Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Miedziana Co, Nieszczelność Na Łączeniach

krzysiek8903

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, spotkałem się z problemem w mojej instalacji centralnego ogrzewania. Byłem zmuszony poprawić kilka rzeczy w instalacji (wymienić zawory na termostatyczne oraz zmienić usytuowanie naczynia wyrównawczego) Po kilku miesiącach pracy układu, połączenia lutowane, przy naczyniu wyrównawczym, same z siebie się rozlutowały. Chcę spytać, czy ktoś miał podobny problem. Sprawa jest dla mnie dziwna, ponieważ połączenia lutowane przy grzejnikach są szczelne a przy naczyniu prawie wszystkie puściły. Jeśli chodzi o sposób lutowania to postępowałem według schematu:

-wyczyścić rurki i złączki (tutaj używałem papieru ściernego a nie specjalnego ścierliwa, a do złączek szczotek o odpowiedniej średnicy)

-posmarować pastą, 

-pogrzać,

-dodać cyny,

Kolejnym krokiem jest chłodzenie czego NIE ROBIŁEM.

Ma ktoś pomysł czemu tak się stało? Jedyne co mi do głowy przychodzi to spadek temp. na strychu poniżej zera i zamarznięcie wody ale wtedy rozsadzałoby rurki w najsłabszych miejscach czyli (chyba) na kolankach. 

Gdybym skaszanił pracę to połączenia wszędzie by się rozlutowały, a nie tylko na strychu. Do temperaturowej teorii mogę dorzucić fakt, że w poprzednim roku został ocieplony strop na poddaszu, więc temperatura tam naprawdę mogła być niska.

Jaka jest minimalna temperatura pracy złącza lutowanego na miękko? 

Pozdrawiam

Opublikowano

Jedyne co przychodzi mi na myśl to to , że lutowałeś czystą cyną , która w temperaturze 13.2°C i niższej  przechodzi nieodwracalnie w cynę szarą w postaci proszku,co jest przyczyną wykruszania się wyrobów cynowych.

Taką cynę ciężko na rynku trafić, przeważnie do lutowania miedzi stosowany jest stop cyny z miedzią lub srebrem,

który się nie podlega przemianom w niskiej temperaturze.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dorzucam jedno z miejsc, które uległo awarii. Z góry wybaczyć musicie jakość połączenia i ilość cyny- gdzieś się musiałem uczyć. 

Lutowane było cyną z dodatkiem 3%Cu, tyle że leżała ona 10 lat w garażu.

post-61717-0-58927300-1472720204_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś szukałem szczęścia na strychu i chyba znalazłem. Był tam mróz w tym roku i to całkiem niezły. Rurę rozsadziło (to źle) ale za to głowę mam spokojniejszą, że nie do końca wina była lutowania i z czystym sumieniem mogę rozpocząć wymianę kotła gdzie lutowania troszkę będzie. A tych kilka rurek i ''smarków'' można uznać za poligon oświadczalny. 

Można także zauważyć wpływ ocieplenia stropu. 100mm styropianu oraz 50mm betonu daje dużą różnicę. Teraz trochę żałuję, że posłuchałem ''fachowców'' i nie było dane jeszcze 50mm styro więcej. 

post-61717-0-42214600-1474553940_thumb.jpg

Opublikowano

Rura wzbiorcza to ta od kotła do naczynia i wchodzi od dołu

Rura bezpieczeństwa to ta od kotła do naczynia i wchodzi od góry. 

Przy jednym wymienniku/kotle dopuszcza się pociągnięcie wspólnej rury.

Przy zabezpieczeniu przeciw zamarzaniu powinno się poprowadzić rurę cyrkulacyjną z zaworem między każdą rurą bezpieczeństwa i naczyniem wzbiorczym. A jak mam jedną rurę bezpieczeństwa? To mam ciągnąć osobną rurę wzbiorczą z kotła i osobną bezpieczeństwa i łączyć przy naczyniu? Jakoś nie widzę tej cyrkulacji.

Niech no tylko powiem domownikom, że ciągniemy drugą calową rurę na strych... :)

[...] Nie lekceważ tego!!!

Nie lekceważę  :)

Btw. pojemność naczynia wyszło coś koło 6-7 litrów. Póki co mam naczynie 15 litrów i wolałbym, żeby ono pozostało, może tak być?

(to już mogłoby być podpięte pod drugi mój temat)

Opublikowano

Tak to powinno być podłączone,Na rurze  RC można zamontować zawór do regulacji przepływu wody w zbiorniku  .Oczywiście to wszystko powinno być "opatulone"

opost-15157-0-64498800-1467191621_thumb.pC

Oczywiście obowiązkowo odpowiedni zawór bezpieczeństwa na kotle.

można też tak:

http://ladnydom.pl/budowa/1,106579

,3057512.html

Lub zastosować przewody grzejne.Do załączania termostat przeciwzamrożeniowy.

Zbiornik może mieć większą objętość ,ważne aby nie miał mniejszej od wymaganej.

Opublikowano

Zastanowię się i poczytam o tym przewodzie grzejnym z termostatem. Na dobrą sprawę potrzebuję około 2mb takiej instalacji, która wychodzi z obszaru nieogrzewanego. Moc na taką odległość to około 25W. Prawdziwy mróz zagrażający układowi trwa nie dłużej niż 2 tygodnie. Jest to dobry kompromis.

Oczywiście pozostaje także opcja płynu niezamarzającego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.