paplo52 Opublikowano 3 Czerwca 2014 #1 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Cześć Chiałbym zapytać was o zdanie w temacie montażu rozdzielacza od podłogówki w celu zasilenia standardowych kompaktowych grzejników (Kermi V) Wiem, że wystarczy zwykła belka. Jestem jednak "dłubakiem", trochę elektronikiem, itp. Chciałbym w przyszłości móc sobie odrobinę posterować przepływami na grzejniakach za pomocą komputera i elektrycznych głowic. Czy zamontowanie rozdzielacza z wkładkami termostatycznymi do grzejników niesie za soba jakieś negatywne konsekwencje? Tzn ograniczenie przepływów, szmery itp. Czy zamontowanie zamontowanie rozdzielacza z rotametrami jest w tym przypadku problematyczne (łatwa dostępność takich rozdzielaczy) - np, zbyt wysoka temperatura pracy? Instalacja 8 obiegowa, 3 najdłuższe obiegi na CU 18mm, reszta CU 15mm Kocioł gazowy Termet
majschi Opublikowano 3 Czerwca 2014 #2 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Witam nie ma żadnych przeciwwskazań do zastosowania rozdzielacza od podłogówki do grzejników
automatyk Opublikowano 4 Czerwca 2014 #3 Opublikowano 4 Czerwca 2014 przeciwwskazań nie ma ,tylko pytanie w jakim celu
sambor Opublikowano 4 Czerwca 2014 #4 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Tylko wybierz taki rozdzielacz który ma wysoką temp pracy - są i na 60C , na 70C i na 90C także należy to sprawdzić w karcie katalogowej produktu.
Gość mak Opublikowano 4 Czerwca 2014 #5 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Te rotametry potrzebne są ... jak dziura w moście szczególnie z tym kotłem. Ale bogatemu wszystko wolno.
paplo52 Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor #6 Opublikowano 5 Czerwca 2014 Dzięki za wszelkie sugestie. Te rotametry to faktycznie zupełnie niepotrzebne. Pytałem o nie dlatego, że wersje z rotametrami są dostepne od ręki, natomiast bez trzeba zamawiać. W końcu znalazłem wersję bez rotametrów z zaworkami odcinającymi i taką nabyłem. Zreszta można je przecież wykręcić i zaślepić korkiem. Jeszcze raz dzięki za zwrócenie uwagi na maksymalne temperatury podane przez producentów. Faktycznie jest spora rozpiętośc w ofercie i ograniczenie do 60oC to chyba wynik protekcjonalizmu ze strony producenta. Ale ich produkt i ich wybór :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.