Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Glowica Termostatyczna - Wyciek

sergio86

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zapewne opisany problem jest blahy jednak nie daje mi to spokoju, prosze o jego wyjasnienie. W moim mieszkaniu został wymieniony grzejnik na nowy. Grzejnik jest podlaczony od dołu. Wczoraj przypadkowo oparłem się o głowicę termostatyczna swoim ciałem i zauważyłem, że tuż przy glowicy termostatycznej polecialo ciurkiem troszeczkę wody, po czym ustało. Zauwazyłem, że nakrętka znajdująca się przy zaworze termostatycznym i grzejniku (srebrna) nie była do końca zakecona więc ją dokrecilem do oporu. Nastepnie odchylilem glowicę (w taki sam sposób jak wczesniej się o nią oparłem) zeby sprawdzić czy znowu leci woda. Woda już nie leciala. Pytanie dlaczego taka sytuacja zaistniala i czy może to być wadliwy zawór ? Czy dokręcenie nakretki zalatwia temat i mogę spać spokojnie ? Dziękuje z gory za informację.

Opublikowano

Prawdopodobnie śrubunek nie był dość mocno dokręcony. W jaki sposób to wkręciłeś, tylko dokręcając czy blokowałeś drugim kluczem po przeciwnej stronie?

Opublikowano

Odkręć głowicę i dokręć wkładkę termostatyczną która jest pod nią wkręcona w grzejnik

Dla pewności że nie wykręcisz głowicy razem z wkładką zamknij sobie zawory pod grzejnikiem

Opublikowano

Mlodzieniec,

dokręcilem ręką tą srebrną nakrętke, może o ćwierć obrotu.  Nie uzywałem drugiego klucza. Teraz już nie cieknie. Czy mozna tak to zostawić ? Czy grozi to jakimś zalaniem mieszkania ?

Opublikowano

Witam

Powodem przecieku jest nie dokręcona wkładka termostatyczna znajdująca sie pod srebrną nakrętką.

wygląda podobnie do tej

wkladka_zaworowa_purmo_pod_rts-k_everis_

Obecnie nie cieknie ale przy próbie zmiany ustawienia pozycji głowicy może dojść do poluzowania wkładki a tym samym przecieku.

Zastosuj się do rad z postu #3

Czyli

Zakręć zawory pod grzejnikiem (jeśli są na klucz imbusowy zapamiętaj ilość obrotów podczas dokręcania i o tyle samo odkręć po wykonanej operacji jeśli na srubokręt płaski to ustaw poziomo)

Odkręć srebrną nakrętkę i zdemontuj głowice, pod nią jest element który należy dokręcić ( podobny jak na zdjęciu powyżej)

Po dokręceniu wkładki zamontuj głowicę dokręcająć srebrną nakrętkę (ręką do oporu a następnie delikatnie dociągnij kluczem, nie za mocno bo pęknie)

Odkręć zawory pod grzejnikiem

Sprawdz szczelność

pozdrawiam

Opublikowano

Hej Majshi,

o 19 byl u mnie znajomy fachowiec ktory zakladal ten nowy grzejnik. Zdjelismy glowice termostatyczną, nie zakrecalismy zaworów na dole i racja tutaj trzeba uwazac bo mozna podczas wykrecania wykrecic tez zawór i wtedy leci strumień wody. Znajomy dociagnal kombinerkami ten zawór pod glowicą, rzeczywiscie był poluzowany. Nic teraz nie cieknie. Zalozylismy glowicę, dokrecilismy nakrętke i dociagnelismy lekko kombinerkami.

Majshi, czy to mozliwe zeby w nowym grzejniku gdzie ten zawór jest fabrycznie montowany był niedokręcony ? Rozumiem, że teraz mogę spać spokojnie i zawór nie "wyskoczy" czy cos w tym stylu. Sory jestem laikiem w tym temacie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.