Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat Instalacji Co & Cwu - Pierwsze Podejście

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zacznijmy od tego instalacja będzie w domu o pow. 120m2 nieocieplonym, w tym 6 pomieszczeń i 3 w piwnicy.

Jako że jak to bywa, $ wystarczająco brak, muszę sam zadbać o CO i CWU.

Czytając na forum dużo się dowiedziałem ale dużo, nadal nie wiem, stworzyłem schemat instalacji a bardziej tego jak sytuacja u mnie wygląda i myśląć jak zrobić aby było dobrze.

Na schemacie zaznaczyłem ogrzewanie podłogowe, 2 w pomieszczeniach i podłączyłem jak podłączyłem bo szczerze nie wiem jak się za to zabrać.

Zbiornik wyrównawczy znalazł by się na strychu i tu nie wiem czy dawać czy nie dawać powrotu.

Założenia instalacji:

- PEX

- Kocioł wstępnie Defro Optima Plus 18kW

- Pompa ? (tu prosił bym o propozycje jaka)

- Bojler CWU jakieś 140l

- Zawór 4 drogowy ? (tu prosił bym o propozycje jaki też)

Więcej się nie będę rozpisywał, proszę o przejrzenie schematu, jeśli coś źle to prosił bym wyjaśnić amatorowi co i jak zrobić aby było dobrze, no i oczywiście co mi w instalacji brakuje od zaworów po odpowietrzniki i gdzie to powinno być.

Z góry dziękuje za pomoc :D

post-3347-1232316677_thumb.jpg

Opublikowano

Przy kotłach z małą mocą do 30 kW rura bezpieczeństwa i rura wznośna może być jednocześnie głównym pionem zasilajacym kondygnacje. Pompa obiegu grzejników za zaworem 4D. W przypadku braku prądu gorąca woda poprzez bypas z zaworem pływakowym omija zawór 4D i uchodzi do instalacji. Od naczynia do kotłowni wymagana rura przelewowa. Obieg pomiędzy kotłem a CWU wymuszony przy pomocy małej pompy obiegowej. Podłogowe ogrzewanie należy podłączyć poprzez zawór mieszający np 3 drogowy wraz z dodatkową pompą.

post-2387-1232321688_thumb.jpg

Opublikowano
Przy kotłach z małą mocą do 30 kW rura bezpieczeństwa i rura wznośna może być jednocześnie głównym pionem zasilajacym kondygnacje. Pompa obiegu grzejników za zaworem 4D. W przypadku braku prądu gorąca woda poprzez bypas z zaworem pływakowym omija zawór 4D i uchodzi do instalacji. Od naczynia do kotłowni wymagana rura przelewowa. Obieg pomiędzy kotłem a CWU wymuszony przy pomocy małej pompy obiegowej. Podłogowe ogrzewanie należy podłączyć poprzez zawór mieszający np 3 drogowy wraz z dodatkową pompą.

Bardzo dziękuje za odpowiedź, i przerobienie schematu jedna rzecz jest tylko dla mnie nie czytelna czy w miejscu którym zaznaczyłem kółeczkiem i strzałką bojler CWU jest podłączony bezpośrednio do pieca czy zaworu 4D ? a zawór 4D bezpośrednio do pieca ?

Szkoda że ogrzewanie podłogowe nie ruszy bez dodatkowej pompy, jakoś 3 pompy mi się nie uśmiecha :D

Ale dziękuje za informacje.

post-3347-1232445279_thumb.jpg

Opublikowano

Na wyjściu z kotła masz czwórnik który od góry jest podłączony do zaworu zwrotnego tworząc bypas - ominięcie pompy i zaworu 4D w przypadku braku zasilania. Lewe wyjście jest połączone z wejściem zaworu 4D . Ostatnie prawe wyjście jest skierowane do wymiennika CWU.

Wymiennik CWU musi pobierać czynnik grzewczy bezpośrednio z kotła z pominięciem zaworu 4D.

Opublikowano

Dzięki, za odpowiedź teraz wszystko jasne :D

Jeszcze tylko się zastanawiam nad pompą od CWU, na forum czytałem że na tym krótkim obiegu od pieca jest on w stanie działać, bez niej i wszystko można by było zrobić na jednej pompie (pomijając podłogowe).

I jeszcze jedno dziwne pytanie "naczynie przeponowe" ? czy jest u mnie potrzebne ? Ogólnie do czego to służy ?

Opublikowano

Aby obieg kocioł CWU mógł odbywać się bez pompy w tym czasie z kotła inna pompa nie może pobierać ciepła bo zakłóci to obieg. Wiadomym jest, że ciepła woda z kotła zostanie pociagnięta przez pompę w swoja stronę i do zbiornika CWU obieg grawitacyjny nie zostanei uzyskany. Może co gorsza wystąpić "zabieranie" ciepła ze zbiornika CWU jeżeli na obiegu wężownicy nie będzie zaworu zwrotnego.

W prostych układach instalacji bez zaworu 4D jedna pompa może "napędzać" jednocześnie obieg grzejników oraz zbiornika CWU. Wtedy niestety temperatura wody CWU = temperaturze wody w grzejnikach. Jeżeli więc temperatura wody w grzejnikach spada to w zbiorniku CWU dzieje sie to samo. Należy wtedy instalować sterownik wyłączający pompę jeżeli woda w obiegu spadnie ponizej np 50 st. W tym przypadku nie mamy możliwości osobnej regulacji temperatury grzejników i nie zabezpieczymy temperatury powrotu do kotła.

Naczynie przeponowe jest Ci zbędne. Służy ono do przyjmowania wzrostu ciśnienia w instalacji zamkniętej. U Ciebie jest naczynko, więc ono pełni tą funkcję.

Opublikowano

Witaj.

Dziękuje za odpowiedź, i wyjaśnienie podstaw których nie rozumiałem.

Szkoda że pominąłem najważniejszą rzecz wszystko do grzejników chciałem zrobić na pex fi 16

i w tym wypadku powyższy schemat raczej nie dał by rady ? tak przynajmniej twierdzi jeden z kolegów na forum.

Więc stwierdziłem i zdecydowałem się wstępnie zrobić to na rozdzielaczu.

Poniżej zamieszczam schemat proszę również o opinie.

Czy poprzez zastosowanie rozdzielacza wydajność instalacji była by pewniejsza ?

Co do podłogowego chciałbym wykorzystać tutaj powrót z grzejnika, ponieważ będzie tylko w jednym pomieszczeniu.

Co do pompy na CWU to tutaj tez by występowała, no chyba że okazała by się zbędna.

Pozdrawiam.

Dziękuje za odpowiedzi.

post-3347-1233081139_thumb.jpg

Opublikowano

Witam ponownie.

Możesz zastosować pex i rozdzielacze. Nie potrzeba wtedy instalować bypasu i zaworu zwrotnego omijającego pompę i zawór 4D. Instalując rozdzielacz i rurki pex zapewne zainstalowane w podłodze, uzyskanie obiegu grawitacyjnego jest mało prawdopodobne w takim stopniu aby zagrzać grzejniki. Pamiętaj aby rura bezpieczeństwa biegnąca od pieca do naczynka była miedziana min 28 mm lub stalowa min 1". Podczas zagotowania wody w kotle pex lub pp uległby rozszczelnieniu. Pompa na obiegu CWU wymagana wraz z zaworem zwrotnym.

Pozdrawiam

Opublikowano

Pamiętaj aby przed ogrzewaniem podłogowym dać dodatkowe zabezpieczenie przed wzrostem temperatury w postaci zaworu elektromagnetycznego lub zaworu termostatycznego bezpośredniego działania. Inaczej przy awarii zaworu mieszającego w pozycji otwartej może dojść do przegrzania podłogówki a co za tym idzie jej uszkodzenia a to bardzo kosztowne.

Opublikowano

Witam.

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, załączam już oficjalny schemat.

Teraz kwestia ogrzewania podłogowego jak rozwiązać jego sprawę, na schemacie zrobiłem tu na ujściu z grzejnika, to dla jednego pomieszczenia jakiś sens ma, z kolei jest 1000 różnych opinii jedni twierdzą, że to będzie działać inni, że nie, jak rozwiązać sprawę ogrzewania w tylko jednym pomieszczeniu ?

Pozdrawiam.

post-3347-1233495329_thumb.jpg

Opublikowano

Uważam że jesli zastosujesz wiekszą pompkę (60-tke) oraz dławienie grzejników to podłogówka bedzie działać jednak zalecam pentle nie dłuszą jak 70 m oraz koniecznie ułożona w slimak (mniejsze opory) jesli chcesz dłuszą wężownicę zastosuj wiekszą ślednicę PEX-u

Rurę przelewową z zb. wyrównawczego sprować na dół inaczej nie będziesz wiedział kiedy masz pełna instalację oraz nie zalejesz strychu.