolu Duo nie ma tego dodatkowego nadmuchu jak w Trio.

Opublikowano (edytowane)

U mnie czyściutko. jestem zaskoczony że mam dobrą alternatywę dla węgla.

Trio ma tylko dodatkowo gaszaki, palnik ten sam z dwoma rzędami otworów.

Edytowane przez robinet
Opublikowano

W takiej cenie pelletu tez bym popróbował.

Niestety u mnie tylko Olimp w cenie ponad 1k i całą paletę musiałbym wziąć :( .

Jeszcze nie tym razem ;) .

Opublikowano (edytowane)

Robinet brawo . Podejrzewam, że teraz więcej groszków będzie próbowało palić pelletem przy braku węgla i rosnących cenach. Z którego dnia masz program?

Edytowane przez RobikF
Opublikowano

To była wersja z lutego, przesłali mi ją wtedy na testy.

Opublikowano

U mnie czyściutko. jestem zaskoczony że mam dobrą alternatywę dla węgla.

Trio ma tylko dodatkowo gaszaki, palnik ten sam z dwoma rzędami otworów.

Nie prawda w trio "UWAGA! W podajniku TRIO zastosowano dysze powietrza wtórnego. Dysze te muszą być ustawione zawsze w kierunku płomienia (sposób prawidłowego ustawienia dysz przedstawia Rysunek 2, str 14)"  zaczerpnięte z "INSTRUKCJA EKSPLOATACJI I OBSŁUGI PODAJNIKA PALIWA STAŁEGO TYPU trio"

Opublikowano (edytowane)

Tak mi się wlasnie zapamiętało ze te rurki nad palnikiem to powietrze wtórne do pelletu plus dodatkowa mufka na rurze (na strażaka) i mamy Trio.

Dlatego właśnie pytałem czy nie smoli na Duo ;)

Edytowane przez krisgie
Opublikowano

Płomień czysty, szamot jasny. Spróbujcie, naprawdę możecie być mile zaskoczeni. Dla mnie bomba przy tych podwyżkach węgla. Z jednego dnia jedna garść popiołu.

Opublikowano

Ja na pewno sprawdzę ale jeszcze nie mieszkam, jestem na budowie w soboty i boję się zasypać większą ilość i zostawić kocioł na tydzień bez żadnego zabezpieczenia.

Ale przyjdzie czas na eksperymenty ;) .

Opublikowano

Płomień czysty, szamot jasny. Spróbujcie, naprawdę możecie być mile zaskoczeni. Dla mnie bomba przy tych podwyżkach węgla. Z jednego dnia jedna garść popiołu.

Siersza a możesz zrobić mi zdjęcie palnika tak z czystej ciekawości ? Bo aż mnie swęd..... :)

Opublikowano

Zrobię zdjęcie palnika, nie obiecuję że już, ale jak dotrę do domu.

Opublikowano

Pierwsze pellet kupiłem do mieszania z groszko-miałem, gdzie mnie facet oszukał i sprzedał mi towar  niepalny.

A w czwartek na próbę wrzuciłem sam pellet. Pierwsze próbowałem na PIDzie, a później na manualu i po kilku korektach uznałem, że na ręcznym są większe możliwości i jeszcze stabilniej można go spalić.

W sobotę zasypałem 4 worki, które mi zostały i dzisiaj około 9tej skończył się. Dostawa ma być końcem tygodnia, a nie będę kupował droższej wersji.

Opublikowano

Przy ww temperaturach  nawet w największe mrozy nie potrafiłem zmusić kotła by pracował cały czas.

Przy tych mrozach pracował na około połowie mocy patrząc na zużycie grochu i dziwne dla mnie było że nie moduluje tylko przebija i się odstawia.

Testowałem różne kombinacje przyrostu i spadku mocy ale różnic wielkich nie zauważyłem i ostatecznie zostało na 10%/25%.

I teraz nie wiem czy taka natura tego Turbo czy coś powinienem jeszcze poprzestawiać.

PID Standard załączyłem tylko raz czy dwa i długo potrafił pracować ale z uwagi na małe zapotrzebowanie mocno przebijał więc zaniechałem, może w tym sezonie spróbuję ponownie.

Zaczynam się zastanawiać czy to zjawisko nie jest spowodowane instalacją z wymiennikiem płytowym gdzie przepływy po stronie kotła i instalacji są różne i może to powoduje taki efekt.

Ustaw, żeby utrzymywał 20-21 w pomieszczeniach, a duże prawdopodobieństwo jest, że będą momenty że dobije do 100%.

A już na pewno dobije jak oprócz CO zaczniesz grzać też CWU.

Z drugiej strony jak masz wymiennik płytowy, to instalacja nie odbiera bezpośrednio z kotła i nie ma takich skoków, więc powinno łagodniej modulować.

Od ponad dwóch dni pale w tym kotle czystym pelletem bez domieszek wegla, jak to wczesniej próbowałem.

Na jakim palniku ?

Jak Solid to na pancerpolu ... Jakieś zabezpieczenie przed cofką ? :rolleyes:

Opublikowano

Na jakim palniku ?

Jak Solid to na pancerpolu ... Jakieś zabezpieczenie przed cofką ? :rolleyes:

A w jaki sposób ma zrobić się ta cofka? Pisałem wcześniej, że temp. podajnika nie przekroczyła mi 28stC

Opublikowano

Palet jakby raczej wydaje się na łatwiej "zapalny" niż eko ;)

Rozumiem, że tak ustawiłeś ster, że ma krótkie przerwy w podawaniu, przez co nie gaśnie i nie schodzi za bardzo w palenisko.

Opublikowano (edytowane)

Kopczyk ładny, nie za duży, nie za mały. Kończy sie na granicy retorta - talerz paleniska.

Ustawienia moje to :

PALENIE

Wentylator 47%

praca 12s

postój 27s

PODTRZYMANIE

Wentylator 20%

praca 15s

postój 20min

wstępny 10s

dodatkowo 20s

blokada 1

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Obiecane fota tryb palenia.

Temperatura spalin przy wyciągniętej kasecie z turbulatorami dochodzi do 190stC przy spokojnym spalaniu.2bc203ffcb87859ce73a46bbe58b8d2f.jpg38f327769529536be35e102d7b255fa7.jpg

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Robinet a próbowałeś w trybie turbo lub standard?

Opublikowano

Pisałem wcześniej, że ręczny chodzi lepiej, bo ma wiecej ustawień.

Od lutowej poprawki PID Standard nie działa, został "uwalony" i miał zniknąć ten tryb z oprogramowania.

Opublikowano

Dla tego paliwa tylko ustawienia z ręki bez PID