Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ciągła Praca Pompy Co ?

gheronimo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dzisiaj pierwszy raz w życiu odpaliłem kocioł na ekogroszek, narazie grzeje w sumie tylko ciepłą wodę i jedno pomieszczenie w domu, góra dwa.

Na wszystkich grzejnikach mam zawory termostatyczne a w najchłodniejszym pokoju panel pokojowy który odcina pompe CO po osiągnięciu zadanj temperatury. 

Pytanie moje czy można wywalić ten regulator pokojowy i wszędzie sterować zaworami termostatycznymi na grzejnikach ? ( okazało się, że termostat odcina pompe a w innych większych pokojach jeszcze się nie wygrzało) Wówczas oczywiście pompa co będzie pracowała cały czas bo nie będzie co jej miało odłączyć ale mam elektroczniczną (bez autoadapt ) więc wiele to prądu nie pociągnie. 

Opublikowano

Nie pytaj czy można. To nawet trzeba zrobić. Będziesz miał lepszy komfort cieplny. Generalnie to albo jedne albo drugie.

Jaki kocioł uruchomiles

Opublikowano

Skam P plus 12 kw z palnikiem ardeo i sterownikiem SPP. Rozumiem, że pompe cwu zostawic jak jest czyli odlaczanie przy 50 a piec usrawilem na 55 ?

Opublikowano

Witam, dzisiaj pierwszy raz w życiu odpaliłem kocioł na ekogroszek, narazie grzeje w sumie tylko ciepłą wodę i jedno pomieszczenie w domu, góra dwa.

Na wszystkich grzejnikach mam zawory termostatyczne a w najchłodniejszym pokoju panel pokojowy który odcina pompe CO po osiągnięciu zadanj temperatury. 

Pytanie moje czy można wywalić ten regulator pokojowy i wszędzie sterować zaworami termostatycznymi na grzejnikach ? ( okazało się, że termostat odcina pompe a w innych większych pokojach jeszcze się nie wygrzało) Wówczas oczywiście pompa co będzie pracowała cały czas bo nie będzie co jej miało odłączyć ale mam elektroczniczną (bez autoadapt ) więc wiele to prądu nie pociągnie. 

A nie łatwiej przykręcić  zawór  termostatyczny w pokoju z panelem na np. 20 stopni a na sterowniku podnieś temperaturę na 22 stopnie ? w ten sposób  w tym pokoju temperatura wolniej będzie osiągała poziom zadany czyli 22 stopnie i dzięki temu inne pokoje  będą miały więcej czasu na nagrzewanie się

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.