Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam nie chcę być żle zrozumiany więc na wstępie podziękuję za poświęcony czas i uwagi

teraz udam się  w bezkres internetu w poszukiwaniu schematu opatrzonego napisem "dobry " moja wiedza w tym temacie będzie napewno  "wyrocznią" i wybiorę ten najlepszy oczywiście po przeczytaniu kolejnch  x postów na forum pod każdym ze schematów ,które będą dostarczać kolejnych argumentów za i przeciw ,wytłumaczą mi one dlaczego zawór który w instrukcji montażu jest montowany w pionie należy zamontować w poziomie i inne  takie  

murarz okazał się też akrobatą 

tynkarzowi trzeba było kupić kontownice 

posadzkarz dał spadki od kratki zamiast do 

a teraz instalator z 30 letnim stazem pochwalił się radosną twórczością

ja pier........

• Odpowiedzi 133
  • Wyświetleń 46.6 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Niestety moim zdaniem kotłownie trzeba zrobić na nowo ponieważ wszystkie próby usprawnienia tego co jest będzie prowizorką.   Schematów kotłowni z podłogówką, grzejnikami i zasobnikiem na forum troc

Opublikowane grafiki

Opublikowano

czy taka konstrukcja instalacji ma wplyw na ilosc zuzywanego opalu ?

Opublikowano

oczywiscie kwesti bezpieczenstwa i tej ochrony kotla nie podwazam. tylko zastanawiam sie czy nie naprawic tylko tych 2 elrmenyow bez rujnacji calosci

Opublikowano

W  poście #77 jest link do poprawnej instalacji - zrób wg końcowego schematu z tego tematu

Edytowane przez sambor

Opublikowano

aha jeszcze jedna ważna rzecz spidoman dzięki ! lepiej że teraz wypłyneło niż w wiadomościach 

Opublikowano

Witam gdyby tak zacząć od początku to może rzuty rozjaśnią sytuację 

Pytanie numer 1 jak ,którędy puścić tą rurę bezpieczeństwa ?

post-57939-0-44605700-1426316902_thumb.jpg

post-57939-0-03482200-1426316916_thumb.jpg

post-57939-0-70786000-1426316927_thumb.jpg

post-57939-0-73615200-1426316938_thumb.jpg

Opublikowano

Jak dałoby radę,to przy pionie kanalizacyjnym.

Jest wpuszczony w ścianę?

Czy jest  np. w narożniku zabudowany?(tak byłoby lepiej)

Opublikowano

Witam gdyby tak zacząć od początku to może rzuty rozjaśnią sytuację 

witaj!!

jak juz to przerabiasz to moze prosciej będzie zastosować wymiennik płytowy,Zbiornik wyrównawczy można wtedy zamontować w kotłowni.

mniej więcej to by wyglądało tak.

http://instalacje-domowe-lj.blogspot.com/2011/11/ogrzewanie-z-wymiennikiem-pytowym.html

pozdr. henryk1953

Opublikowano

Najlepiej to rurę dać przy kominie , nawet można ją obudować i nikt nie będzie widział rury.

Ja bym się w wymiennik płytowy nie pchał.

Opublikowano

ok przy kominie ale jesli tym dymowym to gdzie odprowadzic przelew bo rozumiem ze przy nim tez naczynko,

a jesli naczynko zostawic tak jak jest to rura bezpieczenstwa bedzie miala okolo 5 m w poziomie ! moze przeniesc naczynko na pion kominowy a przelew dac w poziomie 5m do pionu kanalizacyjnego pexem czy jakos tam inna rurka?

Opublikowano

Jak musisz przenieść naczynie wzbiorcze, to może warto też dać nową rurę przelewową - przelew to bym też ułożył obok nowej rury bezpieczeństwa,

Jak masz wylot rury przelewowej w kotłowni to widzisz czy trzeba dolewać czy czy już jest pełno. ;)

Jak będzie rura przelewowa na strychu w poziomie, to trzeba go zabezpieczyć przed ew zamarzaniem.

Edytowane przez sambor

Opublikowano

Pytanie czy musi to naczynie przenosić?

Pytanie ;

1.Czy jest możliwośc ze woda w naczyniu zamarznie?(Jak możesz to zrób zdjęcie podłączenia tego naczynia)

2.Jaka jest średnica rury między pompką a rozdzielaczem na kaloryfery.?

3.Jaka jest srednica rury idąca do naczynia wzbiorczego?

4. jaka jest odległość w poziomie od kotła do naczynia wzbiorczego? 

Istnieje taka możliwość że będzie wystarczało przepięcie rury z powrotu na zasilanie idącej do zbiornika wyrównawczego, oraz przeniesienie pompki CO i zaworu 3-D z zasilania na powrót..

Opublikowano

Witam 

1 ocieplony jest 15 cm wełny raczej nie zamarznie (owinięty przeze mnie raczej dość dokładnie)

2 rura to 25-4,2

3 do naczynia idzie pex 16-2  odległość ok 2,8 m 

4 odległość w poziomie to 4,5 m  a jeśli chodziło o odległość w pionie od góry pieca  to około 6 m

podłączony jest tak 

post-57939-0-70875700-1426440151_thumb.jpg

Opublikowano

Żeby to co zaproponowałem było możliwe do wykonania ,to rury musiały by mieć mieć średnicę nominalną 25mm a ta twoja stabi 25-4,2 ma chyba 16mm

O umiejscowieniu naczynia ,poczytaj w normie ,która podana jest w poście #52

Edytowane przez henryk1953

Opublikowano

Cześć czy do zrobienia ochrony powrotu mogę wykorzystać ten 3D co mam czy idzie do wywalenia?

coś gdzieś mi przemkneło w czasie czytania o ochronie powrotu przez pompe cwu  jak to miało by  wyglądać ? 

chodzi mi czy kolejne pare $  na 4D  czy to cwu sobie poradzi ?

henryk  ta rura 25 ma  przelot według miary 22 mm ale to wraz niewiele zmienia

jestem po konsultacji z serwisem pieca owszem instalacja niezgodna z normami  ale prawdopodobieństwo zagotowania go w trybie pracy podajnika (nawet wyłączenie prądu ) praktycznie nie realne , w gre wchodzi palenie na palenisku awaryjnym bez opamiętania lub awaria sterownika typu podaje i dmucha ale nie rozłącza po osiągnięciu zadanej temp wtedy tak ale prawdopodobieństwo takiego zdarzenia cięzko policzyc - ocenić 

mętlik mam w głowie  !!!

w domu ciepełko 25  stopni ale nie ma jak zejść niżej bez wygaszenia pieca  ,  od początku miesiąca 750 kg)  a wiosna za oknem :) a co będzie jak będzie -15 

niby 1000 tu 1000 tam  ( zł ) w stosunku do całości niewiele ale nie na tym to polega przyda się i 200 -nie buduję na kredyt !

Opublikowano

To co nie realne czasami po miesiącu ,roku  10-ciu latach staje się realne -normy bezpieczeństwa są po to aby to nigdy  nie było realne.

Zawor 3d można użyć do ochrony powrotu, tak jak miałeś podłączony to ci tej ochrony nie zapewniał.

INSTRUKCJA EKO-KWW Urlich nr.03 (1).pdf

Sposoby ochrony kotła.

http://www.pelletmont.pl/na_co_uwazac.html

Edytowane przez henryk1953

Opublikowano

Zawór 3d do ochrony powrotu montuje się razem z pompą na powrocie ale niestety w Twoim przypadku taka konfiguracja będzie "kłócić" się z zaworem 3d od podłogówki zamontowanym na zasilaniu więc odpada.

Ochronę powrotu za pomocą pompy cwu można zrobić gdy w instalacji jest bojler z mało wydajną wężownicą (wiszący poziomy z wężownicą typu U) więc znów odpada. 

Najsensowniejszym rozwiązaniem jest montaż zaworu 4d który zadba o temperaturę powrotu a jednocześnie obniży temperaturę na grzejniki. Do podłogówki możesz użyć jednego z dwóch zaworów 3d które posiadasz (może sterownik Twojego kotła ma możliwość sterowania zaworem mieszającym więc dokupując siłownik masz bezobsługowe sterowanie podłogówką w którym nie ma mowy o przegrzewaniu) 

Opublikowano

Na podłogę jest zamontowany zawór 3-D termostatyczny, nie ma potrzeby tego ruszać.

Ale masz rację zaw 4-D 6/4" + osobna rura 1" do naczynia + ZB -1,5bar  - to jest to co potrzeba tej isntalacji.

Opublikowano

Cześć wydaje mi się że ten 3 D można wykorzystać tylko w tej sytuacji nie ma obniżenia temp na grzejniki i podłogówkę ale powinna być ochrona powrotu 

post-57939-0-44856600-1426574114_thumb.jpg

Opublikowano

jeszcze jakby tak  na szybko jaka powinna być pojemność naczynka  bo pewnie okaże się za małe ?

podłogówka 81 m2

żeberka aluminiowe 105 szt 

piec pojemność wodna 69 L

Opublikowano

do przelewu czyli jakieś 2/3 ? czyli 30 litrów ?