Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Posiada Ktoś Defro Komfort Eko 12Kw Pz

marvin83

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I jak zmieniłeś nastawy?

Opublikowano

Mam ustawione 62°na kotle moc 60 korekta -5 aw ustawieniach serwisowych min pod 3 max 9

A ile masz w ustawieniach serwisowych min.i max.wentylatora roboczego?

Opublikowano

Wentylatora ie ruszałem,Czy po ustawieniu podawanie od 3 do 9 sekund lepiej Ci spala?

Opublikowano

Dosc fajnie to wyglada sa delikatne spieki ale bardzo kruche.No i spalanie duzo lepsze.bede jeszcze probowal cos z tym wykresem temperatury bo jest duzy zygzak sa zbyt duze wachania temp.od 57-65.

Opublikowano

I tu nagle awaria czujnika obrotów wentylatora.Dalem ustawienia fabryczne w serwisowych,ustawilem min podawania 3sek iax wentylatora roboczego na 35% korekta powietrza na -5 i moc kotla 65% i czekam do wieczora po 1godz wszystko ok.Juz trace nerwy.

Opublikowano

Dosc fajnie to wyglada sa delikatne spieki ale bardzo kruche.No i spalanie duzo lepsze.bede jeszcze probowal cos z tym wykresem temperatury bo jest duzy zygzak sa zbyt duze wachania temp.od 57-65.

Ale przy takim podawaniu pewnie więcej spalisz. Według mnie ten algorytm jest skopany przez firmę tech

Opublikowano

Popieram. Słabo wygląda modulacja mocy. Niby sie ustawi a jak się zwiększy zapotrzebowanie to kocioł nie daje rady. Jak moc większa to znowu przebija zadana i nadzór.

Opublikowano

Dokładnie. Wtedy kiedy zwiększa się zapotrzebowanie na ciepło zaczyna częsciej podawac ekogroszek ale za mało lub za rzadko i wtedy nagrzewa się rura podajnika a płomień na palniku jak ze świeczki i jak z palnika.

Rozmawiałem z firmą Defro na ten temat dość konkretnie i powiedzieli że za ok. 2 miesiące ma być nowe oprogramowanie z poprawionym algorytmem spalania oraz np. spalanie dobowe, chwilowe itp. 

Ale nadzieja jak wiadomo.

Opublikowano

No mam nadzieje ze cos poprawią bo od roku żadnych aktualizacji i nudzi mnie juz te ciągłe przestawianie.

Opublikowano

I tu nagle awaria czujnika obrotów wentylatora.Dalem ustawienia fabryczne w serwisowych,ustawilem min podawania 3sek iax wentylatora roboczego na 35% korekta powietrza na -5 i moc kotla 65% i czekam do wieczora po 1godz wszystko ok.Juz trace nerwy.

Wentylatora roboczego 35%?

Masz tą turbinkę na dmuchawie?

Opublikowano

Max wentylatora roboczego 35%

post-72138-0-47949500-1486290931_thumb.jpg

Opublikowano

A turbinka chyba jest sam oceń

post-72138-0-59911700-1486291263_thumb.jpg

post-72138-0-93155700-1486291287_thumb.jpg

Opublikowano

Widze. Masz turbinkę. A co do max wentylatora roboczego to standardowo jest ustawione 23. Za dużo podniosłeś do góry i większe kalafiory powstają.

Opublikowano

Z moich obserwacji wynika ze najważniejsze są obroty turbinki. Biegi co bym nie ustawił to i tak tak samo dmucha. Tylko startuje z większych lub z mniejszych obrotów np. Jak otworzy sie i zamknie klapę od podajnika.

Opublikowano

Z moich obserwacji wynika ze najważniejsze są obroty turbinki. Biegi co bym nie ustawił to i tak tak samo dmucha. Tylko startuje z większych lub z mniejszych obrotów np. Jak otworzy sie i zamknie klapę od podajnika

A turbinka chyba jest sam oceń

Jak mozesz to nagraj filmik jak ci się pali na retorcie i ustawien sterownika wstaw na forum. 

Opublikowano

Macie załączoną ochronę powrotu na 4d?

Opublikowano

Ja mam na 43 stopnie

Opublikowano

Dzisiaj znowu awaria.zadzwonilem do defro.wedlug wskazan wyczyscilem piec i wgralem nowsze aktualizacje do sterownika K1Pv4 PZ 3.2.5 ptzeslane na emaila,rozpalilem i czekam

Opublikowano

Dzisiaj znowu awaria.zadzwonilem do defro.wedlug wskazan wyczyscilem piec i wgralem nowsze aktualizacje do sterownika K1Pv4 PZ 3.2.5 ptzeslane na emaila,rozpalilem i czekam

Nie zmieniaj opcji reg max obrotów wentylatora. Standardowo jest ustawione na 23. Ponieważ te biegi wentylatora dostosowują się do obrotów turbinki.

Jeśli ustawiłeś obroty wentylatora na 35 procent to podnieś obroty max turbinki na np.350(bez zmiany turbinka przekracza swoją fabryczną nastawę obrotów i stąd ten alarm). Ale według mnie to za bardzo zawyzony wentylator. ustawiasz sterownik pod 15kw albo więcej. Standardowo jest bieg max 23 i obroty max 230(to jest pełna moc palnika).

Opublikowano

Daj znać jak kocioł chodzi na nowym sofcie.

Opublikowano

Piec chodzi.wyntylatorek sobie delikatnie wieje.Spiekow nie ma,jedyne co mnie martwi to to ze ledwo co osiaga temperature 62 ° nie ptzekracza praktycznie jej.moc nastawiona na 100% korekta 0 .Poczekam do jutra jak to falej bedzie.Ale z popiolu jestem zadowolony.

Jezeli ktos chce nowa aktualizacje podajcie emaila to wam wyśle.

Opublikowano

Nie zmieniaj opcji reg max obrotów wentylatora. Standardowo jest ustawione na 23. Ponieważ te biegi wentylatora dostosowują się do obrotów turbinki.
Jeśli ustawiłeś obroty wentylatora na 35 procent to podnieś obroty max turbinki na np.350(bez zmiany turbinka przekracza swoją fabryczną nastawę obrotów i stąd ten alarm). Ale według mnie to za bardzo zawyzony wentylator. ustawiasz sterownik pod 15kw albo więcej. Standardowo jest bieg max 23 i obroty max 230(to jest pełna moc palnika).

Byc możeasz racje jak ustawialem w ustawieniach serwisowych max wentylatora to nie podwyzszalem tych obrotow max turbinki.Miejmy madzieje ze to bylo to Teraz mam fabrycznie i nic nie reguluje do jutra.

Opublikowano

Podzielisz się softem?

Podaj maila to ci wyślę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.