rumunn9r Opublikowano 13 Grudnia 2015 #126 Opublikowano 13 Grudnia 2015 ziolek 9 ton przez sezon? toz to gazem taniej wyjdzie
ogniomistrz33 Opublikowano 13 Grudnia 2015 #127 Opublikowano 13 Grudnia 2015 rzuty palnika dla lepszego zobrazowania dla matrixa Projekt1.pdf
Ziolek512 Opublikowano 13 Grudnia 2015 #129 Opublikowano 13 Grudnia 2015 On ma KP-G górniaka tez u nich ciepło. Przekroj może i ok ale z paleniem nie jest tak fajnie. Ja mam piec tez od lokalnego producenta. Tak właśnie 9 ton tez się przerazilem
856218 Opublikowano 13 Grudnia 2015 #130 Opublikowano 13 Grudnia 2015 A odnośnie oszczednosci to znajoma wyrzuciła w tamtym roku pełnoletniego smieciucha produkcji jakiegoś pana który go wyspawal w/g własnej fantazji.Postanowiła nie oszczędzać i kupiła taki nowoczesny ,czerwony , z cudownym wyświetlaczem przecudnej urody że aż szkoda do kotłowni wkładać -kociołek. Tamtej zimy spaliła 1.5 tony węgla więcej niż w poprzedniku a przecież zimy prawie nie było :-)
mes1234 Opublikowano 13 Grudnia 2015 #131 Opublikowano 13 Grudnia 2015 U mnie to samo było, stary żeliwniak z czasów PRL żarł mniej jak 2-letni kocioł... Kiedyś się zasypywało piwnicę węglem i nie trzeba było dowozić przez całą zimę a teraz kupiłem pod koniec października 2,5t i pewnie tylko do nowego roku mi wystarczy.
ogniomistrz33 Opublikowano 13 Grudnia 2015 #132 Opublikowano 13 Grudnia 2015 rumunn9r mój adobe reader otwiera normalnie :unsure:
rumunn9r Opublikowano 13 Grudnia 2015 #133 Opublikowano 13 Grudnia 2015 jednak dziala w googlowym podgladzie bylo pusto ;)
856218 Opublikowano 14 Grudnia 2015 #134 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zrobiłem teraz palnik na prawie całej szerokości paleniska , wysokosc 10 cm ruszt w 80% zasłonięty szamotem, powietrze idzie tylko dolem od popielnika przez ruszt w miescu pomiedzy szamotem a rusztem pionowyn powierzchnią równą powierzchni palnika. Z komina nic oprócz falującego ciepła.:-)
ariel1matrix Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor #135 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zmieniłem dzisiaj i teraz to wygląda tak: Przedtem miałem zrobione tak, że bardziej wychodziło na palenisko. Mam nadzieję, że teraz będzie dobrze.
rumunn9r Opublikowano 14 Grudnia 2015 #136 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Ta dolna szamotka dobrze jakby byla rowno z wymiennikiem na weglu palnik sie zatka jezeli palisz drewnem to ok
genab Opublikowano 14 Grudnia 2015 #137 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Na zdjęciu dobrze nie widać, bo za tą cieką szamotką leżącą na ruszcie ma być jeszcze jedna, zasłaniająca ruszt pod wiszącym wymiennikiem, a sama ona ma być posunięta dalej, żeby z przodu pod "daszkiem" było 2-3 cm lub więcej ( w zależności od rozmiaru paleniska) wolnego rusztu na PW.
ariel1matrix Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor #138 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Tzn, mam tak zrobione, że: na tylnej sciance mam pionowo postawioną szamotkę, ta leząca na ruszcie jest pod wymiennikiem, robiąc z tą stojącą szczeline na ruszcie do powietrza, na około 2cm
palacz66 Opublikowano 14 Grudnia 2015 #139 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zrobiłem teraz palnik na prawie całej szerokości paleniska , wysokosc 10 cm ruszt w 80% zasłonięty szamotem, powietrze idzie tylko dolem od popielnika przez ruszt w miescu pomiedzy szamotem a rusztem pionowyn powierzchnią równą powierzchni palnika. Z komina nic oprócz falującego ciepła.:-) A dziś to wypróbuję zobaczymy co z tego wyjdzie wcześniej próbowałem w odwrotny sposób czyli cegły na ruszcie były od drzwiczek a mała szczelina przy samym palniku a u Ciebie odwrotnie dziwne? To działa?
genab Opublikowano 14 Grudnia 2015 #140 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Tzn, mam tak zrobione, że: na tylnej sciance mam pionowo postawioną szamotkę, ta leząca na ruszcie jest pod wymiennikiem, robiąc z tą stojącą szczeline na ruszcie do powietrza, na około 2cm Z tymi palnikami i innymi "polepszaczami" pracy kotła jest tak, że albo bierzesz sprawdzone rozwiązanie i robisz to u siebie, lub idziesz własną droga, wtedy trzeba być gotowym na różne niespodzianki i przykrości. Jak niema doświadczenia to ciężko jest przewidzieć zachowanie "układanki", po praca kotła odbywa się za rachunek podciśnienia. Od strony komina ono jest największe i robienie szczeliny na PW w tym miejscy może skutecznie zablokować nam PG i kocioł nie będzie mógł nabrać temperatury. Bo nie da się na oko tego ustawić, 0,5 cm, 1 cm, 2 cm, robi ogromną różnice w rozłożeniu podciśnienia. Jak wszystko zrobione jest prawidłowo, to po otwarciu popielnika kocioł nabiera mocy, żar nagrzewa się do białego koloru i nawet na malutkim ruszcie można uzyskać bardzo dużą moc. Jak tego nie dzieje się, znaczy że powietrze omija żar. I jak już wszystko jest dobrze poustawiane i po otwarciu popielnika kocioł zauważalnie przyspiesza, żar rozgrzewa się do biała, a temperatura na kotle nie rośnie, wtedy trzeba zwiększyć ruszt.
ariel1matrix Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor #141 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Czyli, lepiej nie robić póki co tego otworu za wymiennikiem? (między poziomą szamotką, która jest na tylnej sciance, a tą leżącą?) Poniżej link do filmiku z pracy kotła, po zmianach: http://art4u.media.pl/mp4/2.mov
genab Opublikowano 14 Grudnia 2015 #142 Opublikowano 14 Grudnia 2015 lepiej zostawiać wolny ruszt przed węglem Na tym filmiku masz nie DS, a coś w rodzaju spalania kroczącego z nadmiarem PW. Wstaw drugą szamotkę z góry, żeby nie było tego stopnia i dosuń węgiel do niej.
ariel1matrix Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor #143 Opublikowano 14 Grudnia 2015 ok, ok Bo to teraz dopiero rozpala się. wolny ruszt przed węglem czyli, wolny tylko tam gdzie pali się węgiel? a pod wymiennikiem zakryty ruszt? Ten piec teraz będzie tak huczał? Czy to nie powinno być tak? http://art4u.media.pl/mp4/3.mov
genab Opublikowano 14 Grudnia 2015 #144 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Teraz jest dobrze wolny ruszt przed węglem czyli, wolny tylko tam gdzie pali się węgiel? a pod wymiennikiem zakryty ruszt Pod wymiennikiem lepiej zakryty, a pod tym tunelem, czy "domkiem", od strony węgla, wolny. Tak prościej nie przesadzić z PW. Można również zostawiać szczelinę pod wymiennikiem, jak teraz masz, ale musi mieć odpowiedni rozmiar, bo jak będzie za duża, to kocioł nie nabierze mocy.
ariel1matrix Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor #145 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Ta cegłe szamotowa co leży na ruszcie dosunełem pogrzebaczem do konca, więc teraz nie ma tam żadnej szczeliny :) a co drugiej części poprzedniego postu: Ten piec teraz będzie tak huczał? Czy to nie powinno być tak? http://art4u.media.pl/mp4/3.mov
rumunn9r Opublikowano 14 Grudnia 2015 #146 Opublikowano 14 Grudnia 2015 tak o to chodzi ;) kociol ma pracowac jak rakieta ;) sprawdz po paleniu czy nie ma smoly w wymeinniku jezeli masz ochote sie pobawic i bedziesz palil tylko wunglem to zainteresuj sie palnikiem dikij petii ale tu trzeba dokladnego odwzorowania konstrukcji
ariel1matrix Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor #147 Opublikowano 14 Grudnia 2015 no to super, jest progres :) a zostawić szczelinę w klapie zasypowej, tam mam, takie pokrętło z możliwością otworzenia na 1-3dziurki :) temperatura jest teraz większa, zobaczymy jak z wydajnością będzie :)
856218 Opublikowano 14 Grudnia 2015 #148 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Działa palaczu bardzo dobrze na drewnie dosyć grubo porąbanym:-)
rumunn9r Opublikowano 14 Grudnia 2015 #149 Opublikowano 14 Grudnia 2015 klasyka panowie ja w swoim kociolku non stop dlubie bo to lubie ;p dzisiaj próba palenia owsem zobaczymy co z tego bedzie ,na wekend chce wypróbowac cos ala holzgas
ariel1matrix Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor #150 Opublikowano 14 Grudnia 2015 no to super, jest progres :) a zostawić szczelinę w klapie zasypowej, tam mam, takie pokrętło z możliwością otworzenia na 1-3dziurki :) temperatura jest teraz większa, zobaczymy jak z wydajnością będzie :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.