Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Na Ekogroszek Z Rusztami Wodnymi - Zawór 4 Drogowy Krótka Praca W Podtrzymaniu

RRRRRR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam piec własnej produkcji z rusztami wodnymi, podajnikiem jak na zdjęciu, zaworem czterodrogowym, a oto mój problem:

proszę o ocenę czy zawór cz.d. jest dobrze wpięty?

2.Piec osiąga zadaną temp. -  45 st. w czasie 7 min natomiast podtrzymanie jest tylko 10-12 min.

Instalacja wykonana jest w stali dom 160 m2 + garaż 30 m2 ogrzewany od września, okna plastikowe trzyszybowe, ściana gr 30 cm pustak ceramiczny+12 cm styropian.Bojler zasilany jest grawitacyjnie, jest tylko jedna pompa.

ustawienia to:

pompa CO ustawiona na 2

czas podawania - 20s.

przerwa podawania - 57 s.

siła nadmuchu - 7 z 10.

przesłona na wentylatorze odsłonięta na 30 %

przerwa w podtrzymaniu-25 min.

przy temperaturze - 5 st. wychodzi mi około 40 kg ekogroszku Pieklorz 27 kJ dziennie.

Poniżej zdjęcia zaworu, oraz podajnika i paleniska, czy zakończenie paleniska jest dobre czy tam nic nie brakuje?? wydaje mi się że ekogroszek nie ma się gdzie zatrzymywać , czy jest ok?

Proszę o wskazanie błędów i ewentualnych podpowiedzi i uwag. Zgóry dziękuję.

post-57884-0-43259000-1419984378_thumb.png

post-57884-0-44006700-1419984388_thumb.jpg

post-57884-0-31510000-1419984395_thumb.jpg

post-57884-0-14044600-1419984402_thumb.jpg

post-57884-0-36735400-1419984408_thumb.jpg

post-57884-0-92599900-1419984413_thumb.jpg

post-57884-0-14080900-1419984419_thumb.jpg

Opublikowano

Raczej jest to wina instalacji nie kotła. Zawór 4 D zamontowany błędnie, ale potrzebny jest dokładniejszy schemat.

Opublikowano

Ściągnij sobie DTR od tego zaworu. wimix 3 z tego co widzę. Tam jest narysowane jak wygląda przejście wody przez zawór. Z tego co pamiętam on się kręci 180 stopni, ograniczony jest tylko tą skalą. może da się przestawić tak żeby było ok, bez przerabiania instalacji. Ale musisz z tym uważać, bo można popierdzielić tak, że nie dojdziesz do ładu.

Poprawność działania można w prosty sposób sprawdzić.

Odczep czujnik temp. od rury i wsadź do szklanki gorącej wody. Powinien się zamknąć, czyli całe ciepło powinno wracać do kotła, a rura na grzejniki powinna być zimna.

Natomiast jak schłodzisz czujnik to powinien się otworzyć czyli na grzejniki powinna iść gorąca woda, a powrót do pieca( nie ten z grzejników) powinien zrobić się wyraźnie zimniejszy.

Ze zdjęcia nie widać dokładnie schematu instalacji. Nie wiemy gdzie masz powrót, zasilanie itp.

P.S. Montaż 4D bez siłownika to tak trochę jakbyś miał auto i jeździł byś nim tylko po podwórku.

Opublikowano

Dziękuję bardzo za zainteresowanie  :D . Postaram się wrzucić dokładniejszy schemat.

Opublikowano
Opublikowano

No to porównaj sobie opis z Twojego zdjęcia do wejść i wyjść zaworu i będziesz wiedział czy masz ok. Ze zdjęcia nie widać gdzie są wejścia i wyjścia zaworu.

Zamknij go . Powinna woda z praca lecieć bezpośrednio w powrót. A jak otworzysz na max to całe ciepło powinno isc na grzejniki. Jeśli jest inaczej to masz źle założony zawór

Opublikowano

Jeśli jest na zaworze skala od 0-10 to pokrętło w pozycji 5 powinło wskazywać na wyjście w stronę instalacji na grzejniki.

Oczywiście jak nikt nie ruszał tabliczki ze skalą której można zmienić położenie.

Tu jest opis techniczny tego zaworu

http://www.ivar-group.com/LR_DMS_ECommerce_Portlet-portlet/enhancedDownloadEngine/IVAR/Document/COVER/215757/I_MIXxxx_EN.pdf?time=1420110589978

Opublikowano

Jeżeli opis autora tematu jest prawidłowy , to zawór 4-d jest podłączony dobrze - prawidłowo powinno być zawsze - zasilanie z kotła na wprost powrotu z instalacji a dwa pozostałe mogą być zamiennie, tylko tabliczkę trzeba przełożyć.

Opublikowano

P.S. Montaż 4D bez siłownika to tak trochę jakbyś miał auto i jeździł byś nim tylko po podwórku.

Bez przesady , jak jest ustawiona stała temp na kotle np miarkownik  to jakoś można na tym jeździć dalej. ;)

Opublikowano

Na 99 % jest źle. Ale zdjęcia kiepskie. Daj zbliżenie na sam zawór z opisem odejść. Z resztą jak sprawdzisz tak jak pisałem to będzie wiadomo czy jest ok.

Opublikowano

Na 99 % jest źle. Ale zdjęcia kiepskie. Daj zbliżenie na sam zawór z opisem odejść

Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Ja widzę że według opisu jest dobrze chyba że pomylił opis rury powrotu.

Autor niech da zdjęcie całości pieca i instalacji w dobrej rozdzielczości to będzie jasne co i jak.

Opublikowano

Dobra dobra, chyba masz rację. Mi się jeszcze miesza po wczorajszym

Opublikowano

Dzięki za zainteresowanie, odpowiedzi i sugestie,  przekręciłem cz,d. na zero zasilanie grawitacyjne bojlera gorące, natomiast zasilanie grzejników zimne.

Przekręciłem na 10 - zasilanie grawitacyjne bojlera zimne natomiast  zasilanie grzejników gorące.

Poniżej bardziej wyraźne zdjęcie zaworu.

Dzisiaj zżarł mi 30 kg ekogroszku przy ustawieniach:

pompa CO ustawiona na 2

czas podawania - 20s.

przerwa podawania - 57 s.

siła nadmuchu - 7 z 10.

przesłona na wentylatorze odsłonięta na 30 %

przerwa w podtrzymaniu-25 min.

Temperatura zadana 52 st. cz.d ustawiony między 5 a 7,utrzymywał temp. około 14 min a pracował przez 8 min, tylko że z 14 grzejników i 4 podłogówek i bojlera 140l  były zakręcone 4 grzejniki.

Czy jest oki? czy mogę jakoś obniżyć pobieranie ekogroszku przy zachowaniu odpowiedniej temperatury??

I jeszcze jedno czy przy wyjściu z podajnika ( zdjęcia [poniżej ) czegoś nie brakuje?

post-57884-0-66220400-1420143545_thumb.jpg

post-57884-0-18515400-1420143581_thumb.jpg

post-57884-0-77033200-1420143603_thumb.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wg mnie to za duzo podajesz, widząć zdjęcie twoich płomieni nad rusztem to bardzo mocno się pali. Jest dużo żaru i piec siedzi w podtrzymaniu. Ja bym zmiejszył podawanie na 10s, przerwa 50 i zobaczył co się bedzie działo i czy kopiec nie bedzie się zapadał.  Wg ,mnie lepiej palić dłużej ale powoli. Obniż też nadmuch na 3-4 i zobacz co bedzie. Masz zawór wiec piec powienien osiagnać szybko tem zadana.

Nie wiem jaki masz metraż i dom ale na na palinku brucer, przy moicj 210m2 spalam około 10-14kg.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.