Animus Opublikowano 2 Sierpnia 2014 #76 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 A cyrkulację CWU masz? - ja niestety mami dużą instalację rozprowadzającą - ok 23m w jednym kierunku. cyrkulacja 5 min i 25 min przerwy Mam cyrkulację co 30 min (w nocy śpi) i wymiana aż osiągnie temp ,ustawioną (termostat).
robertokot25 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Autor #77 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Pierwsza doba z podłączonym watomierzem pod bojler 100L (wcześnie błędnie podałem litraż) minęła (grzałka 2000W, Elektromet WGJ-S 100 KOMBI, rocznik 2006) : zużycie to 7kW więc około 4zł, zobaczymy jak wyjdzie na dystansie kilku dni... z CWU korzystają 4 osoby dorosłe ps. czy wykręcenie grzałki i wyczyszczenie jej z osadu/kamienia może podnieść jej sprawność (mniej zużytego prądu)... od 8 lat nie było nic ruszane... pzdr.
sambor Opublikowano 2 Sierpnia 2014 #78 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Wiadomo - czysta grzałka, lepszy kontakt z wodą i lepsze grzanie. Pozdr.
julo23 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 #79 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Ciekawe jakby wyszła ta grzałka z 250 litrowym ocieplonym bojlerem? Ja miałem testować na ekogroszku i dać znać jak wyjdzie, ale dziś miałem wolny dzień a drewna tyle w piwnicy mam ze nie miałem sumienia. Wrzuciłem dwie deski i bojler szybko się zagrzal do 50 stopni. A później do 60 ale tu juz trochę trwało. zmieniłem sobie tryb letni na pompy rownolegle, zakręcilem w rozdzielni piwnice i poddasze a na parterze zostawiłem tylko kaloryfer drabinki żeby nadmiar ciepła szedł na grzejnik w lazience. Po nagraniu bojlera musiałem juz przestać palić bo tu niestety nie ma podtrzymania w paleniu drewnem hehe. Jutro rano piec pewnie jeszcze będzie letni jak znam życie. Zobaczymy ska temperatura Cwu będzie. Wcześniej grałem do max 50 stopni
robertokot25 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Autor #80 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 julo23 - To jak taka pojemność to trochę kilowatów łyknie, u mnie też jest ocieplenie 7cm styro i na to skajowe ubranko, temp. wody w bojlerze około 45c, pojemność 100L, a ja się dziwiłem dlaczego tak szybko wystyga jak go jednorazowo nagrzewałem... przepalając....mała pojemność....a wydawał się taki grubawy :) a to jego ocieplenie :P
sambor Opublikowano 2 Sierpnia 2014 #81 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Na 300l grzanych do 50C potrzeba średnio 31,7MJ = 8,81 kWh - pomiar ciepłomierzem bezpośrednio za kotłem. Temperatura CWU przy starcie kotła 30-37C, końcowa 49-53C. pomiar temperatury CWU w 2/3 wysokości zasobnika, grzane są obie wężownice.
Animus Opublikowano 2 Sierpnia 2014 #82 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 , u mnie też jest ocieplenie 7cm styro i na to skajowe ubranko, temp. wody w bojlerze około 45c, pojemność 100L, a ja się dziwiłem dlaczego tak szybko wystyga U mnie zbiornik w zbiorniku ,czyli zbiornik CWU dookoła oblany ciepłą wodą grzejną .
julo23 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 #83 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Skoro tak piszecie to chyba lepiej podpalac drewnem co dwa lub trzy dni bo za sam bojler może przyjść ok 100 zł za prąd. A gdzie jeszcze indukcja, lodówka i cala reszta. Ekogroszkiem pewnie też coś koło tego by bylo... @Sambor możesz mi jeszcze policzyć ile potrzeba energii żeby podgrzać z 40 stopni do 42 bo tak mi się grzałka zalacza. Takie 250 litrów ? Ja jeszcze spróbuję zaobserwować jak często się załącza grzalka i jak długo grzeje. Jednak jak to pisze teraz, uświadomiłem sobie ze to może być bardzo trudne do sprawdzenia i chyba trzeba to sprawdzić urządzeniem do pomiaru poboru pradu
automatyk Opublikowano 3 Sierpnia 2014 #84 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Skoro tak piszecie to chyba lepiej podpalac drewnem co dwa lub trzy dni bo za sam bojler może przyjść ok 100 zł za prąd. A gdzie jeszcze indukcja, lodówka i cala reszta. Ekogroszkiem pewnie też coś koło tego by bylo... jak juz idziemy w taniosc to pytanie czy można zagrzac 300l wody dziennie poniżej złotówki i nic przy tym nie robiąc ?
sambor Opublikowano 3 Sierpnia 2014 #85 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Z 40 na 42C i 250l to potrzeba 0,58kWh lub 2,09MJ ciepła - 2C x 4,18KJ/KgK x 250l, przy założeniu że 1kg wody to 1l, oczywiście 1C =1K
sambor Opublikowano 3 Sierpnia 2014 #86 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 jak juz idziemy w taniosc to pytanie czy można zagrzac 300l wody dziennie poniżej złotówki i nic przy tym nie robiąc ? Najpierw napisz ile trzeba zainwestować w tą "darmową " metodę grzania. Pozdr.
automatyk Opublikowano 3 Sierpnia 2014 #87 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 heh myślę że 3500 zł w systemie gospodarczym wystarczy
sambor Opublikowano 3 Sierpnia 2014 #88 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 No powiedzmy 4000zł a to się zwróci w ciągu min 3 lat czyli już 4 rok grzejesz CWU za darmo. Ale najpierw 3-4 tys trzeba wydać i znowu widać jak to jest - Zgodnie z przysłowiem "bogatemu diabeł dzieci kołysze" lub "biednemu zawsze wiatr w oczy wieje" ten kto ma kasę jest do przodu a biednemu zostanie prąd z sieci i rachunki co miesiąc. ;) Te 4 tys to dobrze zainwestowanie pieniądze gdyż odsetek na poziomie 25% rocznie to nawet piramidy finansowe już nie oferują. Pozdr.
Animus Opublikowano 3 Sierpnia 2014 #89 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 jak juz idziemy w taniosc to pytanie czy można zagrzac 300l wody dziennie poniżej złotówki i nic przy tym nie robiąc ? Zejdę poniżej zeta chyba od przyszłego roku ,ciągle nie ma czasu się za to wziąć mam 2 pomysły pierwszy , Kolektor wewnętrzny. nakłady finansowe to: pompka energooszczędna - 300 zł rurafi15 2x25m miedź - 330,00 zł x2 profil ud 12x 8,20 inne pierdołki 300 zł robocizna moja max 1500zł całość .
Animus Opublikowano 3 Sierpnia 2014 #91 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Słaby temat ? mam grafitową dachówkę . :rolleyes: Pomiędzy dachówką i papą jest wyższa temperatura niż w kotle .
julo23 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 #92 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Tez mam granitowa dachówkę. Powiedz coś więcej jak ty to widzisz ? A te kolektory słoneczne to jaka mogą mieć trwałość? 4000 zł ale pewnie dochodzą jakieś przeglądy okresowe lub jakieś wymiany ? Słyszałem też ze potrzeba mieć bojler min. 300l
Animus Opublikowano 3 Sierpnia 2014 #94 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Tez mam granitowa dachówkę. Powiedz coś więcej jak ty to widzisz ? Na dwie możliwości : podobnie jak tu http://www.fr13.republika.pl/budowa/Kolektor.jpg ale rura miedziana umieszczona w profilu od rigipsu lub na uchwytach do łat grzanie bezpośrednie wody CWU jak się sprawdzi lub, pośrednie czyli zimna woda z sieci wchodzi do tej wężownicy zamiast bezpośrednio do zasobnika wstępnie zostaje podgrzana i dopiero trafia do zasobnika CWU ,tam osiąga wowczas odpowiednią temperaturę . Zimą wodę trzeba niestety spuścić ,chodzi o początkowe niskie koszty wykonania ,z czasem jeżeli będzie to uzasadnione ekonomicznie można pobawić się z glikolem i wymiennikiem.
Andrzej_M_ Opublikowano 3 Sierpnia 2014 #95 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Słaby temat ? mam grafitową dachówkę . :rolleyes: Pomiędzy dachówką i papą jest wyższa temperatura niż w kotle . Temperatura na pewno jest spora, ale to o niczym nie świadczy. Ważne jest w tym przypadku zdolność wnikania ciepła z powietrza do wody poprzez ściankę rury miedzianej. Na pewno sprawność przekazywania ciepła poprzez promieniowanie cieplne (kolektory słoneczne) jest sporo większa niż poprzez konwekcje rozgrzanego powietrza.
Animus Opublikowano 3 Sierpnia 2014 #96 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Pobawił bym się w radiator ale nie wiem czy warto ,to sporo pracy tak można nawinąć na rurkę blaszkę miedzianą jak na grzejnik typu Faviera.
automatyk Opublikowano 3 Sierpnia 2014 #97 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 poczytaj gotowe rozwiązania i uzyskasz więcej niz z wynalazku
julo23 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 #98 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Ja póki co podpalam odpadami drewna z budowy. Mam ich chyba na kilka lat, gorzej ze piecem do ekogroszku nie pali się drewna zbyt idealnie na ruszcie. A jak mi się znudzi to będę grzał prądem tylko kupie programator żeby się włączal tylko w nocy na tańszej taryfie. Ciekawe tylko czy taniej wyjdzie grzać raz w nocy tańszej taryfie raz na dobę czy na normalnej taryfie co chwila żeby się załączal na termostacie. Musze kupić miernik i to wyprobowac
Animus Opublikowano 5 Sierpnia 2014 #99 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Mam wrażenie że próbujesz wyważać otwarte drzwi. :rolleyes:
robertokot25 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Autor #100 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Mam wyliczenia z kilku dni dla bojlera z grzałką 2000W, poj. 100L, temp. wody około 45C - zużycie dobowe waha się od 7 do 8kW, powiedzmy średnio 7,5kWx0,60 = 4,5zł x 60 dni = 270zł, nie sądzę że przy paleniu ekogrochem starczy mi 300kg na 2 miechy, a jeszcze trzeba doliczyć parę złotych na prąd do pompki, dmuchawy i motoreduktora ale nie przesądzam bo teraz sprawdzę dokładnie zużycie ekogroszku, bo nigdy tego dokładnie nie mierzyłem....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.