Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaka Wełna Do Ocieplenia Stropu Poddasza?

marcinek75

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jaką wełną i o jakich parametrach ocieplić strop poddasza ktory obecnie jest niewykonczony tzn. nieużytkowany. Mieszkam obecnie na parterze i tylko on jest ogrzewany. A nie chcę żeby dużo ciepła uciekało mi przez strop no i żeby pleśń nie wychodziła na ścianach. Proszę o info.

Opublikowano

wełna prasowana rocwoll lub podobna ale prasowana

Opublikowano

Ja uzylem welny unimata roockwola 20 cm w rolkach,pod spod dalem folie

Opublikowano

To zależy, zwykle im grubsza tym krótsza, waha się to najczęściej między 4 a 6 m po rozwinięciu. Czytaj etykiety. Układaj 2 warstwy prostopadle do siebie, czyli pierwszą np. rozwiń wzdłuż ściany, na nią daj drugą w poprzek. Folia nie jest wymagana nad suchymi pomieszczeniami. Z wierzchu tez przykrywanie jest dyskusyjne, moja kolejny sezon leży bez nakrycia i nic się nie dzieje, mam skalną rock...ll 2 x 15 cm. Jest duża różnica przed i po izolacji.

Opublikowano

Mega w nazwie, lambda 0,039. Resztę sobie wyszukaj, to nie przedszkole. Poza tym teraz firma zmieniała coś w nazewnictwie. Najwazniejsze są parametry, im niższa lambda tym masz cieplej przy cieńszej warstwie. Dla lambdy 0,04 wystarczające będzie położenie 20 cm, a więcej to lepiej.

Opublikowano

Dodajmy że np 15cm wełny lambda 0,044 będzie odpowiadało coś pomiędzy 13-14cm wełny lambda 0,033 a różnica w cenie 2-3 krotna, oczywiście zależy od producenta, więc jeśli miejsce na strychu jest to lepiej dać 30cm 0,044 będzie taniej i lepiej niż 15 czy 20 lepszej. Posługuję się 15 bo akurat to liczyłem. Kupowałem w casto najtańszą, knauf ekoroll, coś koło 6zł za metr i pomimo powszechnej opini o marketowej taniości sądzę że ta wełna jest ok.

Opublikowano

W nowych domach staosuje się nawet 50 cm izolacji, jak jest miejsce i pieniądze to kto zabroni. Tylko przy pewnej grubości już zyski niewielkie a koszty rosną. A o tym ekorollu zobaczymy za kilka sezonów, jak będzie wyglądał.

Opublikowano

Zwykła wełna ułożona na stropie po pewnym czasie zgniata się pod własnym ciężarem i traci właściwości izolacyjne.

Im grubsza warstwa tym szybciej nastąpi jej zgniecenie w dolnej części,

Do grubych - ponad 30cm warstw stosuje się wełnę twardą - w płytach lub wełnę układaną warstwami na rusztach rozdzielających.

Opublikowano

Można tez dać styropian z warstwą MDF.

Opublikowano

Producent zmieniał nazewnictwo i znalazłeś pewnie jeszcze ze starej serii.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.