Pieklorz Opublikowano 20 Listopada 2015 #26 Opublikowano 20 Listopada 2015 Moim zdaniem, warto sprawdzić, które z tych kotłów mają wykonane badania weryfikujące ich moc i sprawność - sprawdzić, kto (jaki instytut) wykonał te badania i jakie są ich wyniki. Co tutaj Panie insynuujesz? Jasno i wyraźnie, który nie ma badań. Zaraz możemy zacząć dyskusję na temat poprawności wykonania badań takie OEP 16 z przytoczeniem zapisów normy i wklejeniem tego, jak to było zbadane (foto Twojego autorstwa). Możemy się wówczas zastanowić czy tak wykonane i w takim zakresie należy uznac za ważne, czy powinno się je odrzucić i wykonać od nowa. ps. dalsza część dyskusji i treści wypowiedzi uzależniona jest od udzielonej odpowiedzi i jasnego wskazania którego wyrobu dotyczy czepianie się. Ja mogę na tym wpisie zakończyć albo pociągnąć sprawę dalej wraz w wklejeniem fotografii wyników badań jak tez interesującego fragmentu fotografii części normy mówiącej o właściwym sposobie badania.
ZawiJan99 Opublikowano 20 Listopada 2015 #27 Opublikowano 20 Listopada 2015 Co tutaj Panie insynuujesz? Jasno i wyraźnie, który nie ma badań. Zaraz możemy zacząć dyskusję na temat poprawności wykonania badań takie OEP 16 z przytoczeniem zapisów normy i wklejeniem tego, jak to było zbadane (foto Twojego autorstwa). Możemy się wówczas zastanowić czy tak wykonane i w takim zakresie należy uznac za ważne, czy powinno się je odrzucić i wykonać od nowa. Nic nie sugeruję. Po prostu radzę, aby sprawdzić, które mają badania, a które nie. O ile pamiętam, były tam wymienione dwa kotły.
Pieklorz Opublikowano 20 Listopada 2015 #28 Opublikowano 20 Listopada 2015 Ja żądam, abyś jasno wskazał, który nie ma Twoim zdaniem badań. Teraz bowiem odbieram to tak, że cień podejrzenia pada na skama a skoro tak chcesz prowadzić swoją politykę, to wiedz, że odbita piłeczka trafi "w sam punkt"
ZawiJan99 Opublikowano 20 Listopada 2015 #29 Opublikowano 20 Listopada 2015 Dlaczego mam coś wskazywać? Nie jestem żadnym inspektorem. Ja tylko radzę potencjalnym klientom, aby sprawdzali, czy kotły, które ich interesują, mają stosowne badania, czy nie mają. A ci klienci mogą mnie posłuchać, albo nie - to ich broszka.
Pieklorz Opublikowano 21 Listopada 2015 #30 Opublikowano 21 Listopada 2015 Dlatego, że rzuciłeś cień podejrzenia na kocioł o którym doskonale wiesz,że badania posiada. Zacznę łagodnie a rozwinąć się mogę dokładniej, jeżeli będzie taka konieczność Na przykładzie badania kotła OEP 16kW widać, że atest można podważyć poprzez niewłaściwie i niezgodnie z normą wykonane badanie 30%mocy, W kotle Ogniwo Eko Plus 16kW w raporcie z badań na górze z lewej strony widnieją ręczne nastawy dla 30%mocy, jest to niezgodne z normą pn-en 303-5:2012 dotycząca procedury badawczej tego obciążenia cieplnego. Dane uzyskane w ten sposób są z punktu widzenia normy nieważne. W zeszłym tygodniu wykonaliśmy telefon do laboratorium z zapytaniem czy posiadają wyniki badań 30% zmodulowanej i jak tą moc badają. Odpowiedź w słuchawce była taka, że nie mają żadnych wyników badań tak przeprowadzonego badania wg normy 303-5:2012 i zawsze do tego badania dobierają parametry ręcznie. wklejam Państwu skan z badań kotła ogniwo autorstwa Zawijana (wklejał to za zgodą podobno firmy Ogniwo) oraz wklejam fragment normy PN-EN 303:5:2012 strona 47 z opisem jak powinno to wyglądać. Czy możesz teraz Zawijanie wyjaśnić dlaczego tak jest badane i czy taka interpretacja zapisów normy przy badaniu jest właściwa? Na jakiej podstawie albo wg jakiego innego zapisu normy dokonujecie innego badania 30% MOCY OD TEGO, CO JEST WYRAŹNIE ZAZNACZONE W NORMIE?
ZawiJan99 Opublikowano 21 Listopada 2015 #31 Opublikowano 21 Listopada 2015 Ależ to nie ja wykonałem te badania. Dlaczego mam się z nich tłumaczyć? Ależ ja nie rzucałem żadnych podejrzeń na Twoje kotły. Zwracałem tylko uwagę klientom, że mogą wyników takich badań żądać. I czego się tak oburzasz, skoro masz takie badania? Klient zażąda, zobaczy i wybierze Twój kocioł. O co chodzi? Ja nie jestem ekspertem od badań akredytowanych. Jak sam widzisz, różne instytuty robią to różnie. Ja, dla pewności, sugeruję producentowi, aby robił badania w różnych instytutach. Badał w Brnie, badał w Zabrzu, teraz będzie badał w Łodzi. A klientom sugeruję, aby żądali wyników takich badań od producentów i ich sprzedawców. Nie wolno mi???
sati Opublikowano 21 Listopada 2015 Autor #32 Opublikowano 21 Listopada 2015 Złożylem temat jaki kocioł mi doradzicie a tu wywiązała się sprzeczka na temat badań,a chciałem się jeszcze spytać i zaciągnąć opinie bo daliście mi liste kotłów jakimi należy sie przyjrzeć. Przegladam strony z tymi piecami i stwierdzam że troche kosztują 9000 zł trzeba wyłożyć a czy są tego warte. Na allegro znajduje w cenie od 4500-6500 czy są to gorsze piece, jestem słabo rozeznany w tych sprawach.
SUSPENSER Opublikowano 21 Listopada 2015 #33 Opublikowano 21 Listopada 2015 Aha... a ty wykonujesz badania w sposób absolutnie zgodny z działaniem kotłów w praktyce? Szkoda, że nie pokazujesz wyników tych badań. Dobrze byłoby zobaczyć parametry kotłów działających w praktyce. Ale żarty na bok... Nie pokazujesz wyników badań, bo ich nie masz. A ludziom udzielasz informacji z twojej głowy, lub z sufitu pewnej super firmy, której kotłami handlujesz. Kotłów nie badam i nikt tego oficjalnie nie robi w sposób inny niż norma przewiduje - temu się nie dziwię, bo wyniki byłyby gorsze więc to nie w interesie producenta za takie zapłacić. To jak działa mój kocioł w praktyce opisuję od lat i podaję dane z testowania różnych węgli i sterowników z czego wiele osób korzysta.
SUSPENSER Opublikowano 21 Listopada 2015 #34 Opublikowano 21 Listopada 2015 Dadzą pewność, że dany kocioł może uzyskać takie wyniki, jak uzyskał. Natomiast, jak stwierdzić, jaką moc i sprawność może uzyskać kocioł, który badany nie był??? Dane z głowy super badacza lub z sufitu super producenta są... ale jak kto chce, niech w nie wierzy. Jest wolność... Dopisz jeszcze, że w laboratorium. Sęk w tym, że klienci kupują kotły do ogrzewania domów a nie laboratoriów, i tutaj wyniki potrafią być całkiem inne niż te z badań. Kotły, które polecam badania mają, więc nie wiem po co "bijesz pianę".
Juzef Opublikowano 21 Listopada 2015 #35 Opublikowano 21 Listopada 2015 Na allegro znajduje w cenie od 4500-6500 czy są to gorsze piece Z czegoś ta różnica w cenie zwykle wynika. W tanich kotłach zazwyczaj będzie: prosty palnik wyłącznie na dobry ekogroszek prosty sterownik, któremu parametry pracy trzeba ustawić ręcznie być może też oszczędności na wykonaniu, np. cieńsze blachy tu i ówdzie, stalowy ślimak z cienkiej blachy, najtańszy motoreduktor od Chińczyka itp. W okolicach 7000zł masz już przyzwoite kotły z "automatycznymi" sterownikami i palnikami żeliwnymi, czasem także trawiącymi sam miał. Czyli spore szanse na możliwie bezproblemową pracę bez dłubania przy kotle jeśli nie chcesz się w tym specjalizować. Wyższe pułapy cenowe to przeważnie kotły 5. klasy, tam dopłacasz głównie za 5. klasę.
Animus Opublikowano 22 Listopada 2015 #36 Opublikowano 22 Listopada 2015 Złożylem temat jaki kocioł mi doradzicie a tu wywiązała się sprzeczka na temat badań,a chciałem się jeszcze spytać i zaciągnąć opinie bo daliście mi liste kotłów jakimi należy sie przyjrzeć. Przegladam strony z tymi piecami i stwierdzam że troche kosztują 9000 zł trzeba wyłożyć a czy są tego warte. Na allegro znajduje w cenie od 4500-6500 czy są to gorsze piece, jestem słabo rozeznany w tych sprawach. Najlepiej szukać producenta ze stażem w budowie kotłów ,wtedy jest szansa że trafimy na bardziej poprawnie zbudowany kocioł ,a jeżeli ktoś zna się trochę to może wybierać z nowo powstałych firm nawet na alledrogo ale ryzyko wtedy jest większe ,można też kupować taki ,który przetestował już ktoś ze znajomych . Niektóre niedoróbki wychodzą dopiero w trakcie jego eksploatacji a wszystkie dopiero po złomowaniu kotła. :D
sati Opublikowano 22 Listopada 2015 Autor #37 Opublikowano 22 Listopada 2015 A jeśli możecie doradzić jaki piec brać po uwage w przedziale cenowym 6500-8000 zł i najważniejsze no co należy zwrać uwage w piecu podczas zakupu. Jestem troche laik i pierwszy raz bede kupował piec i nie chce jakiegoś chłamu kupić i później same kłopoty z piecem mieć.
ZawiJan99 Opublikowano 22 Listopada 2015 #38 Opublikowano 22 Listopada 2015 Dopisz jeszcze, że w laboratorium. Sęk w tym, że klienci kupują kotły do ogrzewania domów a nie laboratoriów, i tutaj wyniki potrafią być całkiem inne niż te z badań. Kotły, które polecam badania mają, więc nie wiem po co "bijesz pianę". To dlaczego nie chcesz pokazywać wyników tych badań???
856218 Opublikowano 22 Listopada 2015 #40 Opublikowano 22 Listopada 2015 Kolega od dwóch lat użytkuje kocioł *** , taki z osobnym paleniskiem obok tego na groszek i bardzo sobie ten kociołek chwali.Kosztował około 7 tyś , coś koło 18-20 kW. Reszta kolegów ma tez prawie nowe,piękne,czerwone,z fajnymi wyswietlaczami Defra za ponad 10 tysięcy i też są szczęśliwi
papasmurfek Opublikowano 22 Listopada 2015 #41 Opublikowano 22 Listopada 2015 A jeśli możecie doradzić jaki piec brać po uwage w przedziale cenowym 6500-8000 zł i najważniejsze no co należy zwrać uwage w piecu podczas zakupu. Jestem troche laik i pierwszy raz bede kupował piec i nie chce jakiegoś chłamu kupić i później same kłopoty z piecem mieć.Z tanich a dobrych to masz do wyboru RBR albo SKAM P albo starsze OGNIWO EKO
856218 Opublikowano 22 Listopada 2015 #42 Opublikowano 22 Listopada 2015 Ten skam ma fajny deflektor który ma dopalac gazy
Animus Opublikowano 23 Listopada 2015 #43 Opublikowano 23 Listopada 2015 A jeśli możecie doradzić no co należy zwrać uwage podczas zakupu. Jestem troche laik i pierwszy raz bede kupował piec i nie chce jakiegoś chłamu kupić i później same kłopoty z piecem mieć. A jak oddzielisz ziarno od plew ? -sprzedawca w sklepie czy handlarz tu na forum proponuje kotły na których najwięcej zarabia,czyli będzie to starszy model kotła ,wyposażony np. w tańsze, starsze, urządzenia ,kocioł może też mieć cieńsze blachy ,śladowe ilości ocieplenia ,może być malowany jeden raz w miejscach widocznych bez podkładowej farby . -szeptacz zachwala kocioł na takim forum przy pomocy swoich wpisów wzmacnia i promuje wizerunek określonej marki i określonego kotła a firma lub handlarz z forum za to mu płaci . -handlarze i szeptacze , którzy wspólnie na forum udają że dyskutują ,w rzeczywistości "urabiają nowego" (np. Satiego dla handlarza) żeby kupił ten akurat kocioł w przekonaniu że to najlepszy wybór ,zdarza się też że mają zarejestrowanych kilka kont na jednym forum i prowadzą dyskusje sami ze sobą .
papasmurfek Opublikowano 23 Listopada 2015 #44 Opublikowano 23 Listopada 2015 Uuuu.... kolega Animus wietrzy teorie spiskowe. Szkoda tylko że sam działa w ten sposób....
bietka Opublikowano 23 Listopada 2015 #45 Opublikowano 23 Listopada 2015 Z tanich a dobrych to masz do wyboru RBR albo SKAM P albo starsze OGNIWO EKO A dlaczego starsze a nie nowe M?
ZawiJan99 Opublikowano 23 Listopada 2015 #46 Opublikowano 23 Listopada 2015 Pokazuję je klientom. Pod stołem? Wstydzisz się ich?
papasmurfek Opublikowano 23 Listopada 2015 #47 Opublikowano 23 Listopada 2015 A dlaczego starsze a nie nowe M?Bo nowe jest sporo droższe i jak na razie tylko o mocy 25kw
Animus Opublikowano 23 Listopada 2015 #48 Opublikowano 23 Listopada 2015 Uuuu.... kolega Animus wietrzy teorie spiskowe. Szkoda tylko że sam działa w ten sposób.... Podnoszę tylko świadomość nowym użytkownikom forum . :D Nie sztuka kupić starszy model kotła ,sztuką jest kupić taniej nowy lepszy model w 5 klasie emisji . Dlatego podpowiadam żeby kupować na 8% Vat-u lub brać na firmę odliczać cały. Przy takim zakupie to już za mniej niż 8tys można wyrwać kocioł w 5 klasie.
papasmurfek Opublikowano 23 Listopada 2015 #49 Opublikowano 23 Listopada 2015 Ok. Ok. Nie będziemy się politykowac na tym polu ;-) Ja interesu też nie mam. Polecam tylko to co sam wybrałem i jestem zadowolony
sati Opublikowano 23 Listopada 2015 Autor #50 Opublikowano 23 Listopada 2015 A jaki ty wybrałeś,przypuszczm że wielu moze być przedstawicieli co wciskają i polecają swoje wyroby. Ale nadal prosze urzytkowników pieców o opinie i doradztwo w sprawie zakupu, sam poczytam o nich i zadecyduje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.