Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zestawienie Kotłów Z Podajnikiem Klasy 5 Według Normy Pn-En 303-5:2012

Animus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To tłokowce są gorsze od śrubowych podajników a prawie wszyscy mi ten typ doradzają.

Opublikowano

Są na większe powierzchnie, trudniej się nimi steruje przy małym zapotrzebowaniu na ciepło, itd..

Opublikowano

Kol sati jeżeli myślisz o kotle w wersji ceramik to mi się on podoba. Bo pewno wiesz, że problemem palenisk tłokowych jest to, że na początku paleniska zwykle brakuje powietrza a na końcu tam gdzie jest sam żar jest go za wiele, w tym modelu spaliny znad paleniska są zbierane w jednej rurze i tam powinny się mieszać i dopalać. Dodatkowo w tym kotle jest powietrze podawane nad palnik, jeżeli jest podane we właściwe miejsce to powinno być dobrze i będzie można spalić czysto nawet zwykłe miały a nie tylko te określane eufemistycznie dobrymi miałami czyli praktycznie żadne.

Oczywiście to tylko takie moje wnioski najlepiej aby wypowiedział się użytkownik takiego kotła.

Opublikowano

Kocioł który bym zakładał to KWMP2 i proponują mi 35 kw bo tak wychodzi z przeliczeń producenta. Ogładałem go podczas pracy pali sie dość fajnie w nim i sąsiad sobie chwali. Ale jam mam już mętlik w głowie byłem zdecydowany na skama plus i tam mówili że 17 kw mi starczy przpomne że mam do ogrzania 180 m nieocieplonego domu, a w kotremie mówią żepotrzeba mi 35 kw i jeszcze na dodatek te różne podajniki. Bardzo prosze o jakieś wskazówki lub porady na co się zdecydować bo powoli zaczyna mnie czas gonić.

Opublikowano

Jak sąsiad ma taki kocioł to sprawa jest prosta. Jaki dom ma sąsiad? Czym pali? Ile go to to kosztuje? Czy kopci z komina ?

Jeżeli na te pytania jest dla ciebie zadowalająca odpowiedź to poproś sąsiada aby pozwolił ci się przymierzyć do czyszczenia tego kotła przy okazji sprawdzisz czy nad palnikiem i w innych miejscach nie ma smoły - częsta przypadłość tłoków. 

Opublikowano

Odpowiedzi są następujące ogrzewa 220 m,pali eko groszkiem co do kopcenia to nie wiem.

W moim przypadku który z podanych jak wyżej mi proponujecie.

Opublikowano

Kocioł który bym zakładał to KWMP2 i proponują mi 35 kw bo tak wychodzi z przeliczeń producenta. Ogładałem go podczas pracy pali sie dość fajnie w nim i sąsiad sobie chwali. Ale jam mam już mętlik w głowie byłem zdecydowany na skama plus i tam mówili że 17 kw mi starczy przpomne że mam do ogrzania 180 m nieocieplonego domu, a w kotremie mówią żepotrzeba mi 35 kw i jeszcze na dodatek te różne podajniki. Bardzo prosze o jakieś wskazówki lub porady na co się zdecydować bo powoli zaczyna mnie czas gonić.

Skama możesz brać mniejszego on sobie poradzi 17 kw lub troszkę mocniejszy jak masz jakieś obawy .

Tylko to jeszcze chyba kocioł w 4 klasie jest.

A co do szuflady do raczej odradzam chyba że do spalania miału do szklarni ,prędzej rynnę sobie weź,czyli ślimakowy rynnowy . 

Opublikowano

Ja che wybrać coś mądrego. Ostatnio mi zawrócili tym kotremem w głowie i mam teraz mętlik. Byłem do tej pory zdecydowana na skama a teraz się wszystko pogmatwalo. To widze że raczej doradzacie kotły z podajnikiem.

Opublikowano

sati tego tłoka to sobie daruj, lepiej iść w podajnik ślimakowy. obecnie produkowane spalają groszek i miał, lepiej się sterują i ciągle są udoskonalane, a tłok?

tłok był "dobrą zmianą" dla kotła zasypowego, nie idź tą drogą

Opublikowano

Ja che wybrać coś mądrego. 

Urządzenie trzeba dobrać do potrzeb, niema uniwersalnych rozwiązań .

Tłokowce to do szklarni, stolarni,warsztatów itd....  

Opublikowano

Czy jeśli zdecyduje się na skam plus 17 kw to w moim przypadku bedzie to dobry wybór?

Po początkowych dyskusjach przychyliłem się do tego kociołka' ale jednak zawsze troche wątpliwości zostaje. A wybór sterownika ssp2 do tego ktła to dobry będzie wybór.

Opublikowano

Czy jeśli zdecyduje się na skam plus 17 kw to w moim przypadku bedzie to dobry wybór?

Po początkowych dyskusjach przychyliłem się do tego kociołka' ale jednak zawsze troche wątpliwości zostaje. A wybór sterownika ssp2 do tego kotła to dobry będzie wybór.

Na pewno będzie lepszy od tłokowca używanego w domku jednorodzinnym ,co do mocy skontaktuj się najlepiej z Pieklorzem .

Sterownik SPP sprawdza się w tym kociołku .

Zaznaczam jednak że to stara ale sprawdzona technologia, teraz są nowsze kotły w 5 klasie.

Opublikowano

A jeśli już tak mówicie że skam jest starszym typem to jaki proponujecie nowszego typu tylko żeby cena bardzo nie obiegała od ceny skama.

Opublikowano

Nie ma nic równie dobrego w cenie tego skama. Za 5 klasę trzeba sporo więcej dopłacić.

Opublikowano

Zaznaczam jednak że to stara ale sprawdzona technologia, teraz są nowsze kotły w 5 klasie.

"Gdybym miał osobiście się zdecydować na wymianę,wybrałbym kocioł w 5klasie.

Kocioł kupuje się na min. 12lat."

Z tymi 5 klasami za kilka lat wyjdą takie "kwiatki", że się niejeden zdziwi.

Na 12 lat - myślisz, że któryś z 5 klasy tyle pociągnie ?

Porozmawiaj z fachowcami którzy te kotły badają, ale tak prywatnie to się dowiesz co myślą o konstrukcjach w 5 klasie i na ile szacują ich trwałość.

To się robi jak z silnikami samochodowymi - w tych nowszych masz np. zawory EGR do "ekologii", które ewidentnie pogarszają osiągi i skracają żywotność, ale EURO coś tam silnik przechodzi.

Też się pewnie niejednemu wydaje, że taki silnik podziała tyle co starsza, sprawdzona konstrukcja bez wyśrubowanych norm emisji - wydaje się zwykle do czasu ... remontu generalnego lub wymiany silnika.

Ostatnio czytałem o masowych awariach silników w Porsche Cayenne, gdzie w ramach "nowoczesnej" technologii zastosowano oprócz EGR cylindry z ALUSIL - efekt - silnik po kilku latach do generalnego remontu i zastosowania starej, sprawdzonej technologii [nabicie tulei stalowych w blok aluminiowy] - link:

http://www.pietka.com.pl/index.php?id=13

Podobnie jest w BMW:

http://7er.pl/showthread.php/9469-Alusil-POMOCY-!-!-!

Co daje ta 5 klasa poza możliwością załapania się na dotację ?

Wg mnie nic bo dobre kotły z 4 klasą mają wyższą sprawność, są trwalsze i mniej kosztują.

Póki co nikt mnie nie przekonał do sprzedawania kotłów 5 klasy, może za niedługo któryś z moich producentów taki zrobi to będę go miał w ofercie pod dotacje, ale osobiście bez dotacji brałbym sprawdzony w 4 i takie polecam.

Opublikowano

Skoro kotły w niższych klasach są trwalsze, jak piszesz, to dlaczego producenci dają na niektóre tylko 3 letnią gwarancję. Spróbuj to logicznie wytłumaczyć, nie używając  sloganów marketingowych.

Choćby takich, że producent przyjął taką politykę, co zazwyczaj oznacza kupowanie tanich blach które szybko rdzewieją itp.

Żargon marketingowy ma wiele wspólnego z żargonem politycznym, dla przykładu "rozmowy przebiegały w miłej atmosferze" oznacza nic nie ustalono itp.

Tym bardziej, że można spotkać informacje o rozcieknięciu się takowych kotłów przed upływem 5 lat. 

Opublikowano

@jacek61 podaj jakiś przykład bo na razie to tylko gdybanie z twojej strony.

Opublikowano

Skoro chcesz przykładu to proszę.

Kotły Skam-P z firmy Sekom z ich 3 letnią gwarancją  i przykład kol ZbyniuB z forum Muratora który tu wcześniej przytaczałem.

Opublikowano

Albo "czarna seria" z palnikami u Ogniwa... słaba wróżba na przyszłość, bo im bardziej hi-tech wkracza , tym krótszy żywot kotła...

Opublikowano

Co daje ta 5 klasa poza możliwością załapania się na dotację ?

Wg mnie nic bo dobre kotły z 4 klasą mają wyższą sprawność, są trwalsze i mniej kosztują.

Jasne! Bo "Twoje" kotły akurat nie mają klasy 5, tylko 4  :) Choc niektóre ciągle nie mają żadnej klasy, a niektóre klasę 3.  :)

Zmniejszanie emisji akurat nie ma żadnego wpływu na trwałość, ani na sprawność.

Te kilka palników z Ogniw Eko Plus, w których wypadły dziury, to ewidentne wybraki odlewnicze (jakość żeliwa, błędy w technologii odlewania, za mała grubość ścianki). Jaka będzie skala tych wybraków - pokaże czas. Zwracam uwagę, że te palniki są z kotłów klasy 3.

A ceny kotłów klasy 5 będą za niedługo szybko spadać, bo koszty ich wykonania nie są obecnie adekwatne do ich ceny.

Opublikowano

Skoro chcesz przykładu to proszę.

Kotły Skam-P z firmy Sekom z ich 3 letnią gwarancją i przykład kol ZbyniuB z forum Muratora który tu wcześniej przytaczałem.

Streść choć trochę bo nie znam tematu a poza tym będzie dla potomnych...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.