Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a możesz mi odpowiedzieć czy naczynie przeponowe może być zapowietrzone?

Opublikowano

Postanowiłem dopuścić wody do ogrzewania żeby uzyskać 0,8 bara na zimnym. Przy wyższej temperaturze ciśnienie rośnie do 1-1,2 bara a przy zimnym spada do 0,8 czyli wychodzi na to że jest wszystko ok? Czy mam zostawić takie ciśnienie czy jeszcze go podnieść?

Opublikowano

Naczynie działa prawidłowo i ma odpowiednio dobraną pojemność. Nie musisz zwiększać ciśnienia. Kontroluj co jakiś czas wskazania manometra. 

życzę ciepła 

Powodzenia :)

Opublikowano (edytowane)

Na razie jest wszystko ok. Dzieki za pomoc.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
  • 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Na naczyniu man taka naklejkę. Wychodzi że naczynie powinno mieć 1,5 bar czy coś źle przeczytałem?post-40098-1464505019,0825_thumb.jpg

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Tam jest napisane Fabryczne napełniono do 1,5 bara i " tyle " ,butelka mleka jest fabrycznie napełniona do 1 l nie znaczy że w tej butelce zawsze ma tyle być.poz Hermogenes

Opublikowano

Czy takie naczynia się naprawia czy trzeba je wymienic? Jak napompowalem do 1,5 bar to było słychać delikatne syczenie przy gwincie.

Opublikowano

Jeżeli powietrze uchodzi przez wentyl to sam zaworek w wentylu można wymienić, podobnie jak w samochodzie.

Jak jest nieszczelność pomiędzy zbiornikiem a wentylem to naczynie do wymiany.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Napompowalem naczynie do 1,5 bar i po trzech dniach i sprawdzeniu było 1,4 bar. Czy ta 1/10 spadku świadczy o uszkodzonych naczyniu czy może ten spadek jest wynikiem podłączania i odłączania manometru?

Opublikowano

Ale naczynie jest jeszcze nie podłączone. Sprawdzałem to manometrem tym którym pompowal wulkanizator.

Opublikowano

To trzeba mydlinami sprawdzić czy nie uchodzi powietrze przez zaworek i samo mocowanie  wentyla.

Jak tam jest dobrze a  nadal spada ciśnienie, to trzeba naczynie wymienić.

Jak zaworek "puszcza" to wymienić zaworek - wulkanizator będzie wiedział co robić.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Tak jak pisałem wcześniej w innym poście postanowiłem połączyć dwie wężownice w zasobniku CWU, pozakładałem rotametry na dolnej belce do podłogówki oraz sprawdziłem naczynie przeponowe które wydaje się być sprawne - napompowane do 1,5 bara i chyba trzyma tą wartość.. W czwartek testowo napełniłem instalację do 1 bara i wczoraj wieczorem po sprawdzeniu ciśnienie spadło do 0,98 bara czyli spadek o 0,02 bara. ale nie ma żadnych wycieków. Czy to świadczy o nieszczelności instalacji? I drugie pytanie: czy mogę zostawić to naczynie z ciśnieniem 1,5 czy zmniejszyć np. do 1?

Opublikowano

Chyba znalazłem przeciek - podłączenie grzejnika się delikatnie pociło więc chyba stąd taki mały spadek ciśnienia. Dokręciłem i zobaczymy jak będzie.

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam. Pozwolę sobie odkopać stary temat i jednocześnie zawołać autora tematu @MikiQ bo widzę że jest dalej aktywny na forum. Mam w miarę nową instalację 100% podłogówki i mam takie same objawy jak autor tematu. Czy udało ci się rozwiązać ten problem? Faktycznie była to nieszczelność jakaś? U mnie gdy piec chodzi ciśnienie na naczyniu 1,5 bara praktycznie cały czas, gdy tylko piec wchodzi w postój i temperatura na kotle leci coraz niżej to i ciśnienie spada do 0. Oczywiście jak piec się rozpali i temperatura kotła wróci do ~60C to ciśnienie wraca z powrotem do tych 1,5 bara ?