Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wykonanie Instalacji Co Parter Podłógówka Poddasze Grzejniki

Grzegorz612

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie zagłębiałem się bo mnie temat nie dotyczy - ja mam dwie małe pętle na RTLach. Patrzyłem na kvs zaworów i wydajność pompy - dlatego pytałem

Opublikowano

Przepływ Kvs jest podawany dla przepływu przy którym jest na zaworze spadek ciśnienia 1bar, a max ciśnienie dyspozycyjne pompy 25/40  jest poniżej 0,4bar, 

Do przepływów 1800l/h to już potrzeba zaw 3-D 5/4" z siłownikiem, wtedy Kvs takiego układu jest rzędu 10m3/h i  pompa 25/40 nie ma co robić.

Opublikowano

Zaw 3-D to VTA 572 / 23- 40C, a pompa 25/60 - 1 szt.

sambor według Ciebie ten zwór i pompa jest ok?

ja na parterze chcę w każdym pokoju sterować temperaturą pomieszczenia

co w taki układzie muszę najlepiej zastosować, jakie sterowniki jakie siłowniki itd. ?

Opublikowano

a sterowanie temp w każdym pokoju odpuść sobie.

myślisz że lepiej dać jeden czujnik temperatury na parterze np (gdzie) kuchnia,salon czy korytarz 

odnośnie przekroju rur czy wystarczy na leżaki w piwnicy stalowa czarna 1''lub 5/4 , a na piony cu 22, do grzejników cu 18

grzejnik posiadam aluminiowe z krakowa ponoć z miedzią nie powinno się łączyć , czy coś będzie się działo.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam po przewie , za jakiś tydzień  zabieram sie za robienie instalacji .

Mam pytanie odnośnie zaworów na grzejniki jakie najlepiej zastosować?

przypomnę że grzejniki a nagłych wypadkach zaniku prądu będą grzały na grawitacji.

co z przekrojem rur

proszę o odpowiedz.

Opublikowano

Do "sambor"

czy możesz podać jakieś namiary [link] na te zawory , a te rury 3/4" to stalowe do spawania czy stalpress  , czy miedz.

co zrobić z połączeniem rur miedzinych z grzejnikami alu ?

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witaj Sambor. co wykonał hydraulik , piec jest biawar pellux 100 20 kw tylko tak w przyszłości to myślę podpiąć jeszcze śmiecuicha i bufor  co ty na to czy może bufor podpiąć wsześniej ? jakie korzyści będe miał jak podepnę bufor tylko do pelluxa bez smieiucha ?   dzięki z góry za podpowiedz.

Opublikowano

Aha jeszcze jedno , ten kocioł obsługuje dwa obiegi np: c.w.u. i grzejniki a ja mam jeszcze podłogówkę czy muszę dokupić moduł rozszerzeniowy ?

czy jest potrzeba montowania  Regulatora ciągu kominowego?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.