Opolski Opublikowano 5 Marca 2015 #1 Opublikowano 5 Marca 2015 Witam. 聽 聽聽聽聽聽 Po pi臋ciu latach zamierzam wymieni膰 piec Kostrzewa Warmet Ceramic 200 moc 18kW na inny piec dolnego spalania. Dlatego te偶, zwracam si臋 do Was o pomoc w wyborze. Od roku przymierzam si臋 do zmiany pieca przegl膮daj膮c niejednokrotnie owe forum jak i "czysteofrzewanie" kt贸re zwi臋kszy艂o moj膮 wiedz臋 kilkukrotnie w temacie palenia. Naczyta艂em si臋 o piecach Z臋biec, Kalvis, Vienybe, Zgoda, Viadrus, Dacon jak i ostatnio o nowo艣ci MPM posiadaj膮cym cechy "Litwin贸w". Wi臋c prawdopodobnie wybior臋 co艣 z nich. 聽 聽聽聽聽 M贸j Warmet przy temperaturach -2 rano pozostawia niewypalony zasyp. Powy偶ej 5stopni mo偶na zapomnie膰 o paleniu w臋glem - szybko dusi si臋 i wygasa a w przypadku wi臋kszej ilo艣ci w臋gla i rozpaleniu zasypu gotuje si臋. Zamontowa艂em w komorze zasypowej dodatkowo ceg艂y szamotowe, ale bez sta艂ych efekt贸w. Og贸lnie piec mocno kopci, czy ustawi臋 pokr臋t艂o na g贸rne czy dolne, w臋giel czy drewno. Pr贸bowa艂em r贸偶ne nastawy dmuchawy. By艂 nawet powa偶ny po偶ar komina, pomimo corocznej wizyty kominiarza. Uwa偶am, 偶e piec jest przewymiarowany-b艂膮d m贸j i sprzedawcy. Jako 贸wczesny laik mieszkaj膮cy ca艂e 偶ycie w bloku, zap艂aci艂em frycowe i niejednokrotnie stres. - piec jest z dmuchaw膮:/ ustawienie dmuchawy18, rozp.25 (nie wiem po co jest do stu), Odwa偶nik przy dmuchawie jest za s艂aby i niejednokrotnie odblokowa艂 si臋 przy wiatrach, przez co kilka razy zagotowany by艂 piec! Doda艂em dwie nakr臋tki i problem znik艂, ale dlaczego producent o to nie zadba艂??? - uszczelki z pokr臋te艂 czy od wyczystek bocznych po dw贸ch latach stale puszczaj膮 dym w pomieszczeniu kot艂owni! Nie do przyj臋cia. - wajcha g贸rnego-dolnego spalania przepuszcza dym podczas palenia jako dolniak a gazy na g贸rze powoduj膮 wybuchy przy otworzeniu-brak powietrza odprowadzaj膮cego (rury Wezyra). Uwa偶am, 偶e piec nadaje si臋 wy艂膮cznie do palenia drewnem, pomimo to widocznie kopci a w臋glem jeszcze bardziej. Podobno nowsze generacje troch臋 zmienili, nie zamierzam sprawdza膰. 聽 聽聽聽聽 Wi臋c poszukuj臋 pieca na pewno mniejszego 8-15kW, bez przerabiania, bez dmuchawy, mo偶e by膰 ze sterownikiem-miarownikiem. Palenie w wi臋kszo艣ci w臋glem 70% szczeg贸lnie przy minusach, reszta drewno d膮b. Prosz臋 o pomoc w doborze, wa偶ne jest bezpiecze艅stwo, czysto艣膰 spalin oraz w miar臋 przyzwoita sta艂opalno艣膰. Co ogrzewam? Dom 170m2 - 2010 rok +Poroterm44+15styro +60m2okien 3szybowe i rolety +wiatro艂ap Instalacja instalacja mechaniczna uk艂ad zamkni臋ty +zaw贸r 4D+ pod艂og贸wka 100m2 (parter) regulowana pokr臋t艂em+ 4 grzejniki z termostatami (pi臋tro) +2 grzejniki 艂azienkowe z termostatami (2艂azienki z pod艂og贸wk膮) +strych woda 300L + solar Kocio艂 Warmet Ceramic 200 18kW + dodatkowa w臋偶ownica sch艂adzaj膮ca - tylko do wiosny
PalaczAmator Opublikowano 6 Marca 2015 #2 Opublikowano 6 Marca 2015 Ja tak z innej beczki Piszesz, 偶e zagotowa艂e艣 kilka razy piec. Powiedz jak to ogarn膮艂e艣 w uk艂adzie zamkni臋tym?, Masz jakie艣 zabezpieczenia? w臋偶ownice itp Pytam bo te偶 mam uk艂ad zamkni臋ty i ci膮gle 偶yj臋 w stresie :)
mac65 Opublikowano 6 Marca 2015 #3 Opublikowano 6 Marca 2015 A ja bym ten kocio艂 zostawi艂 bo wymiana na mniejszy niewiele pomo偶e . Nawet je艣li b臋dzie mniejszy kocio艂 to i tak zawsze b臋dzie moment kiedy oka偶e si臋 za du偶y do sta艂ego opalania . Wi臋kszo艣膰 instalacji w naszym kraju to instalacje nie uwzgl臋dniaj膮ce specyfiki spalania paliw sta艂ych chocia偶 mamy pe艂ne zaplecze materia艂owe i techniczne do wykonywania takich instalacji . W tej chwili Twoja instalacja pracuje z wykorzystaniem ok 20 % mocy kot艂a , zmieniaj膮c kocio艂 na mniejszy to i tak b臋dzie najwy偶ej 30 % w cieplejsze dni . Takie grzanie to jest i tak na granicy op艂acalno艣ci . Zr贸b to jak nale偶y , pod艂膮cz kocio艂 do bufora ciep艂a a instalacj臋 grzewcz膮 zasil z bufora . 艁aduj bufor z max sprawno艣ci膮 kot艂a a odbiorem ciep艂a聽 z bufora聽 steruj sterownikiem pokojowym ( wystarczy go podpi膮膰 pod pomp臋 obiegow膮 instalacji CO ) Masz ju偶 dobry zacz膮tek takiego rozwi膮zania a solary i pod艂og贸wka zasilana z bufora to a偶 si臋 prosi o wykorzystanie takiego rozwi膮zania . Zamiast zmienia膰 kocio艂 zmie艅 zasobnik CWU聽 : http://kotly.com/GALMET______izolowany_kombinowany_zbiornik_akumulacyjny_1000_200_L__zbiornik_w_zbiorniku,_z_2_wezownicami_,1780.html Przy tym rozwi膮zaniu nie wykluczone 偶e w s艂oneczne dni nie b臋dziesz mucia艂 wcale uruchamia膰 kot艂a聽 a miejsca zajmie tyle samo co dotychczas . Pozdrawiam .
Opolski Opublikowano 6 Marca 2015 Autor #4 Opublikowano 6 Marca 2015 Ja tak z innej beczki Piszesz, 偶e zagotowa艂e艣 kilka razy piec. Powiedz jak to ogarn膮艂e艣 w uk艂adzie zamkni臋tym?, Masz jakie艣 zabezpieczenia? w臋偶ownice itp Pytam bo te偶 mam uk艂ad zamkni臋ty i ci膮gle 偶yj臋 w stresie :) 聽聽聽聽 Wcze艣niej mia艂em uk艂ad otwarty, najpierw spec nie zabezpieczy艂 rury przep艂ywowej i la艂o si臋 ze strychu, po tym podpi膮艂 do kanalizacji. Od 2 lat mam uk艂ad zamkni臋ty. Pomimo to,powy偶ej 0 pozostawiaj膮c piec zape艂niony do po艂owy, zapala si臋 ca艂y,zasyp i piec ro艣nie mocno w g贸r臋 do oko艂o 108stopni, Zanim w臋偶ownica och艂odzi, to trz臋sie uk艂adem jak i piecem. Niejednokrotnie przychodzi艂em z pracy i ekran na sterowniku mruga艂, co oznacza kolejne zagotowanie. Na pocz膮tku by艂em pewniejszy siebie, ale po kilku zagotowaniach i po偶arze komina pewno艣膰 siebie opad艂a. Mam ju偶 do艣膰 my艣li, szczeg贸lnie poza domem czy co艣 si臋 nie stanie w domu czy jeszcze gorzej domownikom. 聽 聽聽聽聽 Kolego mac65 takiego rozwi膮zania nie bra艂em pod uwag臋.Przy Twoim rozwi膮zaniu kocio艂 gdzie艣 b臋dzie musia艂 oddawa膰 moc, a budynek stale pobiera aktualn膮 moc. Zatem nadmiar energii b臋dzie gromadzi艂 si臋 w buforze i oddawa艂 w d艂u偶szym odcinku czasu? Zaskoczy艂e艣 mnie, 偶e ni偶sza moc pieca nic nie zmieni. My艣la艂em, 偶e to zale偶y od komory i powierzchni wymiennika. Przy mniejszej mocy wydawa艂o mi si臋, 偶e kocio艂 b臋dzie pracowa艂 stabilniej, stale, wi臋c z wi臋ksz膮 sprawno艣ci膮 i mniejsz膮 mo偶liwo艣ci膮 zagrzania. Bardzo dzi臋kuje za analiz臋 i na pewno masz racj臋, ale pomimo nawet gdybym wybra艂 to rozwi膮zanie, to nie mam miejsca gdzie zmie艣ci膰 bufor 1000L. W kot艂owni na dole ledwo mie艣ci si臋 kalfas z w臋gl臋m a na strych gdzie jest woda 300L jest wej艣cie szerokie na nieca艂e 60cm. Jedynie gara偶, ale jest 10 metr贸w od domu. Zatem nie mam, gdzie zamontowa膰 tak du偶y bufor. 聽 聽聽聽聽 Aby nie zagotowa膰 obecnego pieca musz臋 dobiera膰 ilo艣膰 za艂adunku do przewidywanej temperatury zew. Przy -10 mog臋 zasypa膰 po艂ow臋 komory. Przy 0 ledwie 1/4. przy +5 ma艂a ilo艣膰 nie chce si臋 pali膰. Wy艂膮cznie drewnem pali si臋 w miar臋 dobrze, bez zagotowywania, ale przy mrozach cz臋ste podk艂adanie a przy + du偶a ilo艣膰 dymu z komina. Brat ma Kamena i sprawuje si臋 umiarkowanie dobrze (g贸rniak). W pracy mieli艣my Z臋bca SWK (bezproblemowy), obecnie od niedawna Defro. 呕aden z nich nie kopci i nie stwarza problem贸w jak m贸j. Zatem co polecicie zrobi膰 w obecnej sytuacji... .聽
Go艣膰 Opublikowano 6 Marca 2015 #5 Opublikowano 6 Marca 2015 Na pewno nie siedzia艂bym na takiej bombie i nie ryzykowa艂 zdrowia i 偶ycia swojego i reszty domownik贸w. Wywali艂bym tego klamota,powr贸ci艂 do uk艂adu聽 otwartego i kupi艂bym kocio艂 z podajnikiem 12kW z palnikiem na groszek i mia艂. Drewno je艣li masz swoje po prostu sprzedawaj i nie b膮dz niewolnikiem swojego kot艂a.
mac65 Opublikowano 6 Marca 2015 #6 Opublikowano 6 Marca 2015 聽 聽聽聽聽 Kolego mac65 takiego rozwi膮zania nie bra艂em pod uwag臋.Przy Twoim rozwi膮zaniu kocio艂 gdzie艣 b臋dzie musia艂 oddawa膰 moc, a budynek stale pobiera aktualn膮 moc. Zatem nadmiar energii b臋dzie gromadzi艂 si臋 w buforze i oddawa艂 w d艂u偶szym odcinku czasu? Zaskoczy艂e艣 mnie, 偶e ni偶sza moc pieca nic nie zmieni. My艣la艂em, 偶e to zale偶y od komory i powierzchni wymiennika. Przy mniejszej mocy wydawa艂o mi si臋, 偶e kocio艂 b臋dzie pracowa艂 stabilniej, stale, wi臋c z wi臋ksz膮 sprawno艣ci膮 i mniejsz膮 mo偶liwo艣ci膮 zagrzania. Bardzo dzi臋kuje za analiz臋 i na pewno masz racj臋, ale pomimo nawet gdybym wybra艂 to rozwi膮zanie, to nie mam miejsca gdzie zmie艣ci膰 bufor 1000L. W kot艂owni na dole ledwo mie艣ci si臋 kalfas z w臋gl臋m a na strych gdzie jest woda 300L jest wej艣cie szerokie na nieca艂e 60cm. Jedynie gara偶, ale jest 10 metr贸w od domu. Zatem nie mam, gdzie zamontowa膰 tak du偶y bufor. Zatem co polecicie zrobi膰 w obecnej sytuacji... .聽 No to te 300 l na strychu to te偶 nie ma艂y ci臋偶ar . Co do kot艂a to mo偶e z 10 kw b臋dzie Ci potrzebne ale og贸lnie przy tak ciep艂ym domu to ty na sta艂e b臋dziesz potrzebowa艂 聽4-5 kw mocy z kot艂a a tu znowu problem bo tyle to daje du偶y palnik w kuchni gazowej a uzyskanie tego z kot艂a zasypowego i to w d艂ugim okresie czasu pal膮c drewnem 聽niewykonalne .聽My艣l臋 偶e przedm贸wca ma sporo racji bo tak膮 elastyczno艣膰 to uzyskasz 聽tylko przy kotle聽 z podajnikiem . Policz to sobie dobrze bo co艣 mi si臋 wydaje ( nie liczy艂em przegrody ) 偶e 10 kw to na tw贸j dom spoko wystarczy . Pozdrawiam
Opolski Opublikowano 6 Marca 2015 Autor #7 Opublikowano 6 Marca 2015 Na pewno nie siedzia艂bym na takiej bombie i nie ryzykowa艂 zdrowia i 偶ycia swojego i reszty domownik贸w. Wywali艂bym tego klamota,powr贸ci艂 do uk艂adu聽 otwartego i kupi艂bym kocio艂 z podajnikiem 12kW z palnikiem na groszek i mia艂. Drewno je艣li masz swoje po prostu sprzedawaj i nie b膮dz niewolnikiem swojego kot艂a. Dzi臋ki Kolanin. "Klamot" inni okre艣laj膮 go diabe艂kiem, jak dla mnie to parow贸z. Jak pisa艂em ledwo kalfas z w臋glem mie艣ci si臋 w kot艂owni, zatem podajnik tak偶e niemo偶liwy. 聽 Drewno kupuj臋 i r膮bi臋. Masa pracy. Dlatego wol臋 grza膰 w wi臋kszo艣ci w臋gl臋m, ze wzgl臋du na mniejszy czas w kot艂owni i mniej pracy. Pieni膮dze mniej wa偶niejsze. 聽 Te偶 celuj臋 w oko艂o 10 do 12kW. Zatem wracaj膮膰 do pytania z pierwszego posta, kt贸ry Wy by艣cie wybrali? Mog臋 kupi膰 ka偶dy, ale wa偶ne by by艂 bezproblematyczny i dymi艂o w miar臋 czysto. Ju偶 raz 藕le wybra艂em, wasza opinia specjalist贸w jest dla mnie decyduj膮ca.
sambor Opublikowano 6 Marca 2015 #8 Opublikowano 6 Marca 2015 Ja na wi臋kszy dom ( grzane 260m2) podobnie ocieplony, potrzebowa艂em wg wskaza艅 ciep艂omierza przy -17C moc grzewcz膮 9,6kW. Tw贸j wyb贸r 10- 12kW jest dobry. Teraz tylko odpowiedni model - poczytaj o najnowszych trendach na forum - co jest na topie, dom贸w szczeg贸艂y i kup. 聽 Te偶 mam DS i bufor, w uk艂adzie zamkni臋tym, 聽grzany na max 聽90 -93C, ale raz uda艂o sie ugotowa膰 ponad 950l wody - wra偶enie niesamowite聽 :) 聽 Pozdr.
dorecho Opublikowano 7 Marca 2015 #9 Opublikowano 7 Marca 2015 Witam. Kol.Opolski. 聽Tak w zasadzie chcesz zamieni膰 siekierk臋 na kijek..... regu艂a ogrzewania pozostanie ta sama, czy du偶y kocio艂ek, czy mniejszy - problem贸w b臋dzie wi臋cej lub mniej. 艢wiat idzie jednak do przodu. Osobi艣cie poleci艂bym zostawi膰 ten kocio艂ek co jest i rozwa偶y艂 zakup pompy ciep艂a powietrznej.; kt贸ra sprawdzi si臋 聽na pewno to temperatur -5 na dworze, a poni偶ej odpala艂by艣 kocio艂, kt贸ry w tych warunkach spala艂by bardzo dobrze. Pompa ciep艂a /ta艅sze/ to rz膮d kwoty 9 do 12 tys. z艂 w tych warunkach pracowa艂aby bardzo ekonomicznie - por贸wnywalnie z kosztami w臋gla czy drewna, a zero roboty. 聽i ciep艂a woda latem za friko -je艣li nie b臋dzie s艂oneczka... Pozdro
Opolski Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor #10 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Dzi臋ki za podpowiedzi. Poczyta艂em nt polecanego przez Sambor i Max 65 "buforu". Temat wart kombinowania... Sprawno艣膰 i funkcjonalo艣膰 a偶 nadto kusz膮ca. Dorecho dzi臋ki za propozycj臋 nt pompy, ale przyk艂adny s膮siad od kilku lat u偶ytkuje i nie kupi艂by drugi raz. Nie zag艂臋bia艂em si臋 dlaczego, stale ogrzewa g贸rniakiem. Chcesz dobrze, ale koszt, miejsce i powr贸t do zniech臋conego warmeta odpada. Gdybym pali艂 tylko drewnem to pewnie bym zostawi艂. Do wakacji mam czas. Bacznie 艣ledz臋 temat MPM DS. Eleminuj膮c piece w/w wymienione, to pozosta艂y: Z臋biec, MPM, Zgoda i Viadrus. Trzymam si臋 tak偶e rankingu na stronce "czysteogrzewanie". Dziwi臋 si臋 tylko ocenie A posiadanego Warmeta. Jak wybior臋 rozwi膮zanie i zakup to na pewno napisz臋 dla potomnych, aby podobnie jak ja nie b艂膮dzili. Jeszcze raz dzi臋ki za okazan膮 pomoc. Byle do prawdziwej wiosny.
zwanzig Opublikowano 3 Kwietnia 2015 #11 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Trzymam si臋 tak偶e rankingu na stronce "czysteogrzewanie". Dziwi臋 si臋 tylko ocenie A posiadanego Warmeta. Taki to ranking. Jego tw贸rca widzia艂 tego Warmeta tylko na zdj臋ciu, tak jak 90% opisywanych tam kot艂贸w.
kupfer Opublikowano 3 Kwietnia 2015 #12 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Witam. Opolski,nie szkoda ci tego d臋bu pali膰 na ruszcie? :unsure: .Bez bufora si臋 nie da nic zrobi膰 skoro nie chcesz podajnika i wcale nie musi by膰 w kot艂owni(najlepiej w 艣rodku chaty),je艣li strop wytrzyma mo偶e na strych,ale na ociepleniu nie oszcz臋dzaj,z twojego opisu wynika 偶e kocio艂 8 kw. to max. przez wi臋kszo艣膰 sezonu grzewczego 1-4 kw.聽 ;)聽.Mam dom 70-letni nieocieplony, dzisiejszy kocio艂 to 10 kw.,bez bufora sobie nie wyobra偶am grzania w dzie艅 dzisiejszy o prawdziwiej wio艣nie nie wspomn臋(powy偶ej +10 st.),chyba 偶e lubisz przepala膰.Bufor 1000 l. nie musi by膰 drogi,na z艂omie lub w necie znajdziesz za kilka st贸wek+ kilka na ocieplenie+osprz臋t=max. 2 ty艣.Podepniesz solary,komfort i brak strachu przed zagotowaniem zapewniony,oczywi艣cie bez przesady dok艂adania,moim maluchem po drugim do艂o偶eniu te偶 mog臋 te 1200 l. wody kt贸re mam,zagotowa膰 :D .聽 Pozdrawiam.
Opolski Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor #13 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Panowie zamontowa艂em piec gazowy (kondesat) i jestem prze szcz臋艣liwy. Spok贸j, czysto a rachunki do przyj臋cia ani偶eli praca z w臋glem, drewnem.
genab Opublikowano 11 Stycznia 2017 #14 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Ja ogrzewam wi臋kszy gorzej ocieplony dom, ostatnie trzy sezony w臋giel kosztowa艂 mnie ok. 1300 z艂 na sezon. Trzymam 21,5掳. Wi臋c te偶 nie jest 藕le.
arthi Opublikowano 12 Stycznia 2017 #15 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Panowie zamontowa艂em piec gazowy (kondesat) i jestem prze szcz臋艣liwy. Spok贸j, czysto a rachunki do przyj臋cia ani偶eli praca z w臋glem, drewnem. 聽 聽 Nie kompiesz si臋, czy CWU ogrzewasz czym艣 innym?
robert45 Opublikowano 12 Stycznia 2017 #16 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Ja ogrzewam wi臋kszy gorzej ocieplony dom, ostatnie trzy sezony w臋giel kosztowa艂 mnie ok. 1300 z艂 na sezon. Trzymam 21,5掳. Wi臋c te偶 nie jest 藕le. A ile opr贸cz ok. 2ton w臋gla spali艂e艣 drewna.
Dioob Opublikowano 12 Stycznia 2017 #17 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Polecam przeczyta膰 na muratorze w膮tek ekonomiczne spalanie paliw sta艂ych zw艂aszcza posty kolegi Dikij Petja = Genab a twoje w膮tpliwo艣ci zostan膮 rozwiane :).pozdrawiam
genab Opublikowano 12 Stycznia 2017 #18 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Te偶 polecam ten w膮tek. Drewna posz艂o bardzo ma艂o, po艂ow臋 sezonu lub nawet wi臋cej nie wygasza艂em, a przy przepalaniu to na rozpalenie troch臋.
Go艣膰 Opublikowano 13 Stycznia 2017 #19 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Ja ogrzewam wi臋kszy gorzej ocieplony dom, ostatnie trzy sezony w臋giel kosztowa艂 mnie ok. 1300 z艂 na sezon. Trzymam 21,5掳. Wi臋c te偶 nie jest 藕le. Zak艂adam 偶e jest to ok. 2.5t w臋gla na sezon/7 miesi臋cy sezonu/30 dni daje nam 艣rednio ok.12kg w臋gla na dob臋, co jest bardzo realne przy Twoim umiej臋tnym spalaniu, zw艂aszcza 偶e palisz przede wszystkim wysokokalorycznym 34.2 z Rydu艂t贸w lub Knurowa.
Opolski Opublikowano 13 Stycznia 2017 Autor #20 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Nie kompiesz si臋, czy CWU ogrzewasz czym艣 innym? Bez jaj. K膮pi臋 si臋, solary na dachu. 聽 Ja ogrzewam wi臋kszy gorzej ocieplony dom, ostatnie trzy sezony w臋giel kosztowa艂 mnie ok. 1300 z艂 na sezon. Trzymam 21,5掳. Wi臋c te偶 nie jest 藕le. Ja 艣rednio 22,3. ale brak kominiarza, za艂atwiania drewna i r膮bania drewna, workowania w臋gla, miejsca czy brudu wok贸艂 i najwa偶niejsze spok贸j bez kontroli i chodzenia. Za to niestety trzeba zap艂aci膰. Moi rodzicie w bloku 70m2 p艂ac膮 co miesi膮c 430z艂 czy zima czy lato. Dlatego przy moim metra偶u i tak wynik dobry. Przypuszczam, 偶e gdybym mia艂 od pocz膮tku dobrany piec/instalacj臋 na drewno/w臋giel do dzisiaj bym pali艂. Ale Warmet sprawi艂 mi wiele problem贸w, zniech臋ci艂em si臋. W pracy pal臋 w Defro drewnem i komin czy艣ciutki, tak jak wcze艣niej z SWK Z臋biec. 聽 Dzisiaj patrz膮c na do艣wiadczenie wybra艂 bym pomp臋 w Ziemi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zosta艂o zablokowane.