Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat Co Z Cwu

krypa1920

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego Sambor mam problem z ustawieniem sterownika co cwu. Pompę co ustawiłem na 45st. Cwu ustawiłem 50st ze ma sie włączać a 65st wylaczac. Wszystko ladnie pieknie smigalo aż do momentu gdy w piecu wygaslo i ochlodzilo sie troche w zasobniku. Pompa caly czas pompowala i tyle bylo z cieplej wody w cwu. Jak sobie z tym poradzić? Jeszcze jedno jak w takim układzie podgrzewać cwu w lato skoro pompa co będzie sie włączać po osiągnięciu ustawionej temperatury

Opublikowano

Jaki masz schemat - pisaliśmy o kilku wersjach, jaki sterownik?

Warto ustawić start pompy CO na wyższą temp i temp wył tej pompy 2-3 C niżej niż start, ale nie wiem jak masz ster.

Ponadto nie powinno być zaw różnicowego na obiegu grzania CWU

Opublikowano

***....... Kolego Sambor mój błąd ten sterownik byl w tej samej cenie u tego samego sprzedawcy z tym samym zdjęciem "wygląd" ale inny model do podlogowki u cwu i wziolem do podlogowki nie spojrzałem na opis jak kupowalem oglądałem inny a zamówiłem inny 150 zeta w plecy

Opublikowano

Oj nie wiem - w CS08 czujnik kotła jest wspólny dla obu obwodów a grzanie CW zależy od temp na kotle.

W CS77 są dwa czujniki na dwa różne obiegi i jest sterowane niezależne.

Złap się z producentem, może coś ci pomoże. 

Opublikowano

Najgorsze ze mialem za krótkie przewody i dorobilem. Nawet nie mogę odeslac z prośbą o wymianę. Trudno zamówię drugi. Teraz juz przeczytam dokladnie ogłoszenie a dla pewności jeszcze zadzwonie.

Opublikowano

Kolego Sambor musze kupic kolejny sterownik w związku z tym czy moglbyc mi polecić cos odpowiedniego. Chciałbym aby sterownik miał "tryb letni". Na ta chwile mam zamontowany na piecu miarownik ciagu ale chciałbym w najbliższym czasie zamontować dmuchawe, i chciałbym aby ten sterownik tez ja obslugiwal. Myślisz ze ta dmuchawa to dobry pomysł? Na allegro jest dużo tych sterowników zbytnio nie znam sie który jest dobry a który nie.

Opublikowano

Nie wiem czy to dobry pomysł z tą dmuchawą, wg mnie raczej zły.

Jak nie palisz miałem, flotem lub mułem to lepiej się pali na miarkowniku.

Co do modelu to wybierz coś i wtedy koledzy , którzy mają takie sprzęty ocenią przydatność danego sterownika.

Opublikowano

Normalne. Potrzebny jest zbiornik przeponowy do cwu na zasileniu bojlera, który przyjął by wzrost ciśnienia podgrzewanej wody.

Opublikowano

Pytanie czy w pustym naczyniu było odpowiednie ciśnienie powietrza (wentyl po dekielkiem) albo czy pęcherz jest cały.

Opublikowano

Ciśnienie w naczyniu to sprawdzisz na wentylu naczynia manometrem samochodowym,

oczywiście musisz zakręcić wodę na zasilaniu zasobnika i odkręcić na kranie CW

Średnio takie ciśnienie dla nie podłączonego naczynia lub powinno być ok 2,8 - 3 bar dla ciśnienia zasilania ok 3-4 barów

Jak ciśnienie wody jest większe to trzeba zwiększyć ciśnienie w naczyniu do ok 3,8 bar i zwiększyć jego pojemność do ok 33l.

Wtedy zaw bezp nie będzie wybijał.

Można też zmienić zaw bezpieczeństwa na większy np zamiast 6 bar dać 8 bar , pod warunkiem , że nie przekroczy się dopuszczalnego ciśnienia pracy zasobnika - to trzeba sprawdzić w dok zasobnika.

Krajowe mają w większości max ciśnienie pracy 6 bar, te lepsze np niektóre Biawary do 10 bar.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.