Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomóżcie Proszę Wybrać Kocioł

stradlin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WIęc wybór padł na kocioł Tekli Draco Versa 17kW:

https://kotly.com.pl/produkty_pliki/Kotly/Tekla/draco_versa-ulotka.pdf

Jeśli nie uda mi się wynegocjować dobrej ceny, zastanowię się jeszcze nad Defro Sigma 16kW:

https://kotly.com.pl/produkt-kociol-defro-sigma-16-kw-4747.html?l=pl

Oba są porządne, różnią się natomiast palnikiem. Myślę, że zaryzykuję nowocześniejsze rozwiązanie z palnikiem rynnowym, czyli Tekla.

W Tekli co prawda mają ster Multifun, ale nie dostaniesz z nim czujnika żaru. 

Opublikowano

Nie koniecznie. Są konstrukcje warte zainteresowania. Nie będę pisał jakie bo niektórzy mają na ich nazwy uczulenie.

Szukaj po moich postach a coś wyluskasz.

Generalnie szukaj konstrukcji z nowymi palnikami i polecanymi sterownikami bez rusztow wodnych i innych (nie)przydatnych wynalazków

Opublikowano

Kolego @jacek61 z jakiego powodu ta krucjate prowadzisz?

Trochę jaśniej proszę.

Opublikowano

Właśnie zauważyłem, co jest bardzo dziwne, że każdy - za wyjątkiem kolegi Animusa - boi się podać przykład kotła, który mógłby polecić. Zawsze myślałem, że jak napiszę czego potrzebuję to otrzymam od osób doświadczonych w temacie, kilka propozycji, z których na pewno coś wybiorę. Do tego służy forum, prawda? Rozumiem, że pewnie otrzymałbym również jakieś przykłady od handlowców, ale przynajmniej było by z czym porównać. Chyba, że się mylę...

Opublikowano

Toś mnie teraz podsumował, :huh:  

Może podaj  ile możesz przeznaczyć na ten kocioł.

Że upierasz się na kocioł z podajnikiem  i jesteś świadomy corocznych kosztów opału. 

Czym chcesz palić ekogroszek,miał,pellety

Czy nowy w 5 klasie trochę droższy,czy starsze w niższej klasie modele już sprawdzone.

itd..

Opublikowano

Jak już pisaliście, najnowszy nie znaczy lepszy, więc nie upieram się przy klasie piątej. Zresztą dofinansowania i tak nie dostanę. Ważne żeby miał 16-17 kw, zwykły palnik retortowy (jeśli nie warto rynnowego), pogotowie . Im mniejsza wymagana średnica komina, tym lepiej. Fajnie jakbym zmieścił się 8, może 9 tysiącach.

Opublikowano

Przed rokiem i ja wybierałam kocioł. Czytałam....czytałam i uległam czarowi najnowszego ogniwa M -poczytaj sobie wątki jak zakończyła się moja historia.Na szybko powiem Ci że Karoka/sprzedawca z forum/ wybawił mnie z opresji i obecnie mam RBR 23 kw i jestem zadowolona. Łatwy w czyszczeniu a przy moich dziennych 70 kg to ważny atut nie wymaga ochrony powrotu.

Szczerze polecam Ci  http://karoka.eu/ Go jako sprzedawcę albowiem doradzi Ci jaki kocioł ,jaki palnik. Zaufaj jego doświadczeniu i kup kw które Ci podpowie. Facet ma pojęcie i bierze odpowiedzialność za transakcję. Nie zostawi Cię w potrzebie. Jest rzetelny i uczciwy. Nie myśl że to reklama jego firmy. Wszyscy wiedzą co się działo u mnie rok temu i jak zachował się Karoka.

Ja wybierając kocioł najpierw miałam do czynienia z forum potem z instalatorami którzy wciskali mi swoje kotły np. 45 kw żeliwny klimosz.Słyszałam jak odbierają telefony od swoich klientów i jak ich zbywają.Kupiłeś,oni zainstalowali i walcz dalej sam.Karoka zawsze odbiera telefony nawet w święta,zawsze słuzy pomocą, poprowadzi sterownik jak trzeba a wiesz mi jeżeli nie masz doświadczenia to będziesz potrzebował pomocy.Nie licz że lokalny sprzedawca będzie dbał o Ciebie. Tu na forum gdzie pojawiają się potencjalni klienci dba się o renomę.

Ja im dłużej czytałam tym bardziej głupsza byłam i wybrałam to co utkwiło mi z reklamy ogniwa M. Gdybym poszła pierwotną drogą tzn zaufała Karoce bo z nim pierwszym nawiązałam kontakt uniknęłabym tych wszystkich nerwów. To był straszny błąd i jak czytam Twoje posty to jakbym widziała siebie. Nie życzę Ci takich emocji.

Moja rada-zadzwoń do Karoki a dalej on Cię poprowadzi.

Pozdrawiam z Mazur

Elzbieta

Opublikowano

Uuuuu.... koleżanko @bietka ale teraz dałaś czadu! Jak to można tak bezczelnie polecać człowieka który handluje kotłami! Przecież to nie moralne. Na pewno oszukuje ludzi. ^_^

Pozdrawiam wszystkich walczących DonKichotów.  :P

PS. Dla tych zbyt poważnych dodaję, że to żarty.

Opublikowano

Jak już pisaliście, najnowszy nie znaczy lepszy, więc nie upieram się przy klasie piątej. Zresztą dofinansowania i tak nie dostanę. Ważne żeby miał 16-17 kw, zwykły palnik retortowy (jeśli nie warto rynnowego), pogotowie . Im mniejsza wymagana średnica komina, tym lepiej. Fajnie jakbym zmieścił się 8, może 9 tysiącach.

W 8 -9 tyś z taką mocą to spokojnie możesz kupić kocioł w 5 klasie, a co z paliwem czy z miałem będziesz mieszał ekogroszek  ,czy sam ekogroszek to ważna decyzja niektóre zasobniki mają łagodne zejścia i miału raczej nie spalisz.   

Opublikowano

Tylko ekogroszek. A palnik rynnowy to naprawdę takie złe rozwiązanie? Kocioł Defro Sigma Uni 16KW też mi pasuje, ale ma właśnie takowy palnik.

Tak w ogóle, to na samym początku chciałem kocioł DUO, czyli ekogroszek + pellet, ale też opinie nie najlepsze

Opublikowano

A te 8-9 tysięcy to jest górna, nieprzekraczalna granica. Jak znajdę coś w cenie około 7 tys. to będę przeszczęśliwy :P

Faktem jest natomiast, że cena kotła to jedno, a wyposażenie go to drugie. Często, jak do tańszego kotla dodam to czego mu brakuje, to paradoksalnie wychodzi taniej kupić droższy kocioł.

Opublikowano

Tylko ekogroszek. A palnik rynnowy to naprawdę takie złe rozwiązanie? Kocioł Defro Sigma Uni 16KW też mi pasuje, ale ma właśnie takowy palnik.

Tak w ogóle, to na samym początku chciałem kocioł DUO, czyli ekogroszek + pellet, ale też opinie nie najlepsze

Palnik rynnowy ulega zmianom  ,w początkowej fazie produkcji tych palników były tragiczne modele rynny,ale z czasem zostały udoskonalone .Jednak ja za nimi nie przepadam ,w komorze spalania zawsze odkłada się  gdzieś sadza .Sigma Uni faktycznie ma rynnę ale Sigma ma już palnik retortowy.

image,oferta,700,1280,800.jpg

Opublikowano

A te 8-9 tysięcy to jest górna, nieprzekraczalna granica. Jak znajdę coś w cenie około 7 tys. to będę przeszczęśliwy :P

Faktem jest natomiast, że cena kotła to jedno, a wyposażenie go to drugie. Często, jak do tańszego kotla dodam to czego mu brakuje, to paradoksalnie wychodzi taniej kupić droższy kocioł.

Za 7 tysięcy to masz kotły w 4 klasie.  

Przy zakupie kotła waży jest też sterownik ,coraz częściej przy jednym modelu kotła można wybierać z dwóch a nawet trzech sterowników .

Opublikowano

Powinieneś liczyć się z dodatkowym wydatkiem na układ ochrony powrotu kotła, pompy wedle potrzeb, jak podłogówka to dodatkowo mieszacz.

Nie wiem czy któryś kocioł ma w swojej cenie sterownik pokojowy

Opublikowano

Jeżeli nie rozumiesz czym różni się gwarancja kotła od gwarancji samochodu to daj sobie spokój ze sprzedażą kotłów i nie mąć ludziom w głowach.

Jeżeli nie potrafisz pisać konkretnie to daj sobie spokój z pisaniem i nie mąć ludziom w głowach.

Opublikowano

Właśnie zauważyłem, co jest bardzo dziwne, że każdy - za wyjątkiem kolegi Animusa - boi się podać przykład kotła, który mógłby polecić. Zawsze myślałem, że jak napiszę czego potrzebuję to otrzymam od osób doświadczonych w temacie, kilka propozycji, z których na pewno coś wybiorę. Do tego służy forum, prawda? Rozumiem, że pewnie otrzymałbym również jakieś przykłady od handlowców, ale przynajmniej było by z czym porównać. Chyba, że się mylę...

Konkretnie - proszę bardzo - RBR Ekouniwersal 17 kW z palnikiem Batory i sterownikiem eCOAL lub Skam-P 17 kW z palnikiem Batory lub AZPP i sterownikiem SPPv2.

Żaden z nich nie potrzebuje ochrony powrotu kotła, każdy ma pogodówkę itp.

Opublikowano

Uuuuu.... koleżanko @bietka ale teraz dałaś czadu! Jak to można tak bezczelnie polecać człowieka który handluje kotłami! Przecież to nie moralne. Na pewno oszukuje ludzi. ^_^

Pozdrawiam wszystkich walczących DonKichotów.  :P

PS. Dla tych zbyt poważnych dodaję, że to żarty.

Taaaaaaaaaa lepiej niech posłucha jak ja forumowego nie sprzedawcy a fachowca i zmęczony wybieraniem kupi tłoka z rusztem wodnym :D ​.

Opublikowano

Konkretnie - proszę bardzo - RBR Ekouniwersal 17 kW z palnikiem Batory i sterownikiem eCOAL lub Skam-P 17 kW z palnikiem Batory lub AZPP i sterownikiem SPPv2.

Masz tylko te starsze modele,  w 5 klasie nic jeszcze nie sprzedajesz ?

Taaaaaaaaaa lepiej niech..........  :D ​.

Bietka masz już opał na oku na następny sezon?

Opublikowano

Spokojnie zmieścisz się w  8 tys i to z pogodówką ;-)

Opublikowano

Ja mam sigmę uni 16kW i jestem zadowolony.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

A przerabiałeś coś lub dokładałeś, czy stoi tak jak kupiłeś? To ważne, czy w "standardzie" ma wszystko czego trzeba. NIe ukrywam, że z wielu powodów należy do moich faworytów.

Opublikowano

Masz tylko te starsze modele,  w 5 klasie nic jeszcze nie sprzedajesz ?

Bietka masz już opał na oku na następny sezon?

Zbieram kasę :D ​Liczyłam na te portale typu giełda paliw ale wyszło jak zwykle - propozycje typu super cena 850 zł .Potrzebuję ok 2 ton/miesiąc więc szukam nadal. Energo w hurcie wychodzi najtaniej ale mój transport musi być bo oni mają tylko 6 ton http://energobielsk.pl/s,sprzedaz,3.html . Na miejscu też tylko ruski albo ruski udający polski za 750 zł najtaniej.

Miału się boję. Tu myślałam o jarecie plus http://pwatex.pl/#categories-bar.Zadałamzapytanie o ten groszek  na muratorze ale tam wątek usypia.

Opublikowano

Bietka ? a Ty chcesz luz czy workowany ?

Opublikowano

Jak najtaniej czyli luz - w energo extra mam za 420 plus vat przy 10 T-transport ok 70 km.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.