Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Z Górniakiem Do Laboratorium

Juzef

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli za linkowany artykuł traktować poważnie to dlaczego "państwo - politycy" nie zbadają śmieciucha palonego od góry w laboratorium. Może ta metoda to zbawienie, a może śmierć. Decydentów to nie interesuje, oni chcą zarabiać na dopłatach, chcą zgody na elektrownie atomowe itd. Większość tego typu artykułów, publikowanych badań to gnioty z tezą.  

Opublikowano

Koniec sezonu, czas przepalania, brakło mi węgla, kupiłem Piast, po sprawdzeniu uznałem, że taką słabizną to i ja mogę zasypać kocioł 20kg na raz  i spróbować czy w moim Ogniwie można spalać porządnie, czyli od góry.

Zawsze mnie intrygowały trzy parametry związane organicznie z metodą GS, szczególnie w kontekście i połączeniu z wynikami które były przytaczane,   

- bardzo efektywne spalanie,

- znaczne wydłużenie czasu palenia,

- czysty w długim okresie wymiennik i komin,

Zatem 20kg piasta do zimnego, wyczyszczonego kotła i zapalenie wsadu od góry.

Wyniki, przy GS - 15MJ/kg, a przy "kroczącym" - 13MJ/kg, czas spalenia zasypu do poziomu 40C, GS - 9,5h, ta sama wartość opału sypana na dwa razy po 10kg pali się - 11h, czystość spalania bez żadnej różnicy, po prostu tu i tu brak sadzy.

Poziom CO ustawiony między 62-65C, GS bardzo stabilnie przez 4,5h utrzymywało temp. powyżej 60C.

Na taki eksperyment pozwolił mi tylko i wyłącznie słaby węgiel, sterownik w obu przypadkach ratując się przed przekroczeniem zadanej przymyka przepustnicę spalin która w tej pozycji pozostaje dosyć długo.

Kilka dni wcześniej mając resztkę Wesołej zrobiłem podobne porównanie, oczywiście z mniejszą jednorazową ilością opału, przy GS - 20MJ/kg a przy "kroczącym" prawie 19MJ/kg, czas GS-8h, a "kr...." - 7h, ilość syfu zbliżona.

O problemach przy górnym rozpalaniu nie piszę, zapewne brak wprawy, musiałem troszkę dłużej zwlekać z oddaniem kontroli nad kotłem sterownikowi.

Pozostaje mi przyjąć, że mój kocioł to istotnie ostatni rzęch, oraz jak to pisał kol. lysy1l, palenie zaczynać od góry a później płynnie przejść na "kroczące" a w tym okresie palić takim np. Piastem, wówczas z czystością kotła zero problemów.

Te MJ mają wartość wyłącznie porównawczą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.