Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem tu nowy.

Jak na zdjęciu widać kotłownia jest dobudowywana i teraz nie wiem czy montować naczynie wyrównawcze otwarte czy przeponowe??

Na strychu będą dwa pokoje i poprowadzę kaloryfery do nich więc jak zdecyduję się na otwarte naczynie to na strychu będę musiał montować naczynie otwarte przelewowe.

I mam pytanie czy to naczynie nie będzie za daleko od pieca?? Naczynie będzie okolo 5 metrow od pieca , rura pójdzie w pionie i poziomie.

Czy lepiej dać naczynie przeponowe lecz producent zaleca piec montować w układach otwartych.

Proszę o poradę.

post-63738-0-07260300-1437399714_thumb.jpg

post-63738-0-47033200-1437399730_thumb.jpg

post-63738-0-43294600-1437399752_thumb.jpg

Edytowane przez Ryszard

Rozwiązane przez sambor

• Odpowiedzi 66
  • Wyświetleń 25.8 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Układ otwarty jest bezpieczniejszy. Naczynie przelewowe może być na pionie idącym na strych, tylko odpowiednia średnica i brak armatury w drodze do kotła.

Opublikowano
  • Autor

To znaczy jakiej odpowiedniej średnicy 3/4 cala czy 1/2 cal???

Opublikowano

1 cal minimum od kotła aż do naczynka na rurze brak zasyfonowań, jakiejkolwiek armatury. Mogą być tylko trójniki - odejścia na grzejniki.

Opublikowano
  • Autor

A kolanka połączeń rur mogą być i jak te naczynie połączyć z piecem ,to znaczy powrót też ma być czy nie bo widziałem różne rozwiązania proszę o schemat.

Edytowane przez kotmar

Opublikowano

Kolanka mogą być ale możliwie jak najmniej. Rurę bezpieczeństwa podłączasz bezpośrednio z kotła do naczynia od góry i od dołu i jest ona jednocześnie rurą wznośną więc do powrotu nie trzeba podłączać. I jeszcze rura przelewowa do kanalizacji

post-2974-0-72817700-1437418423_thumb.jpg

Opublikowano

Nie stosuje się kolanek tylko łuki. Rura nigdzie nie może iść w poziomie, zawsze lekko pod górę - odpowietrzanie samoczynne. Jeśli poprawnie poprowadzisz zasilanie grzejników na strych to to doprowadzenie może być i do zbiornika wyrównawczego.

Opublikowano
  • Autor

Czy tak będzie dobrze czy lepiej założyć naczynie zamknięte.

post-63738-0-61375300-1437431654_thumb.png

Edytowane przez kotmar

Opublikowano

Powinna być kontrola przelewania się wody z naczynka. Koniec rury przelewowej, powinien być widoczny z miejsca gdzie uzupełniamy poziom wody w CO. 

Zawór bezpieczeństwa może być, ale nie jest wymagany przepisami.

Opublikowano
  • Autor

A co można podłączyć  na tym zasilaniu 1 cal, bo są dwa wyjścia zasilania 1 cal i 5/4 cala i dwa powroty  1 cal i 5/4 cal. niby producent pisze że termometr na zasilaniu 1 cal można założyć a na powrocie dopływ wody ale najlepiej dopływ wody zrobić gdzieś przy grzejniku np. w łazience.

Edytowane przez kotmar

Opublikowano

Kocioł podłączamy (uprzedzam to tylko moje zdanie) do kolektorów. Są to dwa krótkie (0,5 - 1 m) odcinki rur o średnicy ponad 100 mm, zaślepione i z wspawanymi wejściami. Jeden ponad kotłem na wysokości pozwalającej na dalsze wznoszenie rur zasilających, a drugi poniżej kotła z dodatkowym zaworem do opróżniania i napełniania instalacji.

Kocioł z kolektorami łączysz 5/4 cala. Zasilanie i powroty tylko do kolektorów.

Naczynko przelewowe, nie może być podłączone bezpośrednio do kanalizacji w trakcie napełniania (uzupełniania braków) powinno się widzieć wodę wypływającą z rury przelewowej.

Opublikowano
  • Autor

A może ktoś poda sensowny schemat do tego pieca??? Z góry dziękuje .

Opublikowano
  • Autor

Nie no dobry ale ja mam sterownik do tego pieca SP18L Logic i tam niema wziętych pod uwagę warunków atmosferycznych.

Opublikowano

To tylko ogólny, dość rozbudowany schemat automatyki, hydraulika będzie taka sama.

Zaw 4-D będzie z nastawą ręczną , natomiast dodatkowo może być termostat pokojowy, którego na w/w schemacie nie ma

Opublikowano
  • Autor

No dobrze ale jakiej grubości rury poprowadzić? wiem tylko że do naczynia musi być 1 calowa ale nie wiem jakiej grubości od pieca dać aż do pompy co i c.w.u 

Będę miał  6 grzejniki na dole i 2 grzejniki u góry na strychu.

Edytowane przez kotmar

Opublikowano

Obwód kotłowy - od kotła do zaw 4-D musi być wykonany min rurą 5/4" - krótkie odcinki z małą ilością zakrętów, zaw 4-D tak samo min 5/4"

Grzanie CWU - może być rura 3/4" do grzejników - 1", pompy 25/40

Do naczynia - sam już pisałeś

Opublikowano
  • Autor

To znaczy do grzejników na wysokość  pompy 1 calowe dawać a za pompą  chciałem 

do grzejników  rozdzielacz kupić i dalej od rozdzielacza 16 mm lub 22 mm  poprowadzić czy to będzie dobrze ?

Opublikowano
  • Autor

Do poszczególnych grzejników to jak najbardziej 16, ale do rozdzielacza 1"

ok wielkie dzięki 

Opublikowano
  • Autor

Dziś zmierzyłem gwint na zasilaniu i powrocie pieca i jest 11/2 cala czy mogę zmienić za pomocą przejścia na 11/4. A co do 4d to musi mieć wejścia na te 11/2 czy mogę skorygować na 1 cal.

Opublikowano

Wszystko masz w poście #18, najlepiej aby był zaw 4-D taki jakie jest wyjście z kotła, 

1" to zdecydowanie za mało, takie to możesz wykonać wyjścia na pompę.

Opublikowano

A może ktoś poda sensowny schemat do tego pieca??? Z góry dziękuje .

Daj naczynko przeponowe w kotłowni U/zam. to kocioł z podajnikiem a nie śmieciuch ,naczynko na U/otwartym strychu oczywiście jest bezpieczniejsze ale wychładza wodę w obiegu.

Uproszczony

b5Jrk3J.png

Edytowane przez Animus

Opublikowano

Pytanie do autora, Ja tak może z innej beczki jak kolego oceniasz ten piec Termiko, wykonanie, sprawy, wykonanie podajnika itp?