heniu Opublikowano 5 Stycznia 2015 #1 Opublikowano 5 Stycznia 2015 styropian czy wełna mineralna co mogę zastosować? planuje ocieplić styropianem 20 lecz mój teściu namawia mnie do wełny-on pracuje i mieszka w niemczech już ok 10 lat i twierdzi że *** bardziej wola wełne. co jest lepsze?
automatyk Opublikowano 5 Stycznia 2015 #2 Opublikowano 5 Stycznia 2015 no oczywiście ze wełna pod każdym względem poza cenowym
gtoni Opublikowano 6 Stycznia 2015 #3 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zalezy co masz ocieplic, pytaj konkretnie. Na glupie pytanie glupia odpowiedz ! gtoni
automatyk Opublikowano 6 Stycznia 2015 #4 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Proszę rozwin swoją myśl głupiej odpowiedzi bo patrze na twoją odpowiedz z przerażeniem
gtoni Opublikowano 6 Stycznia 2015 #5 Opublikowano 6 Stycznia 2015 automatyk A gdyby ktos Cie zapytal co kupic rower czy motor, odpowiesz motor zawsze i wszedzie ! Tak samo i tu welna ma inne wlasnosci styropian inne - i przekreslanie iednego czy drugiego jest wlasnie glupota. A na temat welny czy styropiany odsylam do moich postow, juz to wyjasnialem. gtoni
automatyk Opublikowano 6 Stycznia 2015 #6 Opublikowano 6 Stycznia 2015 zawsze wełna a na fundament styrodur i tyle jak ktoś chce taniej i gorzej to styropian tyle wyjasnienia
Wilchelm Opublikowano 6 Stycznia 2015 #7 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Autor tematu mało precyzyjnie zadał pytanie, stąd może i te odpowiedzi... Nie napisał co chce konkretnie ocieplać.
heniu Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor #8 Opublikowano 7 Stycznia 2015 jestem laikiem i chciałbym się dowiedzieć coś na temat ocieplenia od profesjonalistów.Szykuje się do budowy domu 136 m2 ściany 24 cm planuje termoton (chyba że ktoś poleci coś innego).Generalnie większość ociepla styropianem ,ja chciałbym czegoś bardziej efektywnego.
heniu Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor #9 Opublikowano 7 Stycznia 2015 zawsze wełna a na fundament styrodur i tyle jak ktoś chce taniej i gorzej to styropian tyle wyjasnienia podpowiedz prosze kolego-styrodur o jakiej grubości?
automatyk Opublikowano 7 Stycznia 2015 #10 Opublikowano 7 Stycznia 2015 nie robiłem oblieczeń ale wszedzie gdzie jestem to bez piwnicy idzie 10cm fazowany a jak jest piwnica to 15cm tez fazowany
MarcinoKRK Opublikowano 8 Stycznia 2015 #11 Opublikowano 8 Stycznia 2015 heniu "Jestem laikiem i chciałbym się dowiedzieć coś na temat ocieplenia od profesjonalistów.Szykuje się do budowy domu 136 m2 ściany 24 cm planuje termoton (chyba że ktoś poleci coś innego).Generalnie większość ociepla styropianem ,ja chciałbym czegoś bardziej efektywnego." Jeśli ocieplasz ściany ,to wg mojej wiedzy efektywniejsza jest wełna , na innym forum budowlanym polecono mi przede wszystkim wełny skalne , wybór jest duży , swój dom ocieplałem wełną o nazwie PT 80 bodajże ISOVER także wełną robi konkretną robotę ,
adri Opublikowano 24 Stycznia 2015 #12 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Jak lubisz przepłacać kup wełnę. Twoja kasa w końcu. Styropian tańszy i dostajesz to samo w efekcie. Jak to mawiał pewien Morfeusz w pewnym filmie: "The choice is Yours - choose smart" ;)
rumunn9r Opublikowano 24 Stycznia 2015 #13 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor tematu zadal pytanie nieprecyzyjnie w welnie czy styropianie najwazniejszy jest wspolczynnik przewodzenia ciepla λD. Wiec jezeli styropian i welna posiada np. λD 0,031 W/(mk) to jest to obojetne jaki material zastosuje poniewaz jeden i drugi zapewni ta sama izolacje.A jezeli wezmie welne o takiej samej lambdzie zamiast styro to z korzysci ma jedynie +5 dla lansu, zazdrosc sasiada i mniej kasy w portfelu :P
automatyk Opublikowano 24 Stycznia 2015 #14 Opublikowano 24 Stycznia 2015 nie wpołczynnik lambda jest istotny bo wszytkie materiały maja podobne tylko opór cieplny jest istotny wkoncu nie mysl że ludzie co uzywaja tylko dobrej wełny śa kretynami skoro styro jest tanszy ,na szczesnie świadomość ludzi jest coraz wieksza i coraz wiecej ludzi robi izolacje na wełnie ewentualnie na styro grafitowym ,a tak z ciekawości na budowie ktorej jestem to wełna idzie tirami nie ma na całej budowie ani grama styropianu pianki i silikonu tylko styrodur na fundamenty/podłogi i wełna na ściany i dachy sufity
rumunn9r Opublikowano 24 Stycznia 2015 #15 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Opor cieplny i lambda jest ze soba powiazane im nizsza lambda tym wiekszy opor cieplny dla materialu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.