obser Opublikowano 9 Września 2015 #1 Opublikowano 9 Września 2015 Witam wszystkich!Przeglądam to forum od lat.Chciałbym się zapytać,czy warto zamontować do pieca zawór trójdrożny,aby podwyższyć tamperaturę na kotle (7 letni Galmet 25 kW) na ekogroszek.Duża część sezonu kocioł pracuje na 40 st,a więć i słabo się spala i podobno to szkodliwe dla pieca.Czy jeszcze przed sezonem nie zrobić takiej modyfikacji.Fakt,że jestem mało techniczny i tak narawdę nie wiem dokładnie na czym to polega,na mój rozym na kotle będę mógł trzymać 60 st,a w instalacji będzie np.40 st.Co sądzicie i jak radzicie.Kocioł w dobrym stanie,coroczne przeglądy,tylko dlaczego mi nikt tego nie zaproponował?
Hermogenes Opublikowano 9 Września 2015 #2 Opublikowano 9 Września 2015 A to już nie do nas pretensje tylko do tego gościa co Tobie wyliczył taką moc kotła .poz Hermogenes
obser Opublikowano 9 Września 2015 Autor #3 Opublikowano 9 Września 2015 Pretensji żadnych nie składam,tylko uniżenie proszę kogoś doświadczonego o poradę.Jakoś tego nie ogarniam,nie jestem sobie w stanie pomyśleć w jaki sposób to ziała,może ktoś ogarnięty w temacie napisze kila słów wytłumaczyć po chłopsku,o co tu chodzi,i czy jak na piecu sobie nastawię 60 st i wtedy fajnie mi się pali,to na grzejniki będzie szło 40 st,bo tyle potrzeba w okresach przejściowych,o ogólnieto jestem zmarzluch i chciałbym coś się dowiedzieć,bo przy 40 st opał mi się tli i różne spieki i popiółu dużo,a i podobno słyszałem,że to też ma wpływ na żywotność pieca.Jak może i tak za późno,to i tak zmieniłbym na identyczny,aby się na nowo nie uczyć i nie eksperymentować.Smykałki do grzebania nie mam,a zajmuję się zupełnie czym innym.
tqlis Opublikowano 9 Września 2015 #4 Opublikowano 9 Września 2015 Na pewno warto. Sam 5 lat temu dokonałem takiej przeróbki z tym, że na 4d + silownik i sterownik. Bo silownik i Sterownik jest po to, żeby utrzymywac stała temp na grzejnikach.
obser Opublikowano 9 Września 2015 Autor #5 Opublikowano 9 Września 2015 A powiedz dlaczego na 4d,może ja też bym musiał,i ak robota,a ja bym chciał jak już to zrobić porządnie,podejrzewam,że robocizna ta sama,ale już żebym nie poprawiał nigdy.
miro30 Opublikowano 9 Września 2015 #6 Opublikowano 9 Września 2015 Kolego Obser,oczekujesz porady ale zbyt malo informacji przedstawiles,jak wyglada obecnie instalacja(fotki mile widziane) czy pompka na zasilaniu czy na powrocie jest,ile tych pompek jest w instalacji.jak wyglada sprawa naczynka. czy grzejniki posiadaja termostaty. bo zawor 3-drozny moze dzialac jako mieszacz i rozdzielacz. tzn mozesz tak go zamontowac ze na kotle ustawisz 60 stopni a na grzejniki pojdzie 40 stopni,ale co z temperatura powrotu,to tez wpywa na zywotnosc pieca. jest tez opcja z zaworym 4-droznym ale tutaj koledzy potwierdza musisz sie okreslic co chcesz ,dla tego zrob fotki kotlowni bedzie latwiej.
obser Opublikowano 9 Września 2015 Autor #7 Opublikowano 9 Września 2015 Trochę zdjęć zrobiłem,w łazience jest podłogówka,poza piecem na eko,mam elektryczny i nowe Kamino,ale wszystko nieużywne i zaworami odłączone,czeka na ewentualna awarię głównego pieca.Pompy w zasadzie sę dwie,równolegle,jedna do ładoeania bojlera,druga do grzejników i podłogówki.
obser Opublikowano 9 Września 2015 Autor #8 Opublikowano 9 Września 2015 idalsze foto,bo tylko 10 mozna
hajtaler428 Opublikowano 9 Września 2015 #9 Opublikowano 9 Września 2015 Jak chcesz zawór 3d w funkcji sterowania temp na CO tak jak pisałeś że 60 na kotle 40 na grzejniki to nie ma ochrony powrotu. Jak dasz zawór w funkcji ochrony powrotu to na grzejniki pójdzie taka temp jak na kotle i wtedy potrzebne termostaty na grzejnikach. Jak chcesz i ochronę powrotu i regulacji temp na CO jednocześnie to wtedy potrzebujesz zawór 4d najlepiej z siłownikiem lub pompa kotłowa + zawór 3d
obser Opublikowano 9 Września 2015 Autor #10 Opublikowano 9 Września 2015 To chyba najlepiej byłoby 4d z siłownikiem,muszę znaleźć jakiegoś rozsądnego i kumatego fachowca,bo raz już mi przerabialikotłownie,bo 3 pompy nie dawały rady,a ci wycięli połowę instalacji wokół pieca i teraz chodzi na jednej.Jak myślicie ,tak już dobrze z siłownikiem i 4d w 2 tyś się zmieszczę?
obser Opublikowano 9 Września 2015 Autor #11 Opublikowano 9 Września 2015 hajtaler428 widzę,że znasz się na tym i jesteś z Kujaw,napisałemCi wiadomość PW,może pomożesz.
hajtaler428 Opublikowano 9 Września 2015 #12 Opublikowano 9 Września 2015 Jeszcze niedawno wiedziałem tyle co Ty. Polecam lekturę forum
gputowski Opublikowano 14 Września 2015 #13 Opublikowano 14 Września 2015 Wrzucenie zaworu 4-drogowego w instalację nie pomoże kiedy grzejemy niskim parametrem. Grzejąc do wymaganej temperatury .... ok 70/75 stopni w kotle przy takiej mocy kotła przegrzejesz pomieszczenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.