3Altair33 Opublikowano 22 Czerwca 2015 #1 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Witam, Planuję zrobienie nowej instalacji CO w domu. Narysowałem prosty, póki co ideowy schemat instalacji. Kocioł który mam już aktualnie posiada dwa zasilania oraz dwa powroty, aktualnie wykorzystywane tylko jedno zasilanie i jeden powrót, natomiast w drugim powrocie jest zaworek do spuszczania wody z instalacji.Zależy mi na tym o ile to możliwe, by rury zasilające i powrotu były rozmieszczone na piętrze na podłodze, gdyż piętro nie jest wykończone i ewentualnie można wykonywać jakieś tam przeróbki budowlane. Wymyśliłem więc by doprowadzić wodę do rozdzielacza na piętrze z którego będą wypuszczone rury PEX do poszczególnych grzejników, w przyszłości na piętrze, oraz aktualnie na parterze. Z nurtujących mnie pytań to: -Czy będzie to działa, gdy zasilanie i powrót będzie szło na piętrze do grzejników na parterze, woda musi popłynąć na dół a potem wrócić do góry :D -Czy drugie wyjście zasilania wykorzystać do CWU tak jak na schemacie, czy po prostu podpiąć się do głównej rury, lub czy np wykorzystać to zasilanie tylko do podpięcia naczynia przelewowego -Grzejnik na piętrze w przyszłości będą bezpośrednio na tymi na parterze, więc czy można wykorzystać jeden obwód rodzielacza do zasilenia obydwu grzejników? Proszę o konstruktywną krytykę jak i wszelkie pomysły oraz poprawki w schemacie. Schemat póki co to bardziej ogólny zarys, bez średnic itd. Jednak proszę o wszelkie sugestie, np gdzie rozmieścić odpowietrzniki w takiej instalacji. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam :)
sambor Opublikowano 22 Czerwca 2015 #2 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Schemat ogólnie jest dobry, zawory zwrotne nie są potrzebne. Jak robisz PEX-em to raczej do każdego grzejnika oddzielna rura rozdzielacz może być na parterze lub na piętrze - lepiej na parterze.
3Altair33 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Autor #3 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Czyli nie powinno być problemu ze rurki idą do góry A potem znów w dół, taka okrezna droga? Jeśli teraz będzie obsługiwane tylko 8 grzejników a w przyszłości drugie tyle to lepiej będzie zamontować dwa rozdzielacze czy jeden duży?
sambor Opublikowano 22 Czerwca 2015 #4 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Jak rozdzielacze mają być w szafce to raczej dwa - po prostu nie ma na rynku tak dużych rozdzielaczy ani szafek do nich - standard to do 12 odw. Problemu nie powinno być, tylko trzeba dobrze poodpowietrzać grzejniki na parterze.
3Altair33 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor #5 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Dziękuję za odpowiedzi. Mam jeszcze pytania: Czy lepiej będzie przenieść zasilanie zbiornika CWU na drugą gałąź a ten otwór np. po prostu zaślepić? W jakich punktach oprócz grzejników powinny być odpowietrzniki? takie same jak te zwykłe automatyczne na grzejnikach? Skoro grawitacja raczej nie będzie działać to nie ma potrzeby stosowania zaworu różnicowego?
sambor Opublikowano 23 Czerwca 2015 #6 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Lepiej dać oddzielne wyjścia i powroty na kocioł, zawór różnicowy nie potrzebny. Co do odpowietrzników to warto mieć miejsca lokalizacji rozdzielaczy - w nich powinny być odpowietrzniki
3Altair33 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor #7 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Dzięki za pomoc. Jak wygląda połączenie rury PEX między rozdzielaczem a grzejnikiem? Jest on zaciskany, skręcany czy zgrzewany? PEX będzie tylko na tych odcinkach i chce go ciąć z kręgu 200 metrów, by nie było żadnych dodatkowych połączeń jeśli w przyszłości zostaną one zalane w posadzce na piętrze. Pozdrawiam :)
sambor Opublikowano 23 Czerwca 2015 #8 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Do kolektora i do grzejnika są połączenia skręcane tzw "eurokonusy"
3Altair33 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor #9 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Chciałbym się jeszcze dowiedzieć coś odnośnie zaworu 4D, wyczytałem żeby poprawnie spełniał swą rolę to rury powinny dość sporej średnicy, ile minimum? A także głowię się jest w 100% sens montowania go, wszyscy go pakują, a może zamiast 4D zawór 3D byłby lepszy w takiej prostej instalacji? Lub nawet jego brak?
hajtaler428 Opublikowano 24 Czerwca 2015 #10 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Minimalna średnica dla zaworu 4d to 5/4" bo obieg kotłowy działa grawitacyjnie. Jak dasz 3d to wtedy instalujesz go w opcji ochrony powrotu kotła albo regulacji temp. CO. Jak nie dasz żadnego to nie masz ochrony kotła chyba że dasz pompę kotłową. Jest o tym sporo na forum chociażby w moim temacie https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19615-kocioł-z-podajnikiemzawór-4dprzeróbka-instalacji/page-3#entry218601 Ja też początkowo chciałem zamontować 4d ale jednak będzie pompa kotłowa + zaw 3d
3Altair33 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor #11 Opublikowano 24 Czerwca 2015 A jak wygląda obieg w zastosowaniem tej pompy kotłowej? To zwykła pompa CO? Wtedy stosuje się zawór 3D/4D? Na regulacji nie zależy mi aż tak jak na ewentualnej ochronie powrotu, na grzejnikach raczej dam zwykłe zaworki. Pozdrawiam :>
hajtaler428 Opublikowano 24 Czerwca 2015 #12 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Wszystko masz opisane w w/w wątku. To jest zwykla pompa tylko dajesz do niej termostat przylgowy na powrocie kotła i taki zestaw chroni kocioł. Jak chcesz tylko ochrony kotła to nic więcej nie trzeba tylko wtedy zawory termostatyczne na grzejnikach. Jak chcesz regulacji temp na co to zaw 3d termostatyczny. Masz to na ostatnim schemacie z wątku który Ci podałem. Wszystko co Ci podpowiadam to wiedza z tego forum w 99% od Sambora :)
3Altair33 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor #13 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Kurcze dzięki wielkie wam za podjęcie tematu, właśnie czytam ten wątek :) Mam w takim razie pytanie odnośnie dalszej części instalacji, czy od rozdzielacza do grzejnika PEX 16 będzie wystarczający? Najdłuższy odcinek będzie miał coś koło 10 metrów i zastanawiam się czy lepiej będzie dać 16 czy 20, nie ukrywam że sprawdzając cenę złączek i zwojów to miedzy 16 a 20 jest praktycznie drugie tyle ceny.
sambor Opublikowano 24 Czerwca 2015 #14 Opublikowano 24 Czerwca 2015 .... czy od rozdzielacza do grzejnika PEX 16 będzie wystarczający? Najdłuższy odcinek będzie miał coś koło 10 metrów i zastanawiam się czy lepiej będzie dać 16 czy 20, To zależy głównie od mocy grzejnika - do 2kW można dać PEX16 powyżej to trzeba przeliczyć uwzględniając długość odcinka
3Altair33 Opublikowano 30 Czerwca 2015 Autor #15 Opublikowano 30 Czerwca 2015 Witam, po dłuższej przerwie zaczęła mnie zastanawiać jedna rzecz, jest to tak jakby tylko wycinek schematu. Czy jeśli odpowietrzniki są tylko na grzejniku i rozdzielaczu to czy to ma prawo grzać, nie będzie się zapowietrzało?
Gość Digitrax Opublikowano 30 Czerwca 2015 #16 Opublikowano 30 Czerwca 2015 Dołącz schemat jako załącznik a nie zapodajesz z zewnętrznego źródła, które nie działa.
3Altair33 Opublikowano 2 Lipca 2015 Autor #18 Opublikowano 2 Lipca 2015 Przepraszam za podwójny post. Wyjaśnij mi ktoś jakie są wady a może tylko zalety stosowania osobnej pompy do CWU i obiegu grzejnikowego?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.