Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zimny Komin

bany13

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z zimnym kominem. Gdy palę mogę puścić wszystko w komin, a on i tak jest ciepły tylko w kotłowni i to dopiero po całym dniu palenia. Z drugiej strony za scianą komin jest zimny ,i dopiero się nagrzewa gdy w piecu już gaśnie czemu tak się dzieje. Przewód kominowy ma 25x25  Proszę o pomoc i jakieś pomysły czemu tak się dzieje. 

Ps. Odcinek komina na strychu jest też zimny z każdej strony.

Opublikowano

Witaj

Masz stosunkowo mały kocioł do sporego przewodu, możliwe że tu tkwi przyczyna niedogrzania komina. Na strychu powinieneś komin porządnie ocieplić, jakimś bezpiecznym i niepalnym materiałem ;). Wpisz w wyszukiwarkę "ocieplenie komina" było już milion takich tematów zapewne ;).

Pozdrawiam

Rafał

Opublikowano

Zapomniałem dodać, że mój piec to zębiec swk 14kw 

Opublikowano

A w czym ci przeszkadza zimny komin? ,cieknie kondensat,nie ma ciągu?

Opublikowano

Zapomniałem dodać, że mój piec to zębiec swk 14kw

Nie musiałeś dodawać, wystarczy że wpisałeś w profilu ;)- to tak na marginesie. Dokładnie kolega staran zadał dobre pytanie. Masz jakieś negatywne skutki takiego stanu rzeczy? Jak długo tak palisz? To że komin nie jest gorący z zewnątrz to nie znaczy, że w środku nie panuje akceptowalna temperatura ;)

Pozdrawiam

Rafał

Opublikowano

Po co masz ogrzewać komin? Masz za dużo pieniędzy chyba. Jeśli w środku nie ma mokrego kondensatu i ściany nie są śmierdzące, to zostaw go w spokoju. Jeśli zaś masz oblepiony środek smołą, szczotka po czyszczeniu jest wilgotna, to go owiń np. wełną skalną tam, gdzie się da, czyli na poddaszu i ponad dachem ocieplij ten kawałek wystający. I tyle. Komin jest murowany z cegły czy z czegos innego? Bo każdy materiał inaczej akumuluje ciepło. A jakbys palił drewnem dośc ostro, to wtedy na pewno byłby cieplejszy. Masz kocioł 14 kW do domu 85 m2, czyli prawie 2 razy za duży. Palisz łagodnie zapewne, by nie przegrzać domu. Jakbys teraz zmierzył temperaturę spalin w czopuchu, to zapewne byłoby ok. 150 stopni, w połowie komina jest to już połowa tej wartości, więc trudno zagrzać tym komin murowany jak mniemam na tyle mocno, by bylo czuć wyraźnie ciepło. Gdybys miał na czopuchu 250, w kominie 150, to i byłby cieplejszy. I tyle. Podsumowując, jak w środku komina sucho i nie leje sie kondensat to nie ma powodu do niekopoju.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedźi. Komin jest murowany z cegły w środku sucho niema żadnych wykwitów ciąg jest, lecz troche mnie to zaniepokoiło że komin jest zimny. Ale rzeczywiście cegłę trudno zagrzać. Mój znajomy ma komin z cegły i czasami jak napali to komin jest gorący więc zaniepokoiłem się że mój przewód kominowy jest zimny :D  

Opublikowano

Może palisz prawidłowo - z kotła wychodzą spaliny nie więcej niż 170 - 200C i po przejściu przez przewód kominowy ochładzają się do 50-70C co jest stanem prawidłowym.

Coś tu jest nie tak z tobą - stan prawidłowy i normalny uznajesz za wadę  ;)

pozdr.

Opublikowano

Nieznam się z byt dobrze na przewodach kominowych więc się wystraszyłem, że jak mam zimny komin to mi się zaczne lać smoła itp teraz jestem spokojny  :D

Opublikowano

Jak nie masz skroplin i  smoły w kotle to nie masz się czego bać.

Ale jak masz wątpliwości to zrób to co radzili koledzy w postach wyżej - ociepl komin przez owinięcie wełną mineralną.

Możesz trochę na próbę podnieść temp spalin na wylocie z kotła aby zobaczyć jak komin reaguje na takie zmiany 

Opublikowano

A jak podnieśc temperaturę spalin ?

Opublikowano

W twoim kotle to przy paleniu przesuń metalową zasuwe do tyłu kotła i masz wyższa tem i piekną strate kominowa.Jak cie to bardzo gryzię to zamontuj termometr spalin i obserwuj.

Ale po co kombinować jak masz dobrze,nie lepiej iśc na piwo ;)

Opublikowano

Macie racje poco sobie zawracać głowę  :P , jak wszystko jest dobrze dzięki za pomoc temat do zamknięca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.