paktofonikas Opublikowano 28 Stycznia 2014 #1 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Witam. Na wstepie chciałbym się przywitać, jako że jest to mój pierwszy post. Więc witam wszystkich serdecznie. Mam pytanie odnośnie pieca Defro Biomax, a mianowicie: Szukam pieca ok. 150 kW do ogrzania ok 1500m2 (ferma drobiu) i po poszukiwaniach zauważyłem tylko w/w modelu znajdują się typowe płomieniówki, zamiast wymienników z tyłu pieca (poziomych, jak i pionowych). Czy płomieniówki są lepsze czy wymienniki pionowe bądź poziome? Chciałbym się również dowiedzieć opinii na temat pieca Kostrzewa SDS 100kW, kiedys było 115 w ofercie ale już nie widzę go w ofercie.
colover Opublikowano 28 Stycznia 2014 #2 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Szukam pieca ok. 150 kW do ogrzania ok 1500m2 (ferma drobiu) i po poszukiwaniach zauważyłem tylko w/w modelu znajdują się typowe płomieniówki, zamiast wymienników z tyłu pieca (poziomych, jak i pionowych). Czy płomieniówki są lepsze czy wymienniki pionowe bądź poziome? Płomieniówki są lepszym odbiornikiem ciepła niż wymiennik półkowy, szczególnie jeśli, jak to jest w zwyczaju, zrobią zbyt duży odstęp między nimi. Wtedy spaliny zasuwają środkie, nieoddając ciepła. Płomieniówki mają większą powierzchnię wymiany.
paktofonikas Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor #3 Opublikowano 28 Stycznia 2014 http://kolton.pl/work/matix-max/ http://www.defro.pl/kotly/seria-max/defro-biomax Oba wyglądają sensownie jak n amoje oko, jednak wrażenie robi 1000kg różnicy w masie kotłów na korzyść Defro.
bleto Opublikowano 29 Stycznia 2014 #4 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Wierzysz , że między tymi dwoma modelami może być ażtak wielka różnica w kilogramach ? Defro lubi zawyżać wagę swoich produktów .Sprawdzaliśmy z kolegą na przykładzie jego kotła. Znajomy kupił podobny model do ogrzewania folii 150 kw i ważył 2 tony. Pozdrawiam
CooleR Opublikowano 29 Stycznia 2014 #5 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Witam Mam znajomego który też posiada 2 fermy drobiu, w jednej ma kocioł zasypowy, a w drugiej z podajnikiem stalmark 175 kW. Pali tylko miałem. Z tego co mówił to w jednym zainstalował dodatkowy wymiennik do odbioru ciepła ze spalin bo grzał atmosferę. Jest to jakaś samoróbka, ale podobno oszczędność opału ok 20%. A może lepiej, taniej w eksploatacji będzie kaskada? Paktofonikas zapoznaj się z ofertą eko greń, może tam coś ciekawego dla siebie znajdziesz? Wymienniki z płomieniówkami i zawirowaczani i systemem czyszczącym
paktofonikas Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor #6 Opublikowano 29 Stycznia 2014 bleto Nie wiem skąd ta waga, opieram się na danych sprzedawcy. Zerknij tu http://www.grobelny-pleszew.com.pl/index.php/kociol-ktm-z-podajnikiem-tlokowym 150kW waży 2900. Co prawda podajnik tłokowy ale sama konstrukcja pieca raczej wiele się nie różni pod względem masywności. CooleR Co masz na myśli z tą kaskadą bo nie wiem o co z tym chodzi. Eko greń robi tylko do 100kW niestety. Ze wszystkich producentów kotłów Kołton i Defro mają zdecydowanie najładniejsze strony internetowe, na których można znaleźć większość potrzebnych informacji.
colover Opublikowano 29 Stycznia 2014 #7 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Ze wszystkich producentów kotłów Kołton i Defro mają zdecydowanie najładniejsze strony internetowe, na których można znaleźć większość potrzebnych informacji. Zobacz jeszcze sobie Simar/Ardeo. Oni produkują większość palników retortowych dla producentów kotłów wokoło Pleszewa. Jak byłem u nich po palnik, to pokazano mi zakład i kotły jakie robią. Całkiem fajnie wygląda tlokowiec o mocy 500kW. Pomyśl czy nie wolisz jednak tłokowca zamiast retorty. Jest bardziej uniwersalny.
paktofonikas Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor #8 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Rozmawiałem z człowiekiem który siedzi w sterownikach do piecy wiec jakieś tam pojecie ma i mówisz że tłokowy to lipa i się nie sprawdza. Ile w tym prawdy nie wiem.
colover Opublikowano 29 Stycznia 2014 #9 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Rozmawiałem z człowiekiem który siedzi w sterownikach do piecy wiec jakieś tam pojecie ma i mówisz że tłokowy to lipa i się nie sprawdza. Ile w tym prawdy nie wiem. Ze znajomych co tłokowców używają, to nikt się nie skarży. Natomiast ja kupiłem palnik retortowy na miał 38kW i palę w nim groszkiem. Kolega ma palnik retortowy taki sam, tylko 100kW i napęd talerza już wymieniał. Poza tym na tłoku pójdzie wszystko do 4cm, a retorta to tylko 2.5cm.
paktofonikas Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor #10 Opublikowano 29 Stycznia 2014 A co na temat kotłów Witkowski? Znajomy ma 75kW i tłokowego właśnie , ale dopiero 2 tygodnie więc za dużo nie powie. Jak na razie zadwolony
CooleR Opublikowano 29 Stycznia 2014 #11 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Greń ma kotły przemysłowe powyżej 100 kW, ale chyba trzeba do nich zadzwonić lub poszukać w necie. A co do kaskady to miałem na myśli jeden kociołek np 100 kW i drugi 50 kW, takie rozwiązanie z pewnością może obniżyć koszty eksploatacyjne.
paktofonikas Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor #12 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Ewentualnie wstawić 2x po 75kW
paktofonikas Opublikowano 13 Lutego 2014 Autor #13 Opublikowano 13 Lutego 2014 http://www.kotly-witkowski.pl/ekw-raps Jak oceniacie ten kocioł? Brak deflektora, jakieś wąskie drzwiczki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.