Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie czycześte a nawet bardzo częste gotowanie wody jest szkodliwe w jakis sposób dla intalacji (ogólnie dla każdego rodzaju instalacji)

 

dziekuje za opd pytam tak z ciekwaości

Opublikowano

Szkodliwe to mało powiedziane, raczej zwyczajnie niebezpieczne. Przecież to także najcześciej jednoczesny wzrost ciśnienia w układzie, łącznie z możliwością rozerwania kotła, takie wypadki sie zdarzają. Nie gotuj wody w kotle, zmniejsz szybkośc nagrzewania !

Opublikowano

gotowanie wody wnowy ch instalacjach jest bardzo szkodliwe ze wzgledu na zarastanie rur kamieniem w postaci twardej jesli to uklad otwarty i dodatkowo czesto jest woda dolewania i dodatkowo napowietrzana to juz wogole tragedia pomijaja fakt ze zawory i inne elemnty sa w wiekszosci atestowane do 110st ,ponadto piec zarazta kamieniem przez co spada jego sprawnosc ,a co do rozrywania rur bez przesady dla dobrze zrobionej instalacji nie dlugie gotowanie tzn ponizej poł godziny nic nie powinno sie stac wkoncu kazdemu moze sie zdazyc zagotowac jak włozy całą opone do kotła a nie tylko poł hihihi niestety to prawda

Opublikowano

pex generalnie powyzej 110 st to 100% rozszczelnien jak nie teraz to pozniej pozdrawiam

Opublikowano

Pytanie do automatyka

 

Czy znasz taki konkretne przypadek czy to tylko twoja opinia ? Według mnie to zalexy jeszcze od rodzaju instalacji ciśmienia i sposobu wykkonania

Opublikowano

kiedys robiłem na pexw czasach jak było mniej pracy a klient sie upierał zechce pex to sie robiło i pozniejpoł sezonu poprawiało pex jako tako wytrzymywał ale na łaczach kapał niby gosc nigdy nie zagotował wody ale po rozłaczeniu to był kamien w rurach wiec gotował i to mocno ,generalnie niektorzy co maja mniej pracy a chca cos robic taniej to robia na pex jajuz sie nie dam namowic jedynie na podłogówke klencizachowuja sie nierozsadnie (delikatnie bardzo delikatnie mowiac)i pala np raz dziennie po poludniu gotujac wode bo to szybko sie nagrzeje i jest oszczednie ,hihihihi walnąc takiego ...... przeciez normalnie to nie ma potrzeby zeby z temp 80st przekracac nawet przy -30 st jakbyło trzy lata temu

Opublikowano

zgodze się z tobą ze nie ma potrzeby miec wiecej niż 80 ale ja znam osoby u której mniej niż 100 to nie ma a tak się gotuje ze odnosze wrażenie ze za chwile poł budynku rozwali ale właściciela to niee obchodzi :)

Opublikowano

no mniej wiecej to co pisałem hihihi ,dla takich to instaalcja ze stali zalana olejem była by dobra ale transformatorowym jak kiedys sierobiło warsztaty czy inne obiekty hale czy podobne ggdzie w dzien ok 150st na kotle a w nocy ponizej zera

Opublikowano

Opowieści o ogromnej ilości kamienia w instalacjach CO nalerzy między bajki wlożyć.

 

Panowie trochę wyobrażni nawet jak by 200 litrów wody odparować to kamienia zostanie zaledwie parę gram i rozłoży się to na całą instalacje.

 

W instalacjach CO najwięcej jest produktów utleniania szczególnie w stalowych kotłach (nie mylić z kamieniem).

Opublikowano

to kolega jeszcze nie widział jak kamien po dwoch latach zarosł w rurach tak ze nic odkrcic sie nie dało na gwintach i niepisz ze nie bo pierwszy raz taki kocioł widziałem z kamieniem i rury tez jak przycisnałem zone włascisiela to dopieroprawde powiedziała ze codziennie sie gotowało zeby ciepłobyło bo tylko wieczorami pala icodziennie wody dolewaja ,niewiem jak długo ten kocioł pociagnie bo kamien sie sypał z niego a filtr przy pompie to sam piasek wiec nie pisz ze sie nie da bo da i potrafie odroznic czarna sadze kotłowoa od kamienia twardego

Opublikowano

Zdaje sobie sprawę że moja wypowiedź była nieco kontrowersyjna i proszę ją traktować lużo jednak:

 

Widziałem już nie jeden taki przypadek i oczywiście że się zgadzam że żadnego śrubunku nie idzie odkręcić i że filtr będzie "zapiepszony"

 

Ale co do ilości kamienia powstałego z samej wody (Sód, Magnez) to obstaje przy swoim zdaniu.

Prosze sprawdzić czajnik po roku gotowania w nim wody (1l dziennie = ok 300l wody na rok) jest oczywiście w nim kamień ale jeśli rozłożymy go na całą instalację CO to bedzie go tyle co "kot napłakał"

Opublikowano

tak tylko tu gdzie mieszkamy mamy paskudna wode bez magnetyzera nie ujedziesz rury zarastaja od samego patrzenia na wode aco tu dopiero o gotowaniu mowic

Opublikowano

tak zeby osiagnac temp 140st nie trzeba zmieniac cisnienia bo pewnie to juznie była woda tylko para nasycona co spokojnie taka temp da sie osiagnac nawetmnie sie udało przy remontac u siebie w domu taki stan osiagnac ale na stalowej instalacji ,a tak na marginesie aby woda była wodą to na 140st trzeba 4,5bar cisnienia statycznego

Opublikowano

No i trzeba wziąść pod uwagę że standartowo montowane termometry trzeba zerować (śrubka na końcu termopary) często są rozlegulowane i pokazuja głupoty. Ktoś tu na forum miał wyszą temp. z 4d i wymiennikiem niż przed.

Opublikowano
Witaj,

 

Kolego, przy jakim ciśnieniu osiągnąłeś 140 st C?

 

Pozdrawiam

Piotr

 

Witaj,

 

Ja też zagotowałem wodę do 140 st w układzie zamkniętym, ciśnienie wynosiło mniej niż 3 bary,

zaden zawór się nie otworzył.

Wszystko dlatego , że głowice termostatyczne pozamykały zawory na grzejnikach, nawet nie wiedziałem , że się gotuje.

Panie Piotrze nie zdarza sie to często ale jednak. Co zastosowac z automatyki żeby temu zapobiec ?

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedz.

Ponieważ noszę się z zamiarem zmiany kotła to przerobię ten układ.

Mam jeszcze pytanie, czy mógłbym wykorzysta do otwarcia układu rury wyprowadzone na poddasze do nie podłączonych grzejników.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.