Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To może wsadzić paski z cegieł żeby wyrównać wysokość z wystającymi  uchwytami,

A próbowałeś z  mniejszymi dawkami ?

Edytowane przez Animus
Opublikowano (edytowane)

Tam jest taki hajc, że bez wygaszenia nic nie zrobisz.

Tak, próbowałem krótkich - szybciej się zamyka czapa.

Gdybym był przy kotle to też inna bajka.....

Edytowane przez verb
Opublikowano (edytowane)

To trzeba spróbować  jeszcze tak :

w8WF4xv.jpg

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Panowie czy jest sens kombinować trzeba zamienić te przyłącze cwu z 3d na powrót kociołka. Albo czekać na błogosławieństwo Zawijana bo on ma jakieś niecne plany o których będzie gadał z bietką.

Opublikowano (edytowane)

Moje "niecne plany" polegają na tym, aby najpierw naprawić fatalną bezsprzecznie instalację (bez żadnej termomodernizacji budynków itp.) a dopiero potem zająć się problemem kotła. W tym drugim zadeklarowałem pomoc, bo rozwiązań może być kilka. Żeby nie było - nie wykluczam swojej pomocy także w przypadku wymiany kotła na większy, jeśli będzie taka potrzeba, w co jednak raczej wątpię.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Skoro zatem wiemy jaka jest instalacja, wiemy, że zawór jest źle wpięty po co nim regulować od lewej do prawej, obciążamy układ wprowadzając kolejną zmienną. Rozumiem, że na zmiany węgla nie mamy dużego wpływu ale robić sobie pod górkę zaworem chyba nie ma sensu, piszę to zerkając i porównując wykresy 4h-9h i od 9h do teraz. Pytam tylko z ciekawości nic nie sugerując.

Opublikowano (edytowane)

Z zaworem jest teraz tak, że zasilanie instalacji jest jakby z dwóch źródeł (wiem, to złe określenie, ale chyba najjaśniej tłumaczy co się dzieje), czyli z króćca zasilania kotła oraz z powrotu CWU. Co nie znaczy, że zawór nie reguluje dobrze temperatury na dom, jedynie nie można w krótkim obiegu pomagać kociołkowi trzymać wyższej temperatury.

Zawór po braku zasilania zamyka się całkowicie, i jazda zaczyna się de novo.

Edytowane przez verb
Opublikowano (edytowane)

Ok rozumiem teraz czemu zjeżdża do 0%, a z podwójnym zasilaniem masz rację, duże przymknięcie powoduje jedynie zmniejszenie przepływu wody wypływającej z kotła a co za tym idzie powrotnej. A co z opcją pełnego otwarcia i zjechania kotłem do 45, pytanie oczywiście teoretyczne bo nie wiem kiedy nastąpi przepięcie zaworu. 

Edytowane przez Mancio
Opublikowano

To już musi właściciel odpowiedzieć, i ew. anonimowy doradca. Ja już skończyłem zabawę z tym dziadostwem.

Nie mam siły mocować się z kotłem i właścicielem.

Opublikowano (edytowane)

konkrety to masz stronę wcześniej na zdjęciu, zobacz sobie jak zadymiona jest komora spalania, z taką ilością dymu nie spełni to ani klasy V ani klasy IV i daj Boziu, aby się zmieściło w III (pod względem emisji CO w mg/m3)

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano

No to konkretnie: ta tworzona czternastka, to co da radę ogrzać ? Toi Toi ? Może dwa ?

Opublikowano

No to konkretnie: ta tworzona czternastka, to co da radę ogrzać ? Toi Toi ? Może dwa ?

Wszystko to, co potrzebuje kotła o mocy do 14kW.

A OEPM 26kW jest do domów potrzebujących kotła o  mocy do 26kW.

Czy to aż tak trudne do zrozumienia?

Opublikowano

Nawet -18 słyszałem na jakimś programie któryś wróżbita zapowiadał :)

Opublikowano

Zawijan a kiedy masz zamiar zrealizować te niecne plany bo od środy znów będzie po -15oC.

Nie mój dom, nie mój kocioł, nie moje plany...

Przedstawiłem bietce moją ocenę tej sytuacji.

Decyzje nie należą do mnie. Mogę tylko pomóc w ich realizacji.

To też takie trudne do zrozumienia?

Opublikowano

zobacz sobie jak zadymiona jest komora spalania, 

No prawidłowo to wyglada na takim opale ktory przytyka wylot palnika .Ja np nie znam palnika który by sobie poradzil z taka ogromna dawka zeby ja dobrze spalic wszystkie palniki maja problem z dobrym spaleniem w domowych kotłach nawet na małych mocach widac to na wymiennikach w kotłach pył sadza itd   ;)  :D  

Opublikowano

Wszystko to, co potrzebuje kotła o mocy do 14kW.

A OEPM 26kW jest do domów potrzebujących kotła o  mocy do 26kW.

Czy to aż tak trudne do zrozumienia?

To konkret, OK.

A w jakim trybie będzie pracował sterownik przy tych 14kW ? A może 14 będzie z jakimś innym ?

Opublikowano

Teraz to charakterystyka pracy tego nieszczęsnego kotła jest wzorcowa, a temp na dworze plusowa.

Temp spadnie i znowu będzie trzeba verbomata załączyć

Wniosek jest jeden: ( tu wpisywać jaki )

Opublikowano

Prawie wzorcowa. Wczoraj pracował z zadaną za zaworem 43, dziś 40. Nagłe ocipienie ?

Opublikowano (edytowane)

Eeee no, po wykresach tego nie widać, temperatury bardzo podobne, chyba że ktoś kogoś przekonał że w domu nie musi być tak ciepło :)

Bietka pisała że jednak lubi ciepełko :)

Edytowane przez karoka65
Opublikowano

To konkret, OK.

A w jakim trybie będzie pracował sterownik przy tych 14kW ? A może 14 będzie z jakimś innym ?

W takim, żeby operator potrafił sobie dać z nim radę, bo czasami operatorzy nie dają sobie rady :)

Opublikowano

Teraz to charakterystyka pracy tego nieszczęsnego kotła jest wzorcowa, a temp na dworze plusowa.

Temp spadnie i znowu będzie trzeba verbomata załączyć

Wniosek jest jeden: ( tu wpisywać jaki )

verbomat nie dał rady :)

Uważacie, że warto go próbować nadal? Co można w nim zmienić, żeby dał radę?