Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

80*C nigdy na grzejnikach nie jest mi potrzebne najwiecej to 65 i to w wielkie morozy z reguły 40-50.

Mysle ze praca za buforem i za zaworem 3d na tyle stabilizuje temp na wyjsciu ze nie ma sie czym martwic.

Jest opcja "zabezpieczenie instalacji" w sterowniku ST 430 mianowicie jak dojdzie do wysokiej temp. na zaworze 3d zawór się zamyka maksymalnie zabezpieczjąc tym samym instalacje.

Co wy na to?

Opublikowano

Ostatnio podłączałem grzejnik w sieni na paerterze z racji tego ze rury biegły w posadzce dałem w pexie dlateo teraz sie tak zastanawiam czy takie kurczowe trzymanie sie stali zwłaszcza za buforami jest konieczne - chyba w moim przypadku nie.

Chcialk bym jeszcze powrócic do tematu schematu buforów. W zasadzie prawie juz mam wszystko ustalone le chciał bym sie upwenic o 2 kwestie.

1 to gdzie mozna wpiąc powrót z instalacji?

Czy mogę go wpiąć jak na schemacie w oolicach zaworu 3d termostatycznego (zielona gruba kreska na schemacie) czy musze go ciagnac dalej w moim przypadku ok 7m by wpiac w okolicach powrotu z buforów?? (zółta przerywana kreska)

Jeszcze 2 pytanie odnoscie srednic

Zaznaczyłem na schemacie miejsce zaworu 3d wychodzacego na isnatalacje za buforami.

1 to jest rura fi28 wchodząca do trójnika i teraz w odnogach są stare rury czy jak bede je wymieniał to musza byc 28? (troche dziwne bo przeciez 28 zostaje podzielone na 2)  czy np w przyupadku miedzi dać 22?? czy jak bym robił PP dać 32??

Piony mam w 22 potem w mieszkaniu poziome odejscia od pionów 18 a podejscia do grzejnikow fi15 

Opublikowano

Wiem wiem ogladałem oferte vesbo na stabi glas oxy i jak sadze dla mnie jest to bez sensu bo sens by to miało jak by w 100% była z tego typu materiału instalacja.

Ale Ta z włoknem szklanym w zasadzie parametry temperaturowe itd takie same.

Najpierw jednak wyprostuje temat buforów.

A napisz prosze jak z tymi rurkami i tym powrotem zrobi był bym wdzieczny bardzo 

Opublikowano

1 to gdzie mozna wpiąc powrót z instalacji?

Czy mogę go wpiąć jak na schemacie w oolicach zaworu 3d termostatycznego (zielona gruba kreska na schemacie) czy musze go ciagnac dalej w moim przypadku ok 7m by wpiac w okolicach powrotu z buforów?? (zółta przerywana kreska)

Dobrze by było, jakbyś przedstawił ostateczny schemat.

Ja się tu odniosę do schematu z postu #25.

Powrót ma być tak jak tam jest - w okolicy zaworu wraca do 3D ale też dalej idzie do powrotu buforów.

Opublikowano

Zawsze podają średnicę zewn i grubość ścianki - i trzeba proste działanie wykonać - średnica zewn - 2 x grubość ścianki.

Grubości są różne w zależności od wytrzymałości i konstrukcji rury.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam jeszcze pytanie odnośnie naczynia przeponowego.

Przed montażem buforów miałem 35l naczynie wpięte na powrocie kotła w odległości 1m od niego podłączone kocioł belka bezp.rura fi28.

Obecnie mam naczynie 100l które w te miejsce się nie mieści i czy jest możliwe zamontowanie naczynia w odległości 8,5m (długość rurki) od kotła.

Naczynie też było by wpięte w powrót zaraz za kotłem a naczynie stało by w innym miejscu w kotłowni.

Czy jeśli tak by można było zrobić to połączenie może być rura fi22?

Czy można podpiąć też dotychczasowe naczynie by mieć 135l (100+35) bo te 35 już mam a sprzedać nie ma sensu.

Z góry serdeczne dzięki.

Opublikowano (edytowane)

Patrz np zalecenia Reflex-a.

Na dole tej strony jest tabela ze średnicami rur w zależności od pojemności naczynia przeponowego - są to średnice przeliczeniowe,

http://www.instsani.webd.pl/projco24.htm

Wewnętrzna średnica przeliczeniowa rury wzbiorczej  d, [mm], powinna wynosić co najmniej, 0,7 x V1/2u 

gdzie: Vu - pojemność użytkowa naczynia, m3, lecz nie mniej niż 20 mm.

a średnica przeliczeniowa zależy od ilości zakrętów rury.

A kolega vernal to by rurką o d 3/8" od WC podłączył i wg niego byłoby dobrze. ;) 

Pozdr.

Edytowane przez sambor