Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wszystkich, jestem posiadaczem pieca od niedawna, i mam wrażenie że im więcej tematów przeczytam tym mam większy mętlik w głowie. Problem polega na tym że mam problem z utrzymaniem temperatuty, próbowałem już wielu ustawień od 5s podawania / 75s prerwy do 15s podawania / 40s przerwy, pompa włączana przy 20 i 60 stopniach. Efekt jest taki że dopóki pompa nie jest włączona to temperatura rośnie i wszystko jest fajnie, po włączeniu się pompy obiegowej temperatura spada i piec ma problem z uzyskaniem temperatury zadanej lub też z podtrzymaniem jej. Dwa przykłady
1. T. zadana 56 stopni, pompa włącza się przy 54 stopniach, uzyskany efekt to ok 9minut grzania i 7 minut podtrzymania, temperatura utrzymue się między 43 a 57 stopni. kaloryfery raz ciepłe jak działa pompa a jak przestaje to stygną.

2. temp. zadana 60 stopni, pompa pracuje od 35stopni, efekt po włączeniu pompy temperatura spada i oscyluje w granicach 36 - 50 stopni, raz na godzinę lub dwie uda się uzyskać temperaturę zadaną.

Pomóżcie, napiszcie jak powinien wyglądać taki cykl,  Dadam że próbowałem różnych ustawień oraz różnych kombinacji  z powietrzem. jest -2 na dworze a ja nie potrafię zagrzać tak by siedzieć w krótkim rękawku. Kocioł 18kw krs tech duo stąporków, powierzchnia ogrzewana ok 100m stary niedocieplony dom, brak zaworu 4d, ogrzewam również cwu na tej samej pompie, bojler z wężownicą ok 60-80l , z góry dziękuję za uwagi

Opublikowano

Spokojnie i bez paniki.

Napisz, jaki ustawiasz nadmuch przy różnych proporcjach podawania, jak wygląda popiół, ile opału spalasz?

Opublikowano

Daj zdjęcie jak ten bojler jest wpięty. I jak się nagrzał to go zamknij, i zobacz, czy to cos zmieni. Jeśli tak to masz odpowiedź - "popsuta" instalacja.

Opublikowano

mam wrażenie że z węglem coś nie halo, dziś kupiłem kilka worków z kopalni bezpośrednio, sprawdzę wszystko i opiszę. z odpowiedziami na wasze pytania.

Opublikowano

Nadmuch miałem na 1 gdyż jest on dość silny i przesłonę mam całkowicie zamkniętą a i tak wieje, a w sterowniku nie mam możliwości zmiany mocy wentylatora 1/0.

Jeśli chodzi o spalanie to zależy ustawień, teraz mam ustawione 5/55s podawanie/przerwa podawania, 

Przykład z dziś. z wyłączonym boilerem dla sprawdzenia.

godzina , temperatura, uwagi

15.59 - 45st - załącza się pompa

16,04 - 47,5 st - maksymalna temperatura od tego momentu spada

16,09 - 43 st wyłącza się pompa, tmperatura nadal spada

16,12 - 41,6 st - do tej temp. zszedł kocioł i zaczyna rosnąć

16,18 - 45 st - włącza pompę

16,23 - 46,8 - od tego momentu zaczyna spadać

16,27 - 43 st - wyłącza pompę i spada

16,30 - 41 st - od tego momentu zaczyna rosnąć

16,40 - 47 st i zaczyna spada

w tym momencie włączam boiler na zaworach

16,45 - 43 st - wyłącza pompę

16,30 - 41 st - i zaczyna rosnąć

16,40 - 47 st- i spada

16,47 - 41,5 st - i zaczyna rosnąć

16,57 - 46,6 i w dół 

i tak bez uzyskania temepratury zadanej, pewnie raz na 2h dojdzie do temp zadanej t.j. 56 stopni

Opublikowano (edytowane)

kilka fotek

2.jpg

1.jpg

3.jpg

4.jpg

Edytowane przez dziki80
Opublikowano

Problem się rozwiązał , temperatura pompy była za wysko ustawiona.