Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam cytuję twoje słowa:  "Poza tym, jak wielu specjalistów wypowiadało się w innych wątkach układ grawitacyjny musi posiadać chłodzenie kotła na wypadek zagotowania, takie są przepisy, niektórzy mówią, że bojler takim zabezpieczeniem może być." Chyba źle interpretujesz przepisy. Chłodzenie kotła - odprowadzenie nadmiaru ciepła musi być spełnione w przypadku instalacji kotła na paliwo stałe w układzie zamkniętym. Bojler na pewno takim urządzeniem nie jest. W układach otwartych w przypadku zagotowania po prostu odparuje ci czynik grzewczy, a w przypadku dużej ilości opału pokrzywi ci blachy w kotle. Projekt jest zgodny z przepisami prawa budowlanego.  Pompy jakiej potrzebujesz to tylko pompa do napełnienia zbiornika c.w.u. załączana np. włącznikiem pływakowym albo ciśnieniowym, nie potrzebujesz żadnego sterownika robionego na zamówienie:).  Choć to też mógłbyś załatwić jakimś zbiornikiem z deszczówką umieszczonym nad budynkiem. Deszczówka grawitacyjnie spływałaby do zasobnika w pomieszczeniu. Nie mając prądu planujesz 3 pompy hehe no tu już trochę bujasz w obłokach, zejdź na ziemie i zrób instalację adekwatną do warunków jakie posiadasz:) Nie szukaj powodu, szukaj sposobu;) Pozdrawiam

Edytowane przez KubaSko
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Racja, nie zaznaczyłem że chodzi mi o układ zamknięty. Nie bujam w obłokach, w założeniach projektowych jest podane napięcie 12V, zasilanie akumulator. Układ grawitacyjny załatwiałby sprawę, jeżeli da go się zastosować, myślę o spadkach rur i średnicach. Czy 3% wystarczy, fi 18 będzie ok.? W tym wszystkim ważna jest również estetyka wykonania. To nie piwnica. Dlatego myślałem o układzie zamkniętym, bo przy wymuszeniu czynnika grzewczego można sobie pofolgować z maskowaniem rurek i innych elementów.

Dziękuję ci za próbę udzielenia mi pomocy. Ponieważ miejsce instalacji jest nietypowe, jak i kocioł, rozwiązania wymagają stosownego przygotowania, ponieważ możliwe, że będzie je można zastosować w wielu miejscach. Jeszcze raz dziękuję.

Opublikowano

Ciekawi mnie jak zabezpieczysz te zwierzaki przed ew wpływem tlenku lub dwutlenku węgla, które się z kotła czasem ulatniają a takie zwierzęta są bardziej wyczulone na ich działanie niż ludzie.

Piszecie o izolacji cieplnej - pomyślcie o izolacji gazowej , gazoszczelność kotła przy częstym załadunku jest wykluczona.

Opublikowano

Masz absolutną rację, myślałem i o tym. Czy według ciebie większe będzie zagrożenie, niż przy obsłudze węglowego pieca akumulacyjnego w pomieszczeniu mieszkalnym, dokłada się do niego dosyć często, a ludzie żyją. Oczywiście planuję do kotła doprowadzić powietrze z zewnątrz, do popielnika. Przy załadunku sezonowanego drewna, winno być mniej gazów przy ładowaniu paliwa, niż do tradycyjnego pieca węglowego, tak myślę.

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Ciekawy ten projekt. A co z obsługą tej instalacji? Chciałbym to zobaczyć... facet/ albo facetka? wchodzi po kolanach , aby rozpalić  w kotle...instalować , to może się da na kolanach. .. obawiam się,że jakikolwiek kociołek z najlepszą izolacją rozpalony w tym pomieszczeniu zapewni wystarczającą ilość ciepła, chyba ,że chodzi tylko o wyliczenia przy założeniu... kociołek dolnego spalania na tak małym ciągu zawsze będzie dymił  ...ale to być może nie wchodzi w zakres projektu  i jest pomijane.

Palone od kwietnia do listopada.może starczylby w ścianie wentylarow wciągający ciepłe powietrze.W projekcie są ilości ciepła dostarczone przez żywe istoty?

Pozdro

Edytowane przez dorecho
Opublikowano

Dziękuję za zabranie głosu, jest to wyjątkowo chwalebne. A co facet i facetka robi w namiocie, nie chodzi na kolanach? Jeżeli uważasz, że kociołek dolnego spalania będzie dymił, to co proponujesz? Jaki wentylator w kwietniu czy listopadzie ma wciągać wysoką temperaturę, rano 5 stopni, to jest tak ciepło?

Opublikowano (edytowane)

Witam. Tak sobie dalej kombinuję... nie wiem, czy tym ogrzewanym pomieszczeniem ma być namiot?

Mówimy o  "ogrzewaniu" pomieszczenia ok. 15 m3 kociołeczkiem na paliwo stałe. Tak strzelę ,że potrzebna moc to rząd 1 kW ?

czyli kociołek , który zrobisz  będzie miał palenisko o wymiarach np. 15X10 cm wysokie ok.20 cm? wsad do tego urządzenia to max 2 kg węgla lub 1 sztuka szczapki drewna. a propos :co Kol. rozumie pod /post tytułowy/ punktem 13 = zbiornik przelewowy ?

Jeśli temperatura ma byc stała  22 stopnie , to w tym okresie też będzie potrzeba chłodzenia.

Próbowałem kiedyś podłączyć pompę ciepła ulrich pod przetwornicę . działała. może wartobyłoby iść w ten kierunek i zbudować malutką pompę ciepła o mocy 1 kW?

Edytowane przez dorecho
Opublikowano

Cała koncepcja to zwyczajne......."zawracanie kijem Wisły" , Trzeba sobie powiedzieć otwarcie że budowa kotła o mocy poniżej 5-6kW to praktycznie zadanie nie do wykonania. To co proste i bezproblemowe było by np przy ogrzewaniu elektrycznym z paliwem stałym jest według mnie nie do wykonania.

Opublikowano

Tu autor tematu, pomimo że jak pisze ma wiedzę, ma jeszcze wiele problemów do rozwiązania i kilku nie jest do końca świadom

Jak już ma być palenie paliwem stałym to zgodnie ze zdrowym rozsądkiem i wszelakimi przepisami powinna być oddzielna kotłownia z kotłem, odpowiednim kominem

i buforem np 200- 300l oraz instalacja odbiorcza sterowana termostatem , lub nawet termostatami z ogrzewanego pomieszczenia. 

Wtedy można wstawić kocioł z marketu 8kW.

Co do zasilania prądem to przetwornica DC/AC 230V załatwi sprawę - sprawność takich urządzeń jest ponad 95%.

Wystarczy spojrzeć na rozwiązania ogrzewania szklarni - tam zawsze jest oddzielne pomieszczenie na kotłownię.

Opublikowano

Cała koncepcja to zwyczajne......."zawracanie kijem Wisły" , Trzeba sobie powiedzieć otwarcie że budowa kotła o mocy poniżej 5-6kW to praktycznie zadanie nie do wykonania. To co proste i bezproblemowe było by np przy ogrzewaniu elektrycznym z paliwem stałym jest według mnie nie do wykonania.

Kto to widział aby maszyna cięższa od powietrza, unosiła się w powietrzu! Zawracanie kijem... Trzeba sobie powiedzieć otwarcie.:)

Opublikowano

Tu autor tematu, pomimo że jak pisze ma wiedzę, ma jeszcze wiele problemów do rozwiązania i kilku nie jest do końca świadom

Jak już ma być palenie paliwem stałym to zgodnie ze zdrowym rozsądkiem i wszelakimi przepisami powinna być oddzielna kotłownia z kotłem, odpowiednim kominem

i buforem np 200- 300l oraz instalacja odbiorcza sterowana termostatem , lub nawet termostatami z ogrzewanego pomieszczenia. 

Wtedy można wstawić kocioł z marketu 8kW.

Co do zasilania prądem to przetwornica DC/AC 230V załatwi sprawę - sprawność takich urządzeń jest ponad 95%.

Wystarczy spojrzeć na rozwiązania ogrzewania szklarni - tam zawsze jest oddzielne pomieszczenie na kotłownię.

Oczywiście, że mam wiele problemów do rozwiązania, i jestem absolutnie świadomy, do końca. Kocioł z marketu, za duży, za ciężki, nie potrzeba 8kW.

Opublikowano (edytowane)

. Kocioł z marketu, za duży, za ciężki, nie potrzeba 8kW.

Zastanów się dlaczego nie ma w sprzedaży kotłów na paliwo stałe o mniejszej mocy niż 8KW ?

Odpowiedz jest prosta, z powodów technicznych nie da się go zbudować

Na Twoim miejscu zamontował bym grzejnik gazowy z zamkniętą komorą spalania podłączony do butli 11 lub 33kg i masz po problemie

http://piecykigazowe.com.pl/?32,pl_piecyk-gazowy-h3w1

Edytowane przez majschi
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Kto to widział aby maszyna cięższa od powietrza, unosiła się w powietrzu! Zawracanie kijem... Trzeba sobie powiedzieć otwarcie. :)

Niestety zawracasz.

• 7 lat później...
Opublikowano
W dniu 15.09.2014 o 16:39, Wordsan napisał:

Przyjąłem do wiadomości.

Czym akumulator będzie ładowany? To nie ma nic wspólnego z problemem. Przyjmujemy, jest akumulator, pompa ma zasilanie, regulatory, czujniki, zawory również..

Najlepsze gdy ktoś wywarza otwarte drzwi...

Kupujesz no. Chińskie Webasto. Są w modułowej zabudowie wolno stojące i takie do zabudowy w pojeździe.

Można to tak zmontować że i CWU osiągniemy. Ponieważ ładowanie aku nie ma nic wspolnego z tym problemem, to jest to najtansze, ekonomiczne i najmniej problemowe rozwiązanie.

Opublikowano

No tak, ale kto ją wreczy😉

Opublikowano
4 godziny temu, Kriss12 napisał:

@PrzeMalNo chłopie diamentowa łopata Ci się należy 

Jak widzisz problem, to jaki?

2 godziny temu, czeslaw napisał:

No tak, ale kto ją wreczy😉

Sam se wręczę 😁

Opublikowano (edytowane)

Wiesz jak się zjada własny ogon ?

To ci przyjdzie zrobić...

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

🙈🙈🙈

🤣🤣🤣🎸🥃

Biorę te łopatę i zjadam ogon Panowie 😁

Ale wtopa 😁😁😁

Opublikowano
16 godzin temu, PrzeMal napisał:

Najlepsze gdy ktoś wywarza otwarte drzwi...

Te akurat od siedmiu lat zamkniete były... ;))

Opublikowano

Naprawdę ...😳

🤣🤣🤣