agnes76 Opublikowano 26 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Witam mam pytanko chciała bym kupić piec kuchenny z funkcją CO tylko problem w tym czy można mieć taki piec bez zezwolenia w piwnicy obecnie posiadam piec 9kw na paliwo stałe ale brak zezwolenia i możliwości ubiegania się o nie wiem że taki piec kuchenny nie wymaga zezwolenia tylko niewiem jak wygląda sprawa jak będę chciała zabudować go w piwnicy proszę o odp ?
sybiga Opublikowano 26 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 26 Grudnia 2013 W jakiej piwnicy? Czyja jest ta piwnica? W jakim budynku?
agnes76 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Autor #3 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Budynek jest z MGSM Perspektywa http://www.perspektywa.com.pl/ mam wykupione mieszkanie na własność a piwnica jest moja przynależna do mieszkania ?
sybiga Opublikowano 26 Grudnia 2013 #4 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Jest tam podłączenie komina spalinowego? Tylko dla tej piwnicy?
sybiga Opublikowano 26 Grudnia 2013 #5 Opublikowano 26 Grudnia 2013 To budynek wielo rodzinny? Z przyłączem CO? Przystosowany do ogrzewania z poza budynku?
agnes76 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Autor #6 Opublikowano 26 Grudnia 2013 jest to stare budownictwo na piece kaflowe ja zrobiłam sobie co na węgiel w piwnicy ale bez zezwolenia był kominiaż i powiedział że muszą być 2 wkłady kominowe 1 do pieca 2 wentylacja jest jeden komin na 4 mieszkania i tu jest problem bo reszta sąsiadów też musiała by mieć wkład w kominie dlatego pytam o ten piec kuchenny z możliwością co czy można podłączyć go bez tych wkładów kominowych ?
sybiga Opublikowano 26 Grudnia 2013 #7 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Niestety W tym przypadku nie dostanie Pan Pozwolenia na taki "piec" Ani na żaden inny który produkuje spaliny...
agnes76 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Autor #8 Opublikowano 26 Grudnia 2013 To w domu można mieć a w piwnicy nie dlaczego ?
henryk1953 Opublikowano 27 Grudnia 2013 #9 Opublikowano 27 Grudnia 2013 To w domu można mieć a w piwnicy nie dlaczego ? Witaj!!! Zgodnie z przepisami w kuchni możesz zamontować piecokuchnię- dlaczego? -Dlatego że odtważasz stan zastany .ponadto kuchnia jest podlaczona do osobnego kanału. Natomiaśt piece kaflowe są to piece tz. 'szczelne" i do jednego komina może być podlaczonych kilka. Na zmianę użytkowania pomieszczenia (piwnicy) musisz mieć zgodę(na piśmie) własciciela budynku (wspólnoty) i wszystko musisz zrobić zgodnie z przepisami ,i zgodnie z prawem . pozdrawiam.henryk1953
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.