Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór Mocy Kotła W/g Programu "ciepło Właściwe''

wiaderny007

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukaj kotla o mocy nominalnej 24-26kw większy nie potrzebny. Większość kotlow ma zapas mocy ponad moc nominalną więc w razie czego dadzą rade. Pytanie tylko czy wyliczenia z kalkulatora zrobiłeś właściwie? Metraż się zgadza?

Opublikowano

myślę że tak ,  ogrzewam 2 kontygnacje +/- po 105m2. 

Opublikowano

Dodaje moc na potrzeby grzania cwu. Moim zdaniem to źle.

Opublikowano

instalator namiejscu zasugerował 35kw minimum to 30kw nie wiedząc o wyniku aplikacji, powiedziałem mu tylko o metrażu. dom jest nie ocieplony i prawdopodobnie nie będzie. wcześniej miałem zasypowy 38kw paliłem weglem bo miał nie dawał rady.

Opublikowano

Jestem autorem aplikacji, więc się wypowiem. Przeważnie ludzie narzekają, że wyszło za mało :) A co ja mogę? Jeśli liczba pięter, metraż całkowity i ogrzewany oraz reszta parametrów budynku w wyniku zgadzają się z podanymi w formularzu a te są możliwie blisko rzeczywistych, to widocznie tak ma być. Tam wielkiej magii nie ma, jakie wymiary i materiały się poda, z takich wyliczy.

Dom na szczególnie zaizolowany nie wygląda, jest przedwojenny (a piwnica sucha?), plus fakt, że miałowiec nie wydolił – to razem sugeruje, że 31kW z CWU (tyle teraz jest, chyba jakieś poprawki były?) nie wydaje się wielce przesadzone. Choć ta niewydolność miałowca na miale mogła mieć różne przyczyny.

Opublikowano

Wszystko się zgadza tylko przesada w jedna czy druga stronę nie jest dobra. Prawie każdy kocioł z podajnikiem ma zapas mocy ponad nominalną. Dni kiedy tej mocy będziemy potrzebować jest kilka w roku (ostatnie lata prawie wcale). Przy wiekszym kotle moc minimalna (gdzie kocioł) przez większość czasu będzie w wokól niej pracował) jest większą. Czym to skutkuję zainteresowani wiedzą. Juzef to jest twoja szkoła którą zaniosłeś w świat a teraz po malu rakiem z tego uciekasz? Kocioł powinien być dobrany na miarę. Przesada w żadną stronę nie jest dobra.

W przypadku kotla węglowego z podajnikiem cwu grzane jest w trybie ciągłym. Aż taki duży zapas mocy grzewczej na potrzeby cwu nie jest potrzebny. A nawet jeśli to odstawiamy na chwilę ogrzewanie budynku i grzejemy cwu całą dostępna mocą.

Opublikowano

Gorzej wybrać nie mogłeś....

Rynna plus ruszt wodny, heh do zobaczenia niedługo w wątku o tytule: "POMOCY!!! [...]"

Opublikowano

Mnie w ciepło własciwe  zastanawiało zawsze jak to jest gdy podaje  sie np ocieplenie  najwyzszego stropu i  poddasza dachu .Wystarczy np podac ocieplenie poddasza dachu i stropu i wychodzi np dom energooszczedny a potem wystarczy podac ze brak ocieplenia stropu ale dach zostaje z ociepleniem i wychodzi dom energochlonny .Dlaczego tak jest przecież ocieplenie dachu  powinno zatrzymac ciepło pomimo braku ocieplenie ostatniego stropu  ;)  :D

Opublikowano

Gorzej wybrać nie mogłeś....

Rynna plus ruszt wodny, heh do zobaczenia niedługo w wątku o tytule: "POMOCY!!! [...]"

rozmawiałem z użytkownikiem takiego pieca (nie sprzedawca)  bardzo sobie chwalił. skad  twoja opinia miałeś jakieś doświadczenia z tym piecem?  większość kotłów ma ruszt wodny i co to wszystko lipa?

Opublikowano

rozmawiałem z użytkownikiem takiego pieca (nie sprzedawca)  bardzo sobie chwalił. skad  twoja opinia miałeś jakieś doświadczenia z tym piecem?  większość kotłów ma ruszt wodny i co to wszystko lipa?

wypowiem się jako użytkownik kotła DEFRO DUO UNI i  nie polecam rusztu wodnego,zima hurtowo  mogę być  sprzedawcą sadzy ,właśnie przez ten ruszt.

w teorii ruszt jest paleniskiem zastępczym ,ale człowiek robi się wygodny i dosłownie korzystałem z niego może z 3 razy, także obecnie piec chodzi 24h cały rok ,jak już chcesz mieć ruszt to weź piec z rusztami luzem wkładanymi.

ps.jeśli chodzi o sam produkt marke Defro jak najbardziej polecam. 

Opublikowano

Ruszt wodny to byl gadżet który się nie sprawdzil. Poczytaj sobie na ten temat.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam. od 2 tygodni użytkuje defro eko duo uni r , narazie grzeje tylko na wodę ale jak dla mnie kocioł rewelacja. piec po uzuskaniu temp. wygasza sie i gdy temp. spadnie na bojlerze sam się rozpala, przez co jest oszczedniejszy niż kocioł na podtrzymaniu. jak dla mnie super

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.