Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobor Pieca Dom 90M2/150M2, Podlogowka

krajos33

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

jaki piec polecacie do domu o pow 90m2 parter a w przyszlosci bedzie zagospodarowane jeszcze poddasze o pow okolo 60m2. Ocieplenie podloga 15 cm styropian, sciany 20 cm styropian, dach 30 cm welna okna 3 szybowe 6 ci komorowe.  Znajomy ktory robi w branzy instalatorskiej polecal mi piece witkowski o mocy 25kW, ale juz troche poczytalem i to wydaje sie za duzy piec do tego domu. W calym domu podlogowka tylko w lazience dodatkowo kaloryfer oraz w gazrazu kaloryfer. Co polecicie? Czy sa jakies piece w ktorych mozna regulowac jego moc??

post-65625-0-89528900-1450448571_thumb.jpg

post-65625-0-22340400-1450448627_thumb.jpg

Opublikowano

Miało być chyba

www.cieplowlasciwie.pl/start

Na pewno 25 kW będzie znacznie za duży przez co będzie trudno go ustawić.

Wg mnie kocioł z podajnikiem 12 kW będzie miał duży zapas mocy, ale będzie znacznie lepiej działał i mniej spali.

Jeśli nie chcesz się "doktoryzować" przy ustawianiu polecam sterownik Talos.

Podsumowując - do takiego domu polecam Skam-P Plus 12 kW ze sterownikiem Talos lub jeśli ma być z internetem to z SPP2.

Gość berthold61
Opublikowano

jak już masz takie myśli to bierz mojego defro optima komfort 20 kw , ma dopiero 2 miesiące a ja sobie kupię 12kw ,hehe

Opublikowano

witam

jaki piec polecacie do domu o pow 90m2 parter a w przyszlosci bedzie zagospodarowane jeszcze poddasze o pow okolo 60m2. Ocieplenie podloga 15 cm styropian, sciany 20 cm styropian, dach 30 cm welna okna 3 szybowe 6 ci komorowe.  Znajomy ktory robi w branzy instalatorskiej polecal mi piece witkowski o mocy 25kW, ale juz troche poczytalem i to wydaje sie za duzy piec do tego domu. W calym domu podlogowka tylko w lazience dodatkowo kaloryfer oraz w gazrazu kaloryfer. Co polecicie? Czy sa jakies piece w ktorych mozna regulowac jego moc??

Polecam kondensat)Aby przy tak energooszczędnym budynku pchać się w kocioł węglowy.

Opublikowano

niestety gazu nie ma w tym miejscu w ktorym sie buduje :( dlatego wybor padl na ekogroszek

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/12l3

link do wyniku z podanej strony

z tym ze dach jest czterospadowy a na tej sronie nie mozna wybrac 4 spadowego dachu.

Widzialem na stronie jednego z producentow ze piece na ekogroszek maja pewnien zakres mocy w ktorej pracuja.

i taki 12kW mial zakres od 4 do 12 kW

Opublikowano

berthold61 a jakie masz zapotrzebowanie cieplne budynku??

Sterownik z polaczeniem przez internet SPP2 bardzo fajnie dziala na stronie mozna to zobaczyc. Tylko czy trzeba placic jakis abonament korzystac z internetowego panelu??

Myslalem rowniez o tym zeby wyposazyc instalacje w zawor czterodrozny z czujnikiem pogodowym. Czy jest wtedy jeszcze sens montowac czujniki pokojowe??

Opublikowano

Defro Komfort Eko 12kw że sterownikiem k1pv2 i spalasz 8-9kg grochu/dobę.

Opublikowano

Przy podlogowce tylko pogodowka z silownikiem na zaworze 3/4 drogowym, zależy jak masz zrobione. Czujniki pokojowe odpuść, całkowity bezsens i niepotrzebne straty przy OP. Jak chcesz konkretów dzwoń do mnie 501 601 316 to Ci wszystko wytłumaczę

Opublikowano

nex1983 jakim grochem palisz??

Opublikowano

krajos33 przy tak małym domku z taką izolacją nie pchaj się w kocioł na groch. skoro gazu nie ma i się nie zanosi to możesz pompe ciepłą PW lub kocioł na pellet z małym buforkiem. innych sensownych opcji nie ma. kotłownie masz nie najmniejszą to można się pokusić o zbiornik na pellet i ładujesz 2 razy na sezon lub z zewnętrznym zbiornikiem 1 raz

Opublikowano

Nie słuchaj coolera bo bredzi. Palę pieklorzem

Opublikowano

możliwe, ale liczę bo wydaje swoje, a nie cudze.

a teraz na spokojnie. autor tematu przewidział w swoich wyliczeniach że będzie izolacja ścian na poziomie 20 cm styro, dach 30 cm + są fundusze na kocioł, komin, instalacja - to jest jakiś budżet - co się stanie gdy cały ten budżet przeznaczy na dodatkową izolację ścian i dachu. możesz sobie to policzyć? czy dalej będziesz chciał żeby do ciebie zadzwonił?

pompe i kocioł na pellet podałem dla przykładu (takie same $$$) wodnej podłogówki, ale z takimi funduszami można się pokusić o kable, no chyba że idziemy pod prąd/bez rozumu i brniemy w idiotyzmy/miliony much nie może się mylić :lol:

Opublikowano

Najmniejszy kociol podajnikowy 7kw, albo byfor 2000l z kotlem ds, albo gaz z butli, albo pompa ciepła PW

Opublikowano

berthold61 a jakie masz zapotrzebowanie cieplne budynku??

Sterownik z polaczeniem przez internet SPP2 bardzo fajnie dziala na stronie mozna to zobaczyc. Tylko czy trzeba placic jakis abonament korzystac z internetowego panelu??

Myslalem rowniez o tym zeby wyposazyc instalacje w zawor czterodrozny z czujnikiem pogodowym. Czy jest wtedy jeszcze sens montowac czujniki pokojowe??

SPP2 ma przez rok dostęp gratis, potem 35 zł rocznie.

Przy 4D z pogodowym pokojowe będą tylko informacyjnie, inaczej nie ma sensu, ale ważne, żeby ten 4D podłączyć do sterownika bo on zadanej temp. na kotle nie zmieni [chyba, że ustawisz na kotle taką jaka jest maksymalna za zaworem to wtedy nie trzeba jej będzie zmieniać].

Opublikowano

niestety gazu nie ma w tym miejscu w ktorym sie buduje :( dlatego wybor padl na ekogroszek

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/12l3

link do wyniku z podanej strony

z tym ze dach jest czterospadowy a na tej sronie nie mozna wybrac 4 spadowego dachu.

Widzialem na stronie jednego z producentow ze piece na ekogroszek maja pewnien zakres mocy w ktorej pracuja.

i taki 12kW mial zakres od 4 do 12 kW

Osobiście wybrałbym 12 kW bo jeszcze zapewne CWU dla kilku osób dojdzie.

Dobry kocioł 12 kW ma zakres  mocy  3,4 - 15 kW.

Opublikowano

Czyli wielkość pieca juz mamy ustalone 12kW natomiast co do producenta uzytkownik Suspenser poleca Skam-P Plus 12 kW. Jakie ma wady i zalety ten kociol??

Opublikowano

Zastanow sie nad kotlem na pellet, tylko koniecznie z automatycznym czyszczeniem palnika.

Opublikowano

Moim zdaniem jest mniej kłopotów z jakością paliwa i ustawieniem kotła. Jest mnie popiołu niż z wegla. Pellet nie brudzi jak węgiel. Kocioł Sam się rozpala I wygasza.

Ja mam kocioł biawar pelmax 20kw, obecnie chodzi z mocą ok 30-40%.

Mam dom 178mkw, grzeje wszystko łącznie z garażem i spalam srednio 500kg/miesiac, a Pellet kupuje po 690zl/t.

Opublikowano

Ja testuje dostawców :) biorę tam gdzie mi wygodnie, a aktualnie wygodnie w Grodzisku maz. 

Doradziłeś dobry piec to i człowiek się przekonał do pelletu.

Pamiętam jak jeden znajomy mnie ostrzegał, bo jego brat kupił kocioł firmy X, który miał coś wymieniane w palniku i mógł palić groszkiem albo pelletem. Finał jest  taki że pali groszkiem, a chciał pelletem  :)

Opublikowano

tam dopiero będę jechał, a brałem z Warszawskiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.