PioKar Opublikowano 23 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Cześć. Temat może powinien być gdzie indziej ale tu napiszę. Dotyczy dolnego spalania i rusztowania zawieszającego się węgla. Dużo jest tematów o zawieszającym się węglu i o tym że trzeba schodzić do pieca i ruszać wsadem. Sporo jest o mechanicznym rusztowaniu wspomaganym silnikiem z wycieraczek. I nigdzie nikt nie napisał lub ja nie znalazłem że może by połączyć ruchomy ruszt poziomy z jakimiś elementami pionowymi. Dziś chodzi mi po głowie połączony z poziomym rusztem pionowy pręt / pręty ruszające się razem z rusztem poziomym. Miało by to na celu osuwanie wsadu gdy węgiel się spieka i nie opada. Pręty się kiedyś spalą ale trzeba to tak wymyślić by wymiana trwała chwilę. Piio.
gondoljerzy Opublikowano 24 Stycznia 2016 #2 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Musiałbyś wykonać te pręty z materiałów żarowytrzymałych. Zwykła stal nie wytrzyma tygodnia. Może jakiś automatycznie spadający pręt od góry zasypu? Spada temperatura spalin, to węgiel dostaje z góry pałą :-) . Albo połaczyć twój pomysł z profilami oddymiającymi zasyp. Trochę by się chłodziły od przepływu powietrza wewnątrz. P.S. Na zdrowy rozum, walka z wieszającym się węglem przypomina socjalizm, gdzie z zapałem walczy się z problemami nieznanymi w normalnym ustroju.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.