krisgie Opublikowano 21 Października 2017 #226 Opublikowano 21 Października 2017 Czyli na recznych ustawieniach jedziesz? Tak z ciekawości masz juz jakieś porównanie odnośnie spalonych ilości w porównaniu do grochu przy podobnych temperaturach? Cytuj
audilhr Opublikowano 21 Października 2017 #227 Opublikowano 21 Października 2017 A to gdzie taki pelet fajny w takiej cenie sprzedają. Cytuj
robinet Opublikowano 21 Października 2017 Autor #228 Opublikowano 21 Października 2017 Ja biore z GrafiGaz w Trzebini wokowany, ale widzę też to samo w Slawkowie na OLX, gdzie luz jest za 349zł/netto Cytuj
robinet Opublikowano 21 Października 2017 Autor #229 Opublikowano 21 Października 2017 Czyli na recznych ustawieniach jedziesz? Tak z ciekawości masz juz jakieś porównanie odnośnie spalonych ilości w porównaniu do grochu przy podobnych temperaturach? Jadę na ręcznych, bo mam precyzyjną regulację. Zuzycie ciężko powiedzieć po tak krótkim czasie, ale tak około 25% więcej. Cytuj
krisgie Opublikowano 21 Października 2017 #230 Opublikowano 21 Października 2017 Nie smoli wymiennika za bardzo? Bo w Pancerpolu Duo nie ma tego dodatkowego nadmuchu jak w Trio. Cytuj
robinet Opublikowano 21 Października 2017 Autor #231 Opublikowano 21 Października 2017 (edytowane) U mnie czyściutko. jestem zaskoczony że mam dobrą alternatywę dla węgla. Trio ma tylko dodatkowo gaszaki, palnik ten sam z dwoma rzędami otworów. Edytowane 21 Października 2017 przez robinet Cytuj
krisgie Opublikowano 21 Października 2017 #232 Opublikowano 21 Października 2017 W takiej cenie pelletu tez bym popróbował. Niestety u mnie tylko Olimp w cenie ponad 1k i całą paletę musiałbym wziąć :( . Jeszcze nie tym razem ;) . Cytuj
RobikF Opublikowano 21 Października 2017 #233 Opublikowano 21 Października 2017 (edytowane) Robinet brawo . Podejrzewam, że teraz więcej groszków będzie próbowało palić pelletem przy braku węgla i rosnących cenach. Z którego dnia masz program? Edytowane 21 Października 2017 przez RobikF Cytuj
robinet Opublikowano 21 Października 2017 Autor #234 Opublikowano 21 Października 2017 To była wersja z lutego, przesłali mi ją wtedy na testy. Cytuj
jkrystian Opublikowano 22 Października 2017 #235 Opublikowano 22 Października 2017 U mnie czyściutko. jestem zaskoczony że mam dobrą alternatywę dla węgla. Trio ma tylko dodatkowo gaszaki, palnik ten sam z dwoma rzędami otworów. Nie prawda w trio "UWAGA! W podajniku TRIO zastosowano dysze powietrza wtórnego. Dysze te muszą być ustawione zawsze w kierunku płomienia (sposób prawidłowego ustawienia dysz przedstawia Rysunek 2, str 14)" zaczerpnięte z "INSTRUKCJA EKSPLOATACJI I OBSŁUGI PODAJNIKA PALIWA STAŁEGO TYPU trio" Cytuj
krisgie Opublikowano 22 Października 2017 #236 Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) Tak mi się wlasnie zapamiętało ze te rurki nad palnikiem to powietrze wtórne do pelletu plus dodatkowa mufka na rurze (na strażaka) i mamy Trio. Dlatego właśnie pytałem czy nie smoli na Duo ;) Edytowane 22 Października 2017 przez krisgie Cytuj
robinet Opublikowano 22 Października 2017 Autor #237 Opublikowano 22 Października 2017 Płomień czysty, szamot jasny. Spróbujcie, naprawdę możecie być mile zaskoczeni. Dla mnie bomba przy tych podwyżkach węgla. Z jednego dnia jedna garść popiołu. Cytuj
krisgie Opublikowano 22 Października 2017 #238 Opublikowano 22 Października 2017 Ja na pewno sprawdzę ale jeszcze nie mieszkam, jestem na budowie w soboty i boję się zasypać większą ilość i zostawić kocioł na tydzień bez żadnego zabezpieczenia. Ale przyjdzie czas na eksperymenty ;) . Cytuj
RobikF Opublikowano 23 Października 2017 #239 Opublikowano 23 Października 2017 Płomień czysty, szamot jasny. Spróbujcie, naprawdę możecie być mile zaskoczeni. Dla mnie bomba przy tych podwyżkach węgla. Z jednego dnia jedna garść popiołu. Siersza a możesz zrobić mi zdjęcie palnika tak z czystej ciekawości ? Bo aż mnie swęd..... :) Cytuj
robinet Opublikowano 23 Października 2017 Autor #240 Opublikowano 23 Października 2017 Zrobię zdjęcie palnika, nie obiecuję że już, ale jak dotrę do domu. Cytuj
RobikF Opublikowano 24 Października 2017 #241 Opublikowano 24 Października 2017 Napisz proszę od kiedy palisz pelletem . Cytuj
robinet Opublikowano 24 Października 2017 Autor #242 Opublikowano 24 Października 2017 Pierwsze pellet kupiłem do mieszania z groszko-miałem, gdzie mnie facet oszukał i sprzedał mi towar niepalny. A w czwartek na próbę wrzuciłem sam pellet. Pierwsze próbowałem na PIDzie, a później na manualu i po kilku korektach uznałem, że na ręcznym są większe możliwości i jeszcze stabilniej można go spalić. W sobotę zasypałem 4 worki, które mi zostały i dzisiaj około 9tej skończył się. Dostawa ma być końcem tygodnia, a nie będę kupował droższej wersji. Cytuj
jarrek Opublikowano 24 Października 2017 #243 Opublikowano 24 Października 2017 Przy ww temperaturach nawet w największe mrozy nie potrafiłem zmusić kotła by pracował cały czas. Przy tych mrozach pracował na około połowie mocy patrząc na zużycie grochu i dziwne dla mnie było że nie moduluje tylko przebija i się odstawia. Testowałem różne kombinacje przyrostu i spadku mocy ale różnic wielkich nie zauważyłem i ostatecznie zostało na 10%/25%. I teraz nie wiem czy taka natura tego Turbo czy coś powinienem jeszcze poprzestawiać. PID Standard załączyłem tylko raz czy dwa i długo potrafił pracować ale z uwagi na małe zapotrzebowanie mocno przebijał więc zaniechałem, może w tym sezonie spróbuję ponownie. Zaczynam się zastanawiać czy to zjawisko nie jest spowodowane instalacją z wymiennikiem płytowym gdzie przepływy po stronie kotła i instalacji są różne i może to powoduje taki efekt. Ustaw, żeby utrzymywał 20-21 w pomieszczeniach, a duże prawdopodobieństwo jest, że będą momenty że dobije do 100%. A już na pewno dobije jak oprócz CO zaczniesz grzać też CWU. Z drugiej strony jak masz wymiennik płytowy, to instalacja nie odbiera bezpośrednio z kotła i nie ma takich skoków, więc powinno łagodniej modulować. Od ponad dwóch dni pale w tym kotle czystym pelletem bez domieszek wegla, jak to wczesniej próbowałem. Na jakim palniku ? Jak Solid to na pancerpolu ... Jakieś zabezpieczenie przed cofką ? :rolleyes: Cytuj
robinet Opublikowano 24 Października 2017 Autor #244 Opublikowano 24 Października 2017 Na jakim palniku ? Jak Solid to na pancerpolu ... Jakieś zabezpieczenie przed cofką ? :rolleyes: A w jaki sposób ma zrobić się ta cofka? Pisałem wcześniej, że temp. podajnika nie przekroczyła mi 28stC Cytuj
jarrek Opublikowano 25 Października 2017 #245 Opublikowano 25 Października 2017 Palet jakby raczej wydaje się na łatwiej "zapalny" niż eko ;) Rozumiem, że tak ustawiłeś ster, że ma krótkie przerwy w podawaniu, przez co nie gaśnie i nie schodzi za bardzo w palenisko. Cytuj
robinet Opublikowano 25 Października 2017 Autor #246 Opublikowano 25 Października 2017 (edytowane) Kopczyk ładny, nie za duży, nie za mały. Kończy sie na granicy retorta - talerz paleniska. Ustawienia moje to : PALENIE Wentylator 47% praca 12s postój 27s PODTRZYMANIE Wentylator 20% praca 15s postój 20min wstępny 10s dodatkowo 20s blokada 1 Edytowane 26 Października 2017 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
robinet Opublikowano 27 Października 2017 Autor #247 Opublikowano 27 Października 2017 Obiecane fota tryb palenia. Temperatura spalin przy wyciągniętej kasecie z turbulatorami dochodzi do 190stC przy spokojnym spalaniu. Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj
jarrek Opublikowano 27 Października 2017 #248 Opublikowano 27 Października 2017 Robinet a próbowałeś w trybie turbo lub standard? Cytuj
robinet Opublikowano 27 Października 2017 Autor #249 Opublikowano 27 Października 2017 Pisałem wcześniej, że ręczny chodzi lepiej, bo ma wiecej ustawień. Od lutowej poprawki PID Standard nie działa, został "uwalony" i miał zniknąć ten tryb z oprogramowania. Cytuj
RobikF Opublikowano 30 Października 2017 #250 Opublikowano 30 Października 2017 Dla tego paliwa tylko ustawienia z ręki bez PID Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi