selega Opublikowano 19 Listopada 2015 #1 Opublikowano 19 Listopada 2015 Witam, mam nowy dom powierzchnia 160m kw, po podłodze 200m kw. Ocieplony styropianem 15cm, dach kopertowy docieplony wełną Isover 0,033 20cm + 5 cm, okna 3 szyby ms line + dosc dobre. Na parterze podłogówka ok 65m kw, dodatkowo 4 grzejniki , na poddaszu uzytkowym w sypialniach grzejniki , lazienka podłogówka plus drabinka. Nie stac mnie na piec za 10 tys...wiec zastanawiam sie nad czyms tanszym z podajnikiem.Musi być proste w obsludze i wytrzymałe. Co sądzicie o KWM-SGR 25kw plus sterownik iryd
selega Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor #2 Opublikowano 20 Listopada 2015 Na stronie cieplowlasciwe.pl po wprowadzeniu parametrowmojego domu( oprocz dachu, nie bylo opcji innej niz dach dwuspadowy) wyliczylo mi piec z podajnikiem ok 10kw...czy to wystarczy? sprzedawcy proponuja mi 19kw albo wieksze????????
Gość mak Opublikowano 20 Listopada 2015 #3 Opublikowano 20 Listopada 2015 Nie dalej jak dwa tygodnie temu na forum pojawił się post gdzie na 95 m2 instalator twierdził że tylko kocioł 25kW da radę ogrzać domek. Tobie z wyliczeń wychodzi 10 kW, a chcą Ci wcisnąć 19 kW. Poczytaj forum i wyciągnij wnioski sam. Nie warto popełniać błędów które już popełniono. Ale decyzja zawsze należy do inwestora.
papasmurfek Opublikowano 20 Listopada 2015 #4 Opublikowano 20 Listopada 2015 Jak znam życie to inwestor ulegnie pod naciskiem otoczenia, bo bedzie się bal zmarznąć. A za niedługo zobaczymy go na forum z prośbą o ogarniecie 20kw potwora z wodnym rusztem. Mi już się nie chce nawracać niewiernych, nie moje pieniądze ja nie tracę opału kominem. Napisze tylko, że ja na 120 m2 starego budownictwa dobrze ocieplonego wybralem Skam P Plus 7kw. A w razie syberyjskich mrozów mam kominek z dgp
hektoras Opublikowano 20 Listopada 2015 #5 Opublikowano 20 Listopada 2015 selega ja na twoim miejscu wybrałbym nie większy jak 15kW a w tej grupie masz bardzo duży wybór > Rozważ również te w przedziale 12-15kW . A czym chcesz palić ????????? - bo to najważniesze: ekogroszek, miał, mieszanka tzw. odsiewka, pellet, itd. Niedawno w podobnym temacie było o najnowszych w 5 klasie ale one są w cenie ok.8-9tyś a ty piszesz że cię nie stać. DORADZAM STAŃ NA GŁOWIE ALE KUP PIEC CO NIE BĘDZIE SPRAWIAŁ PROBLEMU !!!!!! zaoszczędzisz te 3 góra 4 tyś a to kropla jak przeanalizujesz wszystko: piec powinien palić min. 10 (wg mnie 15-20) lat jak tą różnicę podzielisz na lata to ja bym dał te 300zł więcej na cały sezon - zimę by mieć spokój z paleniem a do tego najprawdopodobniej przy prawidłowym spalaniu to mniej spali i ta różnica pozostanie w portfelu (zapewne będzie to więcej) ale najważniesze to spokój i bezproblemowe spalanie. Nie wspominam już nawet o kominie, Ale taka porada to jak już będzie piec zainstalowany i będziesz miał kupować opał tio doradzam kup WŁAŚCIWY DO WYBRANEGO PIECA np. spiekalność jak najniższa , jak najmniej "S", popiół przyzwoity, kaloryczność, to najważniejsze a wilgotność także .
hektoras Opublikowano 20 Listopada 2015 #6 Opublikowano 20 Listopada 2015 Poczytaj jeszcze ten temat: Dobór Kotła Do Nowego Domu
TIMON120777 Opublikowano 20 Listopada 2015 #7 Opublikowano 20 Listopada 2015 Witam, mam nowy dom powierzchnia 160m kw, po podłodze 200m kw. Ocieplony styropianem 15cm, dach kopertowy docieplony wełną Isover 0,033 20cm + 5 cm, okna 3 szyby ms line + dosc dobre. Na parterze podłogówka ok 65m kw, dodatkowo 4 grzejniki , na poddaszu uzytkowym w sypialniach grzejniki , lazienka podłogówka plus drabinka. Nie stac mnie na piec za 10 tys...wiec zastanawiam sie nad czyms tanszym z podajnikiem.Musi być proste w obsludze i wytrzymałe. Co sądzicie o KWM-SGR 25kw plus sterownik iryd przy takiej izolacji jeśli poprawnie wykonana potrzeby będą na poziomie nie wyższym niż 50W/m2 po kiego grzyba krówsko 25KW do domu potrzebującego 10KW ??? :( :( :( kocioł z przedziału 10-12KW z dobrym sterownikiem najlepiej automatycznym i palnikiem dobranym do paliwa jakim chcez palić kocioł 25KW to jedynie jesli chcez się spiąć z sąsiadem i grzać do spółki 2 takie domy pierwsza rzecz to OZC aby poznac potrzeby domu to kosztuje 400zł - oczywiście zrobione porządnie a nie dla papieru i będziesz wiedzieć dokładnie jakiej mocy musi byc czajnik
sambor Opublikowano 20 Listopada 2015 #8 Opublikowano 20 Listopada 2015 Kocioł na pellet o mocy max 16kW, byłby całkiem OK
selega Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor #9 Opublikowano 20 Listopada 2015 planuje palic ekogroszkiem... jak pisałem do kilku przedstawicieli piecow odpowiadali mi o kotłach 19-25kw. Myślę że wybiore cos mniejszego , do 15kw...prosiłbym jeszcze o doradzenie konkretnego pieca, konkretnego producenta, jaki sterownik itd no i w mozliwie przyzwoitej cenie.
selega Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor #10 Opublikowano 20 Listopada 2015 co sadzicie o Skam 12 kW? jest proponowany w innym , podobnym temacie...cena w miare...jaki sterownik najlepszy do tego kotła?
selega Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor #11 Opublikowano 20 Listopada 2015 a moze SAS SLIM albo SAS Multi?
papasmurfek Opublikowano 20 Listopada 2015 #12 Opublikowano 20 Listopada 2015 Ze Skamem jest ten problem, że producent ma ograniczone możliwości przerobowe. Czas oczekiwania na kocioł w sezonie to ok 3 mies.
pab11o Opublikowano 20 Listopada 2015 #13 Opublikowano 20 Listopada 2015 Haha. Kup se defro Sigme 16kw lub ogniwo eko plus Sigma 7300zł ze sterownikiem Defro Smart. Jak masz więcej kasy to sas solid 14kw z multi funem
Animus Opublikowano 20 Listopada 2015 #14 Opublikowano 20 Listopada 2015 Witam, mam nowy dom powierzchnia 160m kw, po podłodze 200m kw. Ocieplony styropianem 15cm, dach kopertowy docieplony wełną Isover 0,033 20cm + 5 cm, okna 3 szyby ms line + dosc dobre. Na parterze podłogówka ok 65m kw, dodatkowo 4 grzejniki , na poddaszu uzytkowym w sypialniach grzejniki , lazienka podłogówka plus drabinka. Nie stac mnie na piec za 10 tys...wiec zastanawiam sie nad czyms tanszym z podajnikiem.Musi być proste w obsludze i wytrzymałe. Co sądzicie o KWM-SGR 25kw plus sterownik iryd A gazem nie dasz rady ogrzewać ,kocioł tańszy rachunki większe.Dom już nieźle zaizolowany masz wentylację mechaniczną ?.
Szczypiorr Opublikowano 20 Listopada 2015 #15 Opublikowano 20 Listopada 2015 Dobry kondensat nie będzie kosztował ok 7 tyś?
Lama79 Opublikowano 21 Listopada 2015 #17 Opublikowano 21 Listopada 2015 Poszukaj lepiej peleciaka. Będziesz miał czysto w kotłowni, nie będziesz się brudzić przy załadunku zasobnika, popiół rozsypiesz na trawnik. Same plusy.
Szczypiorr Opublikowano 21 Listopada 2015 #18 Opublikowano 21 Listopada 2015 4 tyś ? Patrzyłem na jakieś to ok 8 tyś. To też zmienia postać rzeczy.
Animus Opublikowano 21 Listopada 2015 #19 Opublikowano 21 Listopada 2015 Poszukaj lepiej pelleciaka. Jak w domu jest gaz podłączony to pelletem się już nie opłaci jarać.
Animus Opublikowano 21 Listopada 2015 #20 Opublikowano 21 Listopada 2015 4 tyś ? Patrzyłem na jakieś to ok 8 tyś. To też zmienia postać rzeczy. Za tyle to pulsacyjny kupisz..
Pieklorz Opublikowano 21 Listopada 2015 #21 Opublikowano 21 Listopada 2015 Ze Skamem jest ten problem, że producent ma ograniczone możliwości przerobowe. Czas oczekiwania na kocioł w sezonie to ok 3 mies. Teraz wypada po połowie stycznia. Brać jednak trzeba pod uwagę, że po 20grudnia do końca roku przerwa świąteczno-noworoczna, na koniec roku firmy w tej branży nie robią nadmiernych zapasów towaru (palników, sterowań, dmuchaw , blachy itp.) Początek roku to z kolei tak pod 11stycznia okres, gdzie w zakładach, u dostawców podzespołów są inwentury i siłą rzeczy też się wówczas nic nie popchnie.
selega Opublikowano 21 Listopada 2015 Autor #22 Opublikowano 21 Listopada 2015 co sadzicie o sas slim 14kw?
SUSPENSER Opublikowano 21 Listopada 2015 #23 Opublikowano 21 Listopada 2015 Ze Skamem jest ten problem, że producent ma ograniczone możliwości przerobowe. Czas oczekiwania na kocioł w sezonie to ok 3 mies. Jak już Pieklorz pisał obecnie wychodzi niecałe 2 mies już :-)
Animus Opublikowano 22 Listopada 2015 #24 Opublikowano 22 Listopada 2015 co sadzicie o sas slim 14kw? On ma ten rusztowymiennik rurowy nad palnikiem więc trzeba by brać jak najmniejszy żeby pracował na wyższych temperaturach założyć mu duży deflektor ceramiczny ale i tak będzie to kocioł w 4 klasie więc lepiej dołożyć te parę stówek i kupić Solida ,jedyny jego atut to że można go brać z czujnikiem żaru i sterem Multi Fun.
selega Opublikowano 24 Listopada 2015 Autor #25 Opublikowano 24 Listopada 2015 w projekcie domu jest napisane: Wartosc EP dla budynku wynosi 109,0 kWh/m kw , wskaznik rocznego zapotrzebowania na energie., Budynek można zaliczyc do energooszczednych. W projekcie było przewidziane ogrzewanie gazowe i kocioł gazowy o mocy cieplnej 24kW. Wiec ponawiam pytanie odnosnie mocy pieca jaki bedzie odpowiedni do mojego domu? piec z podajnikiem na ekogroszek... Myślałem o Sas Slim 14 kW....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.