Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór Kotła Głównie Na Drewno

Smyro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po raz kolejny: mam Wolfa CNK -25 z palnikiem na pellet Viking Bio + DS na drewno ok 18-20kW

Każdy z tych kotłów ma pomiar temperatury spalin na rurze spalinowej w odl ok 15 cm od kotła i o dziwo niższe temp spalin mam na kotle DS.

Czy już sobie to wyobrażasz?

Pozdr.

Opublikowano

To przypomnij jeszcze jakiej średnicy jest ta rura spalinowa i do jakiego podłączona jest komina, bo temp. spalin jest jak dla mnie podejrzanie niska... U mnie przy takiej temperaturze kocioł nie dałby rady wejśc na obroty.

Opublikowano

Po raz kolejny: mam Wolfa CNK -25 z palnikiem na pellet Viking Bio + DS na drewno ok 18-20kW

Każdy z tych kotłów ma pomiar temperatury spalin na rurze spalinowej w odl ok 15 cm od kotła i o dziwo niższe temp spalin mam na kotle DS.

Czy już sobie to wyobrażasz?

Pozdr.

no ok dzięki za sprecyzowanie , a tak jeszcze z ciekawości to przypełnej mocy na dolniaku usyskujesz te 150st ?

bo u mnie to juz musi gwizdać w kotle żeby taką temp osiągnąć

Opublikowano

Fajnie tak się licytujecie, który ma chłodniejsze...go. :-)

W moim DS "na drewno inaczej"(Dakon/Buderus) bez przeróbek miałem spaliny 250-300 stopni, a po przeróbkach kotła żeby naprawdę był na drewno nadal mam 250 stopni. Niższe temperatury to mam gdy się komin wędzi, albo gdy się zatyczka do czyszczenia wymiennika przesunęła i leciało lewe powietrze z popielnika. 

W kotle z wentylatorem wspomagającym ciąg to rozumiem, ale przy moim kominie nie da rady palić ze spalinami 150 stopni.

Opublikowano

@ automatyk

Przestań już kolego wydziwiać albowiem każdy kto zajmuje się konstruowaniem kotłów na zgazowanie drewna  powie Ci że projektuje się je tak aby uzyskiwały moc nominalną ( a z taką pracować powinny) przy temp. spalin 210-280*C a to dlatego że moc kotła jest ściśle powiązana z temp. spalania  a z kolei im wyższa temp. spalin tym łatwiej przejść testy na czystość spalin . Wydaje mi się że nieumiejętne palisz w swoim kotle lub używasz mało kalorycznego paliwa.

Co ma u siebie @Sambor to ja wiem i kocioł ten jest projektowany tak aby temp spalin wynosiła 140-180* dlatego też on mieści się w normie ale z kolei jego kocioł ma na 100% większy wymiennik niż twój Bunderus.

A co do gwizdania w kotle HG to właśnie powinno w nim gwizdać.

PS. Autor tematu zapytał o sensowny kocioł do opalania drewnem za małe pieniądze a nie o kotłownie za 20k

Warto popatrzeć za BIWAR OPTIMAX

Opublikowano

no ok dzięki za sprecyzowanie , a tak jeszcze z ciekawości to przypełnej mocy na dolniaku usyskujesz te 150st ?

bo u mnie to juz musi gwizdać w kotle żeby taką temp osiągnąć

Moc jest w przedziale 18-22kW w zależności od odbioru ciepła ( temperatury bufora)

A co do dźwięków wydawanych to mój kocioł szumi,

U ciebie furkot jest spowodowany szybkością przepływu w dyszy palnika, ja bez wentylatora tak nie dam rady.

Opublikowano

To przypomnij jeszcze jakiej średnicy jest ta rura spalinowa i do jakiego podłączona jest komina, bo temp. spalin jest jak dla mnie podejrzanie niska... U mnie przy takiej temperaturze kocioł nie dałby rady wejśc na obroty.

Rura spalinowa fi 160 stalowa ok 1,5m długa, komin ceramiczny fi 200/ 8,5m wysoki

Opublikowano

@ automatyk

Przestań już kolego wydziwiać albowiem każdy kto zajmuje się konstruowaniem kotłów na zgazowanie drewna  powie Ci że projektuje się je tak aby uzyskiwały moc nominalną ( a z taką pracować powinny) przy temp. spalin 210-280*C a to dlatego że moc kotła jest ściśle powiązana z temp. spalania  a z kolei im wyższa temp. spalin tym łatwiej przejść testy na czystość spalin . Wydaje mi się że nieumiejętne palisz w swoim kotle lub używasz mało kalorycznego paliwa.

Co ma u siebie @Sambor to ja wiem i kocioł ten jest projektowany tak aby temp spalin wynosiła 140-180* dlatego też on mieści się w normie ale z kolei jego kocioł ma na 100% większy wymiennik niż twój Bunderus.

A co do gwizdania w kotle HG to właśnie powinno w nim gwizdać.

PS. Autor tematu zapytał o sensowny kocioł do opalania drewnem za małe pieniądze a nie o kotłownie za 20k

Warto popatrzeć za BIWAR OPTIMAX

autor pytał o kocioł do drewna wiec odpowiedz jest jedna HG  i nie za 20 tys tylko około  6 tys i tyle w temacie a gwizdanie w HG nie ma cic wspólnego z kalorycznoscia a powierzchnia gazowania drewna i widac ze nigdy w takim kotle nie paliłes wiec na litosc nie piszcie o tematach w których nie macie pojęcia  a juz piszać a raczej proponując wynalazek do drewna co jest kompletną bzdurą potwierdza twoją wiedze w temacie

Opublikowano

Moc jest w przedziale 18-22kW w zależności od odbioru ciepła ( temperatury bufora)

A co do dźwięków wydawanych to mój kocioł szumi,

U ciebie furkot jest spowodowany szybkością przepływu w dyszy palnika, ja bez wentylatora tak nie dam rady.

nie to nie szum od wentylatora to powietrze wtórne tak fajnie szumi jak kocioł idzie na pełnej mocy ,nawet po wyłaczeniu wentylatora przy dobrych warunkach kocioł szumi hehe

Opublikowano

U mnie jak idzie na drewnie w okolicach mocy nominalnej to dźwięk jak  z lecącego odrzutowca. Kocioł dostaje aż lekkich wibracji a rezonans potrafi przenosić się  na szyby w innych pomieszczeniach. Ale temp. na czopuchu potrafi wtedy dojść i przekroczyć nawet 250 st. C. Przy temp. rzędu 150 st. przepływ gazów byłby zbyt wolny do prawidłowego spalnia na naturalnym ciągu,no może w mroźny zimowy dzień ? Oczywiście na mniejszych mocach temp. spalin jest dużo niższa.

Opublikowano

Na początku jak ustawiałem pracę mojego kotła to miałem za dużą moc - przynajmniej dla mnie - ok 24-28kW i wtedy temperatura spalin była ok 200-220C,

a kocioł  był głośny, ale na niskich tonach.

Aby zmniejszyć moc zmniejszyłem przekrój dyszy palnika - praktycznie 2x, a następnie dodałem zawirowywacze w wymienniku, to co mam obecnie mnie zadawala.

Pozdr.

PS

Gdybym nie miał komina ceramicznego, tylko murowany to nie odważyłbym się na tak niską temperaturę spalin.

Na początku sprawdzałem - podczas palenia komin jest suchy.

Opublikowano

nie to nie szum od wentylatora to powietrze wtórne tak fajnie szumi jak kocioł idzie na pełnej mocy ,nawet po wyłaczeniu wentylatora przy dobrych warunkach kocioł szumi hehe

Dopływ powietrza wtórnego jest wymuszony ruchem spalin czyli pracą wentylatora wyciągowego.

PW jest zasysane przez  podciśnienie wytwarzane przez przepływ spalin w kotle - przepływ może być wymuszony mechanicznie lub przez ciąg naturalny komina.

Opublikowano

https://www.youtube.com/watch?v=qfSDF9FfuHo

Praca zwykłego DS-a  opalanego drewnem bez wyciągu, bez dmuchawy i innych pierdół ....

-da się ?

-da się. 

I ty mnie tu automatyk nie pouczaj jak spalać drewno i biomasę albowiem twoje doświadczenie opierasz o produkt o którego budowie masz małe pojęcie.

Ty znasz się na automatyce układów grzewczych a ja na budowie kotłów więc wycieczki personalne sobie darujmy.

Ps nie pisz mi takich frazesów że kotłownia z kotłem HG kosztuje 6k albowiem tyle to kosztuje goły kocioł bez automatyki do tego dolicz ladomat i bufor  za buforem mieszacz  i montaż tego całego ustrojstwa. Może i wyjdzie mniej ale nie 6k.

Ja doskonale zdaję sobie sprawę że do spalania drewna to kotły HG są wręcz stworzone  ale też potrzebują nie byle jakiego drewna a w DS to spalisz każdy rodzaj  biomasy od drewna kawałkowego po trociny a od biedy to i węglem kamiennym napalisz a HG przyjmie albo drewno albo brunatny i na tym koniec listy.

Pzdr.

Opublikowano

masz bardzo nikłe pojecie o kotłach HG jak widać bo jakoś jeden z moich klinetów pali zrębką inny znowu pali trociną i brykietami jako odpadami z produkcji co pod sprzedaż sie nie nadaje ,ja robiłem testy na węglu i na wszytko co można włozyć i jakoś ani nie pluł bo mu nie smakowało ,nie kopcił spalał wszytko jak trzeba na pył .A co do kotłowni to dlaczego nagle koszty stałe kotłowni rozbią sie kosztami zmiennymi ? do kotłowni potrzeby jest kocioł HG  około 6 tys ,zawór termiczny 250zł ,pompa ,300zł i ewentualnie bufor jak mamy mały zład wody około 2000zł i koniec kosztów montaz jak w kazdej kotłowni

a jeszcze odnośnie jesli ja w kopciuchu górniaku spalałem około 9-10 tys na rok węgla czy pozniej na podajniku porównywalnie groszku a teraz spalam około 3000zł na cały sezon i moze z 1000zł gazu jak nikogo nie ma to uwazam że inwestycja  kocioł u mnie wróciła się w pierwszy sezon i to jest dla mnie wynik bardzo dobry mając na uwadze że trwają prace termomeodernizacji (z oszczednosci )a ogrzewam aktualnie 360m2 do temp 23st i około 50m2 do 17st cały czas .i jestem ciekaw czy byłbym wstanie rano nałozyć do dolniaczka drewna w przeciętnym mrozie na zewnątrz i czy miałbym jeszcze ogień po 10-12 godzinach a domu 23st

klientów na HG cały czas przybywa jedni twierdza że to nowowsc traktuje to z uśmiechem ale każdemu kto lubi drewno i ma dostęp do niego   życzę takiego kotła mimo że żywotność 8-12 lat

Opublikowano

Stałopalność tego cudownego kotła 10-12 godzin, temp. spalin max. 150 st. C ???? Jednym słowem jedziesz po bandzie i kocioł pracuje na 20-25 % mocy znamionowej. A przy tym wszystkim w mrozy w domu 23 st. C. Czy Ty czasami nie myslisz startować do sejmu albo chociaż w wyborach samorządowych, bo takich cudotwórców nam teraz będzie trzeba...

Opublikowano

kup sobie i zamontuj a pozniej pogadamy ok?

tak stałopalnosć 10-12 godzin przy dużych mrozach czyli -15-20st około 6-7 godzin potrafi tak twój dolniak ??? aciekawości podam że jakbys nie kombinował rekordowa stałopalnośc 14 godzin więcej na drewnie nie wyciągniesz i to jest mój rekord

Opublikowano

tak stałopalnosć 10-12 godzin przy dużych mrozach czyli -15-20st około 6-7 godzin potrafi tak twój dolniak ??? 

Wystarczy KMW Zębca z Techem, dobry ekomiał o parametrach 24-26 Mj/kg i popiele max do 10% (jest taki w cenie od 500zł luzem do 650 zł workowany z wysyłką, miałem okazję testować) i masz bez doktoratu 24 godziny na jednym zasypie i naprawdę niewielką ilość popiołu. Dobowa obsługa nie przekracza 20 minut. 

Opublikowano

tak stałopalnosć 10-12 godzin przy dużych mrozach czyli -15-20st około 6-7 godzin potrafi tak twój dolniak ??? aciekawości podam że jakbys nie kombinował rekordowa stałopalnośc 14 godzin więcej na drewnie nie wyciągniesz i to jest mój rekord

Tylko czego to rekord ? Chyba dyletantctwa.  Mogę nawet uwierzyć w roczny koszt ogrzewania, może nawet w temperatury w domu (bo przecież ostatnio zim nie było ), nawet w to że potrafisz z kotła zrobić kadzidełko tlące się 14 godzin, tylko nie mogę uwierzyć, że taki znawca tematyki HG w ten sposób traktuje swój "skarb". Przecież wiesz doskonale, że to nie do takiej jazdy jest autko. Jak ocieplisz chałupę, to i 20 godzin pociągnie ? Tylko że i dla kotła to nie służy i sprawność takiego kiszenia mizerna i z ekologią też już nie po drodze.  No może nie mam racji ?

Opublikowano

no widzisz i znowu noga ... co być nie włożył z drewna to więcej nie wyciągnie bo tyle trwa proces gazownia i spalania ,a żeby nie robić kadzidełka to sie wkłada do kotła odpowiednią ilość i wielkość opału no ale ty wolisz się przekomarzać i pisać mi o węglu zamiast skupić sie na kotle do spalania drewna .Może i znasz sie na skutecznym paleniu węgla bo stałopalnośc na byle jakim miałowcu min 3 dni to żaden wyczyn ale tu piszemy o drewnie

a tak na marginesie tu sie piszeże przewymiarowany kocioł i wogóle to masakra ,gdzie kilka lat temu pisałem (tu na forum)o tym że jeden z moich znajomych pali w kotle  około 60kW na 110m2 domu i stałopalnosc ma 6-7 dni to posypały sie gromy bo sie kocioł meczy bo costam i wiele innych

w tym roku kocioł ma już 12 lat kocioł ma się dobrze gość nadal pracuje w delegacjach i rozpala co sobotę zasypując kocioł miałem  rozpala i co ciekawe nie kopci

Opublikowano

Automatyk, cóż to za kocioł posiadasz że masz stało .palność 12 h. Żaden niemiecki HG z najwyższej półki a już na pewno nie czeski takich osiągów na mocy nominalnej w laboratorium nie osiąga.Najlepsi osiągają max. 8-10 h. ale to kotły w przedziale cenowym:30-50000 zeta o czym możesz tylko pomarzyć,więc nie pisz bzdur,bo jeszcze ktoś pomyśli że jesteś ekspertem.HG według ciebie to zupełnie co innego niż DS z palnikiem ceramicznym,a słyszałeś może o HG z boczną komorą dopalającą?Nie ? A Lopper,Schmidt,Brunner,Guntamatick,to kotły właśnie z tej najwyższej półki.Radzę poczytać i nabrać wiedzy a nie w h.. leciec Zbudowałeś porządny HG? Nie? Bo za cienki jesteś a uważasz że ci co mają budowę takiego kociołka w małym paluszku lewej nogi za ciemnotę?Przemek wstaw te filmiki z mojego DS albo jak wolisz HG to ci oczy wyjdą na wierzch jak diabła widział,bo to nie kocioł to piekło.Co do podgrzewanego powietrza to jak mocno je podgrzewasz skoro masz 150 st. spaliny żeby mieszankę gazu spalić potrzeba od prawie 600-900 st.,masz tak podgrzane powietrze nie ośmieszaj się.Temp. PW  nie ma większego znaczenia najważniejszy jest odpowiedni czas i dokładne wymieszanie gazu i powietrza do w.w temp. ale ty tego ni hu hu nie jarzysz.Przepraszam koledzy ale czytam te bzdury profesora automatyka i krew mnie zalała.Pozdrawiam.

Opublikowano

ty to nawet czytac nie umiesz i sam sie zaplatałes i  krew człowieka zalewa bo zaden z was dnia nie spedził przy kotle HG a wszyscy sa ekspertami ,napisałem że dla mocy znamionowej jest około 7godzin a maks co da sie wyciagnąc (nie piszac o mocy znamionowej )12 godzin ty człowieku to do podstawówki i uczyc sie czytania ze zrozumieniem albo do mnie do domu jak bedzie -15st i sobie palić w kotle udostępnię z przyjemnością . przestanicie się wrescie wypowiadac na temat którego nie znacie nie palisliscie zapewne nigdy a nie wiem czy który kolwiek z wypowiadających sie w ogóle zamontował i odpalił taki kocioł a juz wypowiadanie się że podgrzewanie powietrza poprzez odzysk ciepła ze spalin jest głupotą to zobaczcie przecietną kotłownie wiekszej mocy w ciepłowniach czy tez elektrowniach i tam przecietny operator bez większego wykształcenia wam powie co sie dzije jak powietrze do spalania nie jest podgrzane ,zresztą miałem to na studiach z profesorem kilkanascie lat temu i pamiętam jak sprawność(na papierze ) kotłą leciała jak sie podawało zimne powietrze, tu producent pomyślał zrobił odzysk i wg mnie jest super

ja wam sie nie wpierdzialam w wasze sprawnosci wynalazków z blaszkami szamotkami i innymi wynalazkami biorę to na smiech bo nie paliłęm w taim kotle i nie chce palić wiec wara od mojego kotła i wogóle od kotła HG jakiego kolwiek nawet takiego bez odzysku ciepła ze spalin a  niech od dziś sie wypowie ktoś kto ma kocioł i przynajmniej jeden sezon przepalił .filozofów mamy dużo na forum  jak widać ale ostatnio jak sie to czyta to tak jakby sie słuchało ludzi z PIS byle kręcić byle była zadyma i wszytko jest złe ale żaden się nie zna jak zrobić czy doradzić dobrze

post-4676-0-25056900-1408824874_thumb.jpg

Opublikowano

Automatyk,przeczytaj swój post z godz. 17.13 ,bo znowu jesteś w stanie wskazującym :angry: .Pozwól wielki mistrzu że cię zacytuję"tak stało palność 10-12 godzin przy dużych mrozach czyli -15-20 około 6-7 godzin potrafi tak twój dolniak???"Jaki z tego wniosek?Nie wal następnej sety i pomyśl :huh: ,czy to nie to samo co pisze kolega Sony 23=jedziesz na przydławionej mocy do oporu i myślisz że tu same dupki piszą co nie wiedzą jak palić drewnem.Co mi chcesz udostępnić? Ty nie chcesz powiedzieć jaki masz kocioł :blink:  a co dopiero coś pokazać.Skoro my filozofy nie potrafimy obsługiwać kotła HG to oświeć nas o wielki mistrzu jak rozpalasz w twoim HG.Czyż nie dymi jak lokomotywa pierwsze 15-20 min.? Z całą pewnością tak,jak chcesz bezdymnie rozpalać to musisz się jeszcze sporo  nauczyć i przestań pisać te nieskładne zdania, tak nie pisze żaden inżynier.

Opublikowano

pod moim postem jest takie coś  w pdf  i tam są takie cyferki i literki tam jest tez model kotła wiec ponawiam nauczcie się czytać ze zrozumieniem ,a czy dymi przy rozpalaniu to niekoniecznie jak rozpalam palnikiem drobne drewno a po 20 min juz mam 60-70st wiec juz gazuje ,a po drugie to w zeszłym roku jak rozpalałem ze 4 razy przez całą zimę to max i to w dodatku po tym jak mnie nie było i grzało się gazem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.