mateusz93 Opublikowano 3 Grudnia 2014 #1 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Witam. Mam pytanie w związku z przebudową pieca a mianowicie dołożenie 3 rur wodnych za paleniskiem, w celu zwiększenia mocy. Moje pytanie brzmi czy jest sens takiej przebudowy i czy zwiększy jego moc.
TIMON120777 Opublikowano 3 Grudnia 2014 #2 Opublikowano 3 Grudnia 2014 czemu chcesz przerabiać? jaki to kocioł? jakiej mocy? jaką powierzchnię ogrzewa i jak(jeśli wogóle) izolowaną?
mateusz93 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor #3 Opublikowano 3 Grudnia 2014 przerabiać chce bo piec nie daje rady ogrzewać domu, powierzchnia to ok. 200 m3. kocioł żywiec KDO-ECONOMIC 20 kW
TIMON120777 Opublikowano 3 Grudnia 2014 #4 Opublikowano 3 Grudnia 2014 jeśli dom ocieplony to masz jeszcze spory zapas. jeśli bez izolacji to moc na styk ale to na duży mróz. teraz powinien spokojnie dać radę opisz jakie są problemy może coś pomożemy
mateusz93 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor #5 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Chodzi o spalanie, piec załącza się praktycznie co chwile. Przy -5 worek węgla na 12 h to chyba dużo. Prawdopodobnie ciepła woda z pompy cofa się do pieca, jakie mogą być tego przyczyny. Dodam jeszcze że dom jest ocieplony do połowy.
TIMON120777 Opublikowano 3 Grudnia 2014 #6 Opublikowano 3 Grudnia 2014 rozumiem że to kocioł z podajnikiem jest? jeśli tak napisz jakie masz ustawienia i jaki efekt spalania. może podaj model kotła i sterownika? wrzuć zdjęcia tej instalacji albo chociaż narysuj, bez tego mogę tylko zgadywać że obieg CWU nie jest zabezpieczony przed cofaniem wody jeśli chodzi o spalanie- worek workowi nie równy i węgiel węglowi również napisz ile waży worek i jaki to węgiel. możesz spalić worek 15kg czecha i możesz równie dobrze worek 33kg pieklorza czy innego kamiennego. i w każdym przypadku to inne daje spojrzenie na poziom zużycia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.