Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piękna robota Verb i piękny wykres, ja teraz dogrzewam po 4 dniach przestoju i u mnie wygląda to niemal identycznie tylko, że na zasypowcu, no i jadę w okolicach 20kW od wczoraj, w okolicach świąt gdy były dodatnie temperatury pisałem tu na forum mniej więcej tak:

może jednak na próbę wyciągnąć te cegły a spaliny bardziej dogrzeją boki kotła , powinien być duży kopiec więc niestety duże podawanie byleby za dużo węgla nie zrzucał

Kocioł sobie poradzi  z takimi skokami temp. spalin, ważne żeby temp. wody była stabilna , mnie się wykres podoba, jeśliby jeszcze przy 190C wchodził w podtrzymanie a załączał przy 140C byłoby super, zaworem przy tej ilości wody sterować delikatnie. 

Czy na tym sterowniku da się ustawić histerezę 0,5C na wzroście, 0C na spadku?

Kocioł przy tej konstrukcji wymiennika i ciągłym dość mocnym wentylu nie odbierze w pełni ciepła ze spalin , potrzebne mu jest ich spowolnienie żeby konstrukcja dzwonu też to ciepło odebrała (modulacja przy małej instalacji a tu 0/1 bo i tak nie ma co liczyć na długie podtrzymanie) i to widać po wykresach, bez drobnych poprawek nie ma co ganiać kotła powyżej 200C na spalinach, zawór tak jak pisałem po aptekarsku, pozdrawiam brać kotłową.

pozostaje próbować wersji 46%, przerwa

Teraz wiem, że przeceniłem wielkość palnika.

Powinna powstać wersja M-ki BV od inicjałów twórców(BietkaVerb) z większym palnikiem dla trudnych instalacji, reszta problemów sama by się rozwiązała.

Opublikowano
Teraz wiem, że przeceniłem wielkość palnika.

A ja się na Ciebie wkurzałem, gdy powtarzałeś raz za razem, by zawór ustawić na sztywno, na 25% - to nie kocioł ma mieć dobrze :rolleyes:

Korpus M + porządna obrotówka + dopracowany ster, i byłby kociołek jak marzenie ;)

Opublikowano

Co masz na myśli z tą porządną obrotówką ? Kupiłem jakiś czas temu palnik obrotowy i z mocno spiekającym się eko nie dała rady.

Opublikowano (edytowane)

Zauważyłem że misiek pracuje tak jakby był posklejany z kilku softów, a pomiędzy nimi były niedopracowane miejsca  . ;)  

Eksperyment na 2 różnych paliwach pokazał, że na bardziej kalorycznym paliwie nie potrafił pracować długo tylko się odstawiał po 1-2 godzinach,  a przy delikatnie słabszym paliwie wchodził ciągłą  pracę nawet 2-3 dniową .Warunki pogodowe i zapotrzebowanie było identyczne. 

Edytowane przez Animus
Opublikowano

Co masz na myśli z tą porządną obrotówką ? Kupiłem jakiś czas temu palnik obrotowy i z mocno spiekającym się eko nie dała rady.

Pancerpol.

Retopal spala się na fajach dobrze, a nie jest jakimś super paliwem. Żeliwniaki też sobie średnio radzą z mocno spiekającym, niestety.

Opublikowano

Zauważyłem że misiek pracuje tak jakby był posklejany z kilku softów, a pomiędzy nimi były niedopracowane miejsca  . ;)  

Miałem niebieskiego, zamieniłem na zielonego. To była - jak na razie - najlepsza moja decyzja :]

Nie mogę chwalić czegoś, co nie działa jak powinno (oczywiście, jak powinno wg mnie).

Opublikowano

Właśnie mam Pancerpola, leży jako rezerwowy gdy trafi się gorszy opał. Dobry palnik, można mieszanki spalać ale jak się trafi fatalny groszek to nie pomoże. Zrzuca posklejany niedopalony opał, ten palnik ma też swoje granice skuteczności. Na pewno łyknie o wiele trudniejsze groszki niż zwykła stała. 

Opublikowano

Miałem niebieskiego, zamieniłem na zielonego. To była - jak na razie - najlepsza moja decyzja :]

Nie mogę chwalić czegoś, co nie działa jak powinno (oczywiście, jak powinno wg mnie).

Tragedii nie ma zresztą sam luknij. :)

https://esterownik.pl/device/8164

Opublikowano

To ciekawe bo ranking prowadziłem znacznie wcześniej niż w ogóle pomyślałem o sprzedawaniu ekogroszku czy kotłów - gdybym miał takie zdolności przewidywania zająłbym się skutecznym wygrywaniem w totolotku.

Jak to nie sprawdziłem Retopalu - w zeszłym 2015 r go sprawdzałem i jest wynik - nawet na kolorowo :-)

Sam ranking jest z zeszłego sezonu bo w tym albo zimy nie było, albo jest taki mróz jak teraz - podałem surowe wyniki z jesieni i każdy może sobie sam obliczyć którym palenie się mu najbardziej opłaci.

Najbardziej rozbawia mnie gdy ktoś zarzuca, że sprzedaję węgle, których wyniki są dobre - po to przecież robię teraz te testy, żeby wiedzieć co sprzedawać, i dotyczy to nie tylko węgla - np. gdy okazało się, że Carbo Smar [w który nie wierzyłem i dlatego go kupiłem, i przetestowałem u siebie] wycisza pracę podajnika wprowadziłem go do oferty właśnie z tego względu, ale widać w wynikach, że nie zmalało po jego użyciu zużycie prądu więc tej jego cechy podawanej przez producenta nie reklamuję.

W ostatnim zestawieniu rankingu  cena za GJ  (nic tam w nagłówku nie ma o jesieni) nie ma Retopalu, to niskokaloryczny węgiel więc nadrabia ceną, pokazywanie go w inny sposób nie ma sensu.

Aby trochę ułatwić ci zadanie policzyłem ile kosztuje mnie GJ kupując go na moim składzie po 610 zł z transportem - 32zł a więc bije nawet najlepszy twój brunatny. Myślę. że Bietka kupując Retopal zmieści się jeszcze przed twoim kazachem nawet z cenami transportu.

Opublikowano

Właśnie mam Pancerpola, leży jako rezerwowy gdy trafi się gorszy opał. Dobry palnik, można mieszanki spalać ale jak się trafi fatalny groszek to nie pomoże. Zrzuca posklejany niedopalony opał, ten palnik ma też swoje granice skuteczności. Na pewno łyknie o wiele trudniejsze groszki niż zwykła stała. 

Czyli potwierdzasz, że to porządny palnik. A wredne węgle, to tylko w zasypowcu :)

Opublikowano

W Pancerpolu  trzeba wyregulować (uszczelnić) szczeliny .

Opublikowano

Wykresy podobne ? Trochę :)

U bietki rozbiór użytkowej, destabilizuje układ na dłuższy czas. Dlatego CWU przygotowywałbym w buforze w wydajną wężownicą. Bufor po stronie produkcji byłby skutecznym stabilizatorem. Ale już wspominałem, że nie będę wtykał nosa w przebudowę instalacji, nie jestem w tym tak dobry jak niektórzy forumowicze.

Wcześniej pisałeś o temperaturze spalin.Na własnej skórze się przekonałem, że masz rację - trzymałem spaliny w okolicach 100st, i pojawił się kondensat.

Najpierw piszesz tak- pogrubione ,potem stwierdzasz -cytat: to nie kocioł ma mieć dobrze  :rolleyes:

Następnie proponujesz bietce to:

http://www.tbkeco.pl/produkty-cenniki/warstwowe-z-wez-do-cwu/

A teraz sam masz problem z kominem  - pozwól że ci tak samo doradzę jak ty bietce .

1 zamontuj sobie bufor i pal na mocy znamionowej .

2, rozkuj komin i wstaw ceramikę uniwersalną która spełni warunki komina mokrego i zarazem suchego.(komin uniwersalny)

Zobacz jak to cię będzie " mało" kosztowało.

A to "drogie" rozwiązanie jest banalnie proste -wystarczy wysuszyć komin i dać kominowi (komin typu suchego)to czego tego typu komin wymaga.Ale teraz to już wiesz .

Ktoś ci doradzał montaż RCK -nie rób tego do komina suchego tego się nie montuje.

Opublikowano

Tragedii nie ma zresztą sam luknij. :)

https://esterownik.pl/device/8164

No nie ma... pisałem Ci, że znam osobę która zdobyła niebieskiego do kotła z fają, i pracowało to nieźle.

Ale tu mówimy i nowym dziecku, w którym najwyraźniej mamy mezalians.

Opublikowano

Najpierw piszesz tak- pogrubione ,potem stwierdzasz -cytat: to nie kocioł ma mieć dobrze  :rolleyes:

Następnie proponujesz bietce to:

http://www.tbkeco.pl/produkty-cenniki/warstwowe-z-wez-do-cwu/

A teraz sam masz problem z kominem  - pozwól że ci tak samo doradzę jak ty bietce .

1 zamontuj sobie bufor i pal na mocy znamionowej .

2, rozkuj komin i wstaw ceramikę uniwersalną która spełni warunki komina mokrego i zarazem suchego.(komin uniwersalny)

Zobacz jak to cię będzie " mało" kosztowało.

A to "drogie" rozwiązanie jest banalnie proste -wystarczy wysuszyć komin i dać kominowi (komin typu suchego)to czego tego typu komin wymaga.Ale teraz to już wiesz .

Ktoś ci doradzał montaż RCK -nie rób tego do komina suchego tego się nie montuje.

Wyrwałeś coś z kontekstu i co próbujesz udowodnić, hę ?

Że nie kocioł ma mieć dobrze, było w zdaniu o sztywnej nastawie zaworu. Źle napisałem ?

Czy to, do czego dałeś link, to zły pomysł ?

Nie mam problemu z kominem, wydaje ci się. Nie potrzebuję Twoich porad, naprawdę.

Kuj sobie, wstawiaj regulatory, ceramikę, co tylko chcesz. Ale nie u mnie.

Opublikowano

Ale tu mówimy i nowym dziecku, w którym najwyraźniej mamy mezalians.

Czasami tak jest że w zestaw pcha się wszystko co nowe "najlepsze" a wychodzi jak zawsze.  :rolleyes:

Jednak instalacja ma duży wpływ na pracę kotła .

Opublikowano

Czyli potwierdzasz, że to porządny palnik. A wredne węgle, to tylko w zasypowc

Dobry ale nie jest lekarstwem na trudny opał. Palę na zwykłej, czasem zmieniam na tego obrotowego Pancerpola a kiedy i on polegnie to w drugim kominie czeka poczciwy zasypowiec Ogniwo który zeżre wszystko na zwykłym miarkowniku ciągu. Na szczęście od trzech lat odpoczywa. 

Opublikowano

Nadal twierdzę, że eCoal nie tylko jest mułowaty. Oto kolejny piecyk nad którym wczoraj siadłem: https://esterownik.pl/device/8392

Właściciel nie ma dużych wymagań, chciał "tylko" osiągnąć 55st na kotle. Proszę zobaczyć wstecz, czy automat dawał sobie radę.

U bietki, przełączenie na automat miało miejsce w rozgrzanej instalacji. Co zrobił soft ? Ano zaczął od najniższej nastawy, i stracił zasoby których potem nie potrafił odbudować. Powinien "widzieć" co się dzieje z temperaturą CO, i reagować natychmiast, prawda ?

Czy mam łatwiej ? Gdyby była kamera w palniku, miałbym bardzo łatwo. Nie mam serca gonić kobiety dwa piętra, potem w poprzek całego domu, by mi zerknęła na palnik bo coś mi się wydaje. Jadę na szczątkowych informacjach, i nie jestem pewien że prowadzę palnik dobrze.

Wykresy podobne ? Trochę :)

U bietki rozbiór użytkowej, destabilizuje układ na dłuższy czas. Dlatego CWU przygotowywałbym w buforze w wydajną wężownicą. Bufor po stronie produkcji byłby skutecznym stabilizatorem. Ale już wspominałem, że nie będę wtykał nosa w przebudowę instalacji, nie jestem w tym tak dobry jak niektórzy forumowicze.

Wcześniej pisałeś o temperaturze spalin.Na własnej skórze się przekonałem, że masz rację - trzymałem spaliny w okolicach 100st, i pojawił się kondensat.

Nie mam zamiaru polemizować. Jedni chwalą, inni ganią... jeszcze się taki nie urodził, co by każdemu dogodził. Powiem tylko, że licencja sprzedana przez IChPW firmie Elektro-System obejmowała wyłącznie sposób sterowania spalaniem za pomocą wykorzystania analizy zmian trendów temperatury spalin. Algorytm zastosowany w sterowniku eCoal jest wyłącznym dziełem firmy E-S, nie znamy go nawet (ja z zawijan_2), więc nie mam podstaw do podejmowania dyskusji w tym temacie. Nasza współpraca z f-mą E-S zakończyła się już jakiś czas temu.

Opublikowano

Powinna powstać wersja M-ki BV od inicjałów twórców(BietkaVerb) z większym palnikiem dla trudnych instalacji, reszta problemów sama by się rozwiązała.

Nie ma żadnego problemu technicznego z rozbudową typoszeregu M-ki w kierunku większych mocy, jednakże brak dostatecznie dużego zapotrzebowania na większe kotły ze strony rynku nie zachęca producenta do takich działań.

Następną w kolejności będzie więc w Ogniwie mniejsza M-ka 14kW.

Opublikowano

Na forum zawijanów były pytania czy można przerobić starszy model OEP 25kW na nowszy palnik, wg zawijana2 ponoć wszystko pasuje sztuka za sztukę.

Rozumiem, że w drugą stronę też taka przeróbka jest możliwa :)

Ciekawe jakby taka konstrukcja się spisywała.

Opublikowano (edytowane)

Nowy palnik BURNER-SM jest zdecydowanie lepszy od starego BURNER-S.

Wybaczcie, że nie będę wyjaśniał, dlaczego tak jest. Zobaczycie jednak sami, że tak jest rzeczywiście.

Proszę nie oceniać palnika BURNER-SM po obserwacji kotła bietki, w której w wyniku takiej a nie innej instalacji wodnej pracuje on w pobliżu granicy swej wydolności. Te duże moce nie są jego optymalnym obszarem pracy.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Następną w kolejności będzie więc w Ogniwie mniejsza M-ka 14kW.

To będę musiał do SJ się przymilać.. może mi sam korpus załatwi :)

Opublikowano (edytowane)

sambor zamieścił (na innym wątku) taki komentarz...

Kocioł OEPlus 25kW schodzi już z rynku, ustępując miejsca OEPlusM 26kW.

Typowy przykład jak dobry kocioł można zastąpić gorszym i jeszcze za niego więcej kasy brać.

Jak w przysłowiu - Lepsze jest wrogiem dobrego.

Je wiem, to tylko wina producenta.

Spróbuję podjąć z nim dyskusję tutaj, na wątku o kotłach OEPlusM.

Najpierw poproszę Cię, Panie sambor, o informację, jakie masz osobiste doświadczenia z kotłami OEPlus i OEPlusM.

Potem poproszę Cię, Panie sambor, o informację, w czym kocioł OEPlusM 26kW jest gorszy od kotła OEPlus 25kW oraz jakie masz argumenty techniczne na potwierdzenie tej Twojej opinii.

Nieśmiało tylko zwrócę uwagę, że argument "...bo nie cierpię zawijana" nie jest argumentem technicznym. :)

Edytowane przez ZawiJan99
Opublikowano

Niestety Sambor ZawiJan ma rację. Każdy kocioł jest lepszy od OEP 25. Nawet ten od Pana Gienka wyspawany w garażu w wolnej chwili przy klepaniu płotów.

Opublikowano

Oj tak, OEP25 nie jest dobrym kotłem, eMka bije go na łeb. Co nie znaczy że nie ma lepszych.