Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Po kilku latach i poszukiwaniu odpowiedzi na bardzo małą efektywność mojej instalacji

postanowiłem odwiedzić strych na którym znalazłem naczynie przelewowe w takim układzie

jak na zdjęciu:

dodatkowo:

*strych nieocieplony i naczynie narażone na niskie temperatury

*przekroje rur niemałe

post-3671-0-86111200-1441104450_thumb.jpg

Czy możecie ocenić to pod katem efektywności

czy zanim woda  dojdzie do kaloryferów mocno nie spada jej temperatura

czy taki układ z naczyniem w takiej opcji   jest efektywny

jak można przerobić to na bardziej efektywne -jeśli oczywiście jest potrzeba

Dane:

Piec 24kw ekogroszek

pompa na zasilaniu

do ok 180m2

zawór 4 drogowy

bardzo trudno wprowadzić piec w prace do 60 stopni

Bardzo proszę o wsparcie

jeden z fachowców ocenił ze nie ma to znaczenia i woda nie ulega schłodzeniu-trochę czytam na ten temat i nie chcę mi się w to wierzyć

Z góry dziękuje za pomoc

Pzdr

dk

Opublikowano

To taki dziwny sposób podłączenia naczynia wzbiorczego przy instalacji zasilanej górnie. Dziwny dlatego że nie spotkałem się z rozdziałem w naczyniu co osobiście bym przerobił. Czy to powoduje straty? Trudno powiedzieć. Instalacje górne powodują trochę większe straty. Myślę że powinieneś zamieścić schemat podłączeń w kotłowni. Może tam jest jeszcze jakiś kwiatek

Opublikowano

Bomba to jedno, ale tam jest za mały zawór 4-D - wygląda na 1",  a powinien być min 5/4 , a najlepiej taki jak wyjście z kotła,

Masz zimną instalację gdyż układ obiegu kotłowego jest za mały.

Opublikowano

Jedyne co można teraz zrobić to pompę dać na powrót z TZM do ochrony powrotu.

Opublikowano

Panowie bardzo dziękuje za pierwsze cenne uwagi:

jak mogę rozwiązać tę pajęczynę którą ktoś dziwnie przerobił?

podsumowując wasze propozycje:

1.zmiana średnicy obiegu kotłowego na min 5/4 razem z zaworem 4D -nie ma problemu temat do zrobienia przed sezonem

2.co z tą bomba ponieważ nie do końca wiem w czym jest błąd -info od "jurgonka i Sambora - podrzućcie rozwiązanie to będę działał

3. i jak działć z naczyniem na strychu czy je pozostawić ocieplić czy inne rozwiązanie będzie lepsze?

z góry bardzo dzięki-mam już dość fachowców, którzy dwa razy przerabiali ten bałagan i sami chyba nie wiedzieli co  i jak:-(

Opublikowano

Do naczynia wzbiorczego musi być osobna rura min 1" prowadzona bezpośrednio z kotła, a u ciebie jest najpierw zaw 4-D a następnie pompa.

Pomyśl co będzie jak przytka się filtr na tej rurze?

A zaw bezpieczeństwa brak,

Najlepszym rozwiązaniem jest : wykonanie nowej rury i nowego naczynia oraz zmiana zaw 4-D na większy,

Opublikowano

Dzięki za uwagi,

tam jest obieg bezpośredni z lewej strony zaworu tylko musi być otwarty zawór przy kulowym zaworze

ale masz racje w ideale powinno być jak mówisz

także zawór 4d i obieg kotłowy poprawiam już lada chwila wg wskazówek

pozostaje tylko to naczynie na strychu czy zmieniać czy pozostawić jak jest

Opublikowano

Rodzaj zawór 4d i obieg kotłowy to pikuś. Bomba to " tylko musi być otwarty zawór"  nie może być takiego zaworu, którego zamknięcie (celowe lub z niewiedzy) powoduje eksplozje.

Opublikowano

Dziękuje za wszelkie uwagi-temat obiegu kotłowego w trakcie zmian na średnicę 5/4.

Pozostaje tylko rozwiązanie problemu z naczyniem wzbiorczym i jego ewentualna modyfikacją

Czy macie jakiś pomysł na ten element?

Opublikowano

Dziękuje za wszelkie uwagi-temat obiegu kotłowego w trakcie zmian na średnicę 5/4.

Pozostaje tylko rozwiązanie problemu z naczyniem wzbiorczym i jego ewentualna modyfikacją

Czy macie jakiś pomysł na ten element?

witaj!!

Tu masz normę jak prawidlowo podlączyć naczynie wzbiorcze.

Oraz jak zabezpieczyć naczynie przed zamarznięciem.

PN_na_Naczynia_Wzbiorcze.pdf

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.