fachowiecOd7Bolesci Opublikowano 16 Października 2015 #1 Opublikowano 16 Października 2015 Wiem, że można ogrzewać piecem kaflowym takim stojącym w pokoju. Niektórzy nawet sobie takie piece bardziej chwalą niż centralne: bo nie trzeba daleko latać, żeby dokładać. Ale czy można ogrzewać dom tylko i wyłączenie piecem kaflowym kuchennym? Czy taki dość duży piec kaflowy kuchenny z piekarnikiem wstawiony w róg pokoju, który kiedyś był kuchnią da na tyle komfortowe ogrzewanie co normalny kominek na drewno??
MariuszP Opublikowano 16 Października 2015 #2 Opublikowano 16 Października 2015 Witam kiedyś miałem kuchnie weglową tyle że nie kaflową ale z podkową która zasilała grzejnik w pokoju i bojler w łazience powiem tak jak sie paliło to i w kuchni (5m2) od pieca było ciepło a i kaloryfer w pokoju dawał radę ale w pozostałych pomieszczeniach było chłodno. Całego domu piecem nie ogrzejesz w zeszłym roku robiłem centralne i nie ma porównania zapalam w piecyku i spokój na jakieś 12h.
fachowiecOd7Bolesci Opublikowano 16 Października 2015 Autor #3 Opublikowano 16 Października 2015 Całego domu nie mam zamiaru. Ale czy da radę pomieszczenie w którym stoi piec + pomieszczenie które znajduje się przy ścianie przy której on stoi (piec jest do niej przyklejony)? Czy komfort takiego ogrzewania naprawdę odbiega bardzo od obsługi zwykłego kotła zasypowego? Jaką mniej więcej moc może mieć taki piec? Komora spalania przecież jest może 2 krotnie mniejsza, ale przy grzaniu jedynie dwóch pomieszczeń to powinno wystarczyć na dość długie palenie. A może się mylę? Czy jeśli taki piec posiada piekarnik mogę do niego włożyć grzałki (do piekarnika) i używać go jako akumulacyjnego w strefie nocnej? Czy nadal wtedy będę go mógł używać tradycyjnie?
MariuszP Opublikowano 16 Października 2015 #4 Opublikowano 16 Października 2015 Myślę że dwóch pomieszczeń raczej nie da rady ogrzać a jeżeli chodzi o komfort obsługi to raczej nie ma porównania do kotła c.o. Ja chcąc mieć ciepło musiałem wstawac w nocy i dokładać nie mówiąc już jak dłużej nie było nikogo w domu to masakra tak wiec zero wygody teraz rozpalam piecyk od góry i zapominam o nim na jakieś 12h.
fachowiecOd7Bolesci Opublikowano 16 Października 2015 Autor #5 Opublikowano 16 Października 2015 Czyli krótko mówiąc przy opalaniu kaflokiem w nocy musisz wstawać? Jak często? A przy zasypowym noc jest całkowicie przespana, nawet jeśli razem z kąpielą trwa to 10-12 h nie trzeba schodzić do piwnicy?
MariuszP Opublikowano 16 Października 2015 #6 Opublikowano 16 Października 2015 Sam zobaczysz jak długo bedzie sie palic po dołożeniu i sobie obliczysz co ile trzeba dokładać wtedy budzik nastawiasz i dokładasz. Przy kotle zasypowym spokojnie prześpisz całą nockę☺
Vlad24 Opublikowano 16 Października 2015 #7 Opublikowano 16 Października 2015 Kafel powinien być dopasowany do pomieszczeń jakie ogrzewa. Pali się intensywnie akumulują c ciepło w jego trzewiach, następnie zamyka z wszystko szczelnie i zajmujesz się swoimi sprawami. W okresach przejściowych palisz raz na dobę, w mrozy dwa razy np rano i wieczorem. Nie wiem jak odczuwa się promienniki podczerwieni, ale ciepło z kafla jest bardzo przyjemne.
MariuszP Opublikowano 16 Października 2015 #8 Opublikowano 16 Października 2015 W typowym piecu kaflowym napewno by trzymało dłużej tam są odpowiednio poprowadzone kanały by rozgrzac cały piec tutaj kolega pisze o kuchni wiekszośc ciepła bedzie oddawać blacha na której się gotowało więc napewno nie bedzie miał sprawności typowego kafloka przeznaczonego do ogrzewania.
Vlad24 Opublikowano 16 Października 2015 #9 Opublikowano 16 Października 2015 Skąd wiesz o czym kolega pisze?
MariuszP Opublikowano 16 Października 2015 #10 Opublikowano 16 Października 2015 Przeczytaj uważnie pierwszy post☺
Vlad24 Opublikowano 16 Października 2015 #11 Opublikowano 16 Października 2015 Teraz już idę spać, ale jutro spodziewam się jakiegoś uproszczonego schematu tego pieca, jego masy i układu kanałów. "Blacha" tez nie bez znaczenia :D dobranoc
fachowiecOd7Bolesci Opublikowano 16 Października 2015 Autor #12 Opublikowano 16 Października 2015 Jutro coś porobię. A widzieliście coś takiego: Bezpieczne to czy szyba nie pęknie?? Nie rozpadnie się na małe kawałki? Czy zabudowanie piekarnika cegłą szamotką to bezpieczny pomysł na zwiększenie akumulacji ciepła?
Vlad24 Opublikowano 17 Października 2015 #13 Opublikowano 17 Października 2015 Ty nie "porobić", tylko napal i sprawdź, czy się da czy nie, a swoje koncepcję twojego pieca niech przedstawi kol MariuszP
sambor Opublikowano 17 Października 2015 #14 Opublikowano 17 Października 2015 O piecach ceramicznych jest na FM cały dział, ponad 200 stron - niektóre ciekawe, a inne jak to na FM :P http://forum.muratordom.pl/showthread.php?128625-Ogrzewanie-Ceramiczne
papasmurfek Opublikowano 17 Października 2015 #15 Opublikowano 17 Października 2015 Można połączyć przyjemne z pożytecznym, czyli kominek z odpowiednią masą akumulacyjna. Piec kaflowy ma tu dużą przewagę nad kuchnia, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie dostawać masę akumulacyjna do kuchni i umiejscowic w środku jakiś wymiennik ciepła typu spaliny-woda. Wszystko jest do zrobienia, pytanie tylko czy to nam się opłaci. Na forum FM sporo jest na ten temat informacji.
HP79 Opublikowano 18 Października 2015 #16 Opublikowano 18 Października 2015 Przyłączam się do postulatu Vlada: jaki to piec kuchenny (bo są bardzo różne) i co to znaczy, że ma dać komfort porównywalny z "normalnym" kominkiem? Jeśli "normalny" kominek to blaszanka z marketu w gipsowo-wełnianej obudowie, to każda kuchnia kaflowa bije go na głowę.
Fuzzja Opublikowano 21 Października 2015 #17 Opublikowano 21 Października 2015 Nie mam u siebie takiego wynalazku, ale mam wrażenie, że to jest do zrobienia. Nawet jeśli pomieszczenie jest spore, powinno się ogrzać takim piecem. Te kuchenne kafle tak samo długo trzymają ciepło i nie trzeba się nimi specjalnie przejmować, jeśli chodzi o dokładanie. Jeśli nie ma możliwości przerabiania tego, co jest, albo koszty byłyby zbyt wielkie, zostań przy tym, co masz. Powinno zadziałać i dać wystarczająco ciepła.
fachowiecOd7Bolesci Opublikowano 24 Października 2015 Autor #18 Opublikowano 24 Października 2015 Omawiany piec jest dokładnie taki jak tu: http://budownictwo.livre.pl/wp-content/uploads/2015/10/weglowa-kuchnia-kaflowa.jpg
fachowiecOd7Bolesci Opublikowano 24 Października 2015 Autor #19 Opublikowano 24 Października 2015 Pytanie jeszcze czy jeśli piec nie ma podkowy, ale ma wędzarnie. Można wsadzić tam podkowę i będzie grzać na 2 grzejniki?
HP79 Opublikowano 24 Października 2015 #20 Opublikowano 24 Października 2015 To chyba nie jest wędzarnia tylko piekarnik/duchówka. Wędzarnia to będzie wtedy jak przerdzewieje blacha. Podkowy zwykle montuje się w palenisku. Nie wiem jaką moc można uzyskać z podkowy zamontowanej w piekarniku, tam może być już zbyt niska temperatura. Wskazany byłby - o czym była już mowa wcześniej - rysunek kanałów spalinowych. Wkładanie podkowy, wyprowadzenie rur z pieca i budowa całej instalacji to jednak duży bałagan. Może prościej byłoby przebudować kuchnię tak, aby w drugim pomieszczeniu była gorąca ściana? U mojej babci takie coś funkcjonowało.
fachowiecOd7Bolesci Opublikowano 25 Października 2015 Autor #21 Opublikowano 25 Października 2015 Drugie pomieszczenie jest przy krótszej ścianie tego kafloka. Natomiast przy dłuższej ścianie jest korytarz i tam jest wędzarnia.
sambor Opublikowano 25 Października 2015 #22 Opublikowano 25 Października 2015 Tak nigdy nie dogrzejesz wody do inst CO powinno się to zrobić jak na rys poniżej
fachowiecOd7Bolesci Opublikowano 28 Października 2015 Autor #23 Opublikowano 28 Października 2015 Dobra panowie, pogadaliśmy ale ja w pierwszym poście zadałem konkretnie pytanie na które odpowiedzi brak: czy ogrzewanie pomieszczenia takim piecem będzie tak samo skuteczne jak normalnym piecem do ogrzewania?
HP79 Opublikowano 28 Października 2015 #24 Opublikowano 28 Października 2015 Dalej nic nie wynika z Twojego pytania - zupełnie niekonkretnego. Zdefiniuj (konkretnie): - ogrzewane pomieszczenia, - co to znaczy skuteczne ogrzewanie (ludzie mają różne wymagania; czego oczekujesz i ile jesteś w stanie włożyć w to pracy) - co to jest normalny piec (a może kocioł?) Albo zrób próbę (najlepiej przez całą zimę) i otrzymasz najlepszą odpowiedź.
fachowiecOd7Bolesci Opublikowano 29 Października 2015 Autor #25 Opublikowano 29 Października 2015 Piec jak tu: http://budownictwo.livre.pl/wp-content/uploads/2015/10/weglowa-kuchnia-kaflowa.jpg Pomieszczenie 20 metrów. Okna nowe. Temp minimalna 18 stopni. Ale żeby dało się osiągnąć 20-22 przez dłuższy czas. Obsługa: 10h przerwy opalania w nocy. W ciągu dnia możliwa obsługa przez 5 minut raz na godzinę - dwie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.