Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Układ Otwarty Bojler Na 1 Miejscu?

Nyny4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy tak będzie dobrze......Bojler na 1 miejscu (szybko ciepła woda). Zasilanie podłogówki za pompą 1, która szybciej poda na 2..Mile widziane poprawki..

post-56928-0-76379700-1387825219_thumb.png

Opublikowano

witam

Do szybkiego grzania ciepłej wody służy priorytet cwu w sterowniku ( większość sterowników go posiada)

nie montuje się pomp szeregowo

PS

codziennie będziesz zakładał nowy temat ?

Opublikowano

Najpierw musisz przedstawić co chcesz osiągnąć przez takie przedstawianie kolejnych schemacików - ja już zaczynam się czuć jak na badaniu u okulisty :P lub psychiatry. :(

Podaj założenia + potrzeby i możliwości w tym finansowe i wtedy można ciągnąć jeden temat a nie:  zmiana za zmianą i bez sensowne koncepcje - np w poście #1

Opublikowano

Instalacja miedz-do rozdzielaczy, reszta pex wawin.Pompy grunfos  alpha 2 z funkcją auto adapt, piec na eco groszek. Ogrzewanie domu 115 m użytkowych. Piwnica 1 grzejnik, parter-3 grzejniki +podłogówka (2 obiegi z poddasza-łazienka korytarz), poddasze grzejniki. Grzejniki 2 rozdzielacze po 5 obwodów, podłogówka 8 obwodów. Tak to wygląda- dobrze i tanio.... :mellow: :rolleyes:

Opublikowano
ja już zaczynam się czuć jak na badaniu u okulisty :P lub psychiatry. :(

Bardziej u okulisty ponieważ psychiatra zadaje bardziej złożone pytania (tak słyszałem)

Napisz jaki dom chcesz ogrzać, ilu domowników. łazienek, ile masz czasu na spędzanie go w kotłowni oraz czego oczekujesz od swojej instalacji na pewno coś doradzimy

Opublikowano

Piwnica ,parter, poddasze, garaż jedno stanowiskowy rodzina 5 osobowa, 2 łazienki, mało czasu na kotłownie- sobota wolna, chce aby w domu była stała temp-dlatego myślałem o eco groszku. 115 m użytkowych .Dzieki.

Opublikowano

ok

Najlepiej zrobić osobną instalacje grzejnikową oraz podłogową zasilaną z kotłowni

czyli na każdej kondygnacji dajesz osobno rozdzielacz grzejnikowy oraz podłogowy podłączasz je równolegle a w kotłowni montujesz zawory 3d oraz pompy aby regulować temperaturą poszczególnych układów

Opublikowano

Może od tyłu - na 5 osób i 2 łazienki potrzeba bojler ok 200l.

Nie podajesz stanu budynku- nowy , w budowie ew ocieplenia, wymiary kotłowni?, jaki komin- przekrój, wysokość - i już robi się psychiatria ;)

Podajesz jakieś bajerki - pompki, ilości obwodów, pętelki a pewnie grzejników mocą nie masz dobranych.

Dajesz dane - jest  jakaś pomoc, inaczej szkoda ekranu i podejrzewam naszych oczu.

Już widzę że kolega @majschi trochę się ruszył  - to będzie prościej - jeden mieszacz na rodzaj czynnika grzewczego + odpowiednia ilość rozdzielaczy na piętrach.

Opublikowano

Budynek jest nowy bez instalacji CO i CWU, ściany zewnętrzne Ytoung 24+ 15 cm Styropian, ściany wewnętrzne ytoung 10 cm. Kotłownia w piwnicy dość duża 310x400cm, komin długości 11 m.b., średnica fi 20cm- systemowy. Powierzchnia użytkowa piwnicy 56,4 m2,parter i poddasze 112,95 m2, garaż 20,4 m2,.Parter to przedsionek 3,25 m2, hol z komunikacją 6,25m2, pokój z jadalnią -33m2,kuchnia -9,15m2,łazienka 2,7m2, łącznik do garażu-1,4m2,garaż-20,4m2, PODDASZE-hol z komunikacją-1,7m2, pokój-10,95m2,pokój-8,45m2,łazienka 3,6m2, pokój-12,05m2, Dom to ADELA 344, Stropy z terivy. Parter posadzka 10cm+8cm styropian, Poddasze 5 styropianu +8 wylewki. Okna VEKA ALPHALINE 90( trzy szyby, sześciokomorowe -energooszczędne,) W projekcie jest instalacja na gaz...-po staremu...

post-56928-0-75126500-1388059573_thumb.jpg

post-56928-0-41133200-1388059590_thumb.jpg

post-56928-0-43882900-1388059606_thumb.jpg

post-56928-0-97615700-1388059621_thumb.jpg

post-56928-0-82536600-1388059636_thumb.jpg

Opublikowano

Myślałem o tym aby zrobić tak jak na tym schemacie, na parterze rozdzielacz od grzejników i podłogówka i drugi do grzejników na poddaszu. Rozdzielacz do podł. taki jak na załączniku. Nie chcę pakować w to dużo kasy, ale chcę abyście pomogli mi to wszystko dopasować.. Czego brakuje na schemacie? A może jest ok...co proponujecie...jakie dane jeszcze podać....

post-56928-0-85202800-1388084222_thumb.png

post-56928-0-72775600-1388084245_thumb.jpg

Opublikowano

Na 90 % nie będzie działał, na 10% może działać..

Według mnie taki układ "zadziała" tzn ogrzeje dom oraz wodę ale jakim kosztem?

Bieganie i ustawianie poszczególnych zaworów wielodrożnych a o ochronie powrotu można pomarzyć

Podaj dokładniej ile jest tej podłogówki na poszczególnych kondygnacjach wtedy uda się doradzić najbardziej optymalny system przygotowanie wody na podłogę

Opublikowano

Podłogówka będzie::::parter-przedsionek 3,25m2,hol z komunikacją6,25m2,pokój z jadalnią33m2,kuchnia2,7m2::poddasze::hol z komunikacją1,7m2,łazienka 3,6m2.

Grzejniki planuję tak--piwnica 1szt, parter -3szt+1szt garaż, poddasze 5szt.

Rozdzielacz do podł. to gotowiec ze strony ferro.. I jak to wszystko złożyć aby zadziałało z piecem na eco groszek. .Pomóżcie. .Dzieki....

Opublikowano

Tak planujemy rozkład podłogówki - zaznaczono czerwonymi liniami - oraz planowane kaloryfery -też na czerwono ...pod oknami są.

zastanawiamy się czy nie dać na całości podłogówki w salonie...na razie narysowaliśmy tak i wahamy się ??

post-56928-0-13386000-1388163937_thumb.jpg

post-56928-0-98864900-1388163941_thumb.jpg

post-56928-0-60491900-1388163946_thumb.jpg

Opublikowano

Widzisz kolego ty liczysz że ktoś wykona ci obliczenia ogrzewania i jeszcze się pod tym podpisze - to niestety musisz sam wykonać.

Forum może poprawić błędy lub podpowiedzieć na zakręcie.

A ty jak sam piszesz się wahasz nad koncepcją grzania!

Podłogówki będzie tyle ile wyjdzie z zapotrzebowania na ogrzewanie, podobnie z grzejnikami.- a nie "tu pierdykniem rurkę a tu grzejniczek" i może zagrzeje.

Pisałem już o tym w poście #9.

Tu nie jest istotne czy mieszacz będzie Webermanna - marka z grupy ferro  - z resztą chłam niemiłosierny- typowy chińczyk.

Oblicz ile trzeba mocy na każde pomieszczenie, ew system grzewczy - OP, CO,  CWU i wtedy dobierasz kocioł, a nie od D...y strony. od rozdzielacza - chyba że masz tego cały wagon. na działce.

Opublikowano

Moc potrzebna na każde pomieszczenie podana jest w załącznikach powyżej, a całkowita moc którą musi przekazać instalacja to 15785W ( zgodnie z projektem który posiadam).

Opublikowano

W projekcie jest ogrzewanie na gaz i wszędzie są grzejniki, wszystkie obliczenia są, Tylko ze tam są wykonane trzy piony ,układ zamknięty, a ja chce tak ja pisałem....

Opublikowano

Masz projekt to w czym problem. Rób tak jak ktoś już to zaprojektował.

Opublikowano

Gdybym miał gaz to bym tak zrobił i nie prosiłbym was o pomoc....

Opublikowano

Jedynie źródło ciepła masz inne co nie zmienia faktu, że instalacja na budynku jest taka sama. Zamiast kotła gazowego wstawiasz kocioł na olej lub paliwa stałe łączysz go z instalacją tak jak mówi to dokumentacja kotła oraz prawo budowlane i gotowe.

Opublikowano

Kolego masz projekt instalacji i nie wiem czego chcesz - trzeba teraz przerzucić ogrzewanie grzejnikowe na podłogowe i tu gaz ani inne paliwo nie ma nic do tego.

Trzeba określić które grzejniki mają zostać, gdzie dajesz podłogówkę - przeliczyć moc grzejników na moc podłogówki i wsio., ew dodać mały zapasik + lokalizacje rozdzielaczy

Określić rodzaj posadzki! - ważne dla podłogówki.

Ostatnio jeden kolega ( Kubasko)na forum liczył podłogówkę - podpytaj go, może coś pomoże.

I dopiero wtedy dobierasz resztę - pompy, mieszacz, kocioł, przekroje rur do rozdzielaczy.

Te 15,8kW mocy to dużo - czy to z CWU?

Opublikowano

Rozumiem że chciałbyś wykonać instalacje w taki sposób aby była wydajna, jak najmniej skomplikowana oraz możliwie nie droga

Zastanów się nad taką opcją

Cały parter w podłogówce (poza drabinką w łazience którą zasilisz z pionu na piętro) według mnie "zaśmiecanie" sobie salonu grzejnikami mija się z celem

Poddasze dajesz całe w grzejnikach a w łazience oraz korytarzu podłogówka na zaworach rtl

W kotłowni montujesz zawory 3d oraz pompy osobno na rozdzielacz grzejnikowy (piętro) i podłogowy (parter)

Pozostaje wykonanie kotłowni ale to już zależy od kotła który tam wstawisz

W ten sposób masz możliwie nie drogą oraz wydajną instalacje

Opublikowano

Tu trzeba obliczyć ilość pętli, ich długość- najlepiej podobną , podziały wylewki  - dodatkowo zaplanować wolne strefy np pod szafkami, łóżkami w sypialni itd.

Jeżeli ma być jeden rodzaj ogrzewania to przez wolny czas zaplanuj co i gdzie  a następnie tam trzeba policzyć lub przyjąć ilość odpowiednią  ilość. rury grzewczej i już nie będzie miejsca na błędy np podparcie się grzejnikiem bo dana pętla słabo grzeje.

Opublikowano

Myślałem o dwóch rozdzielaczach na grzejniki (2x5) i jeden rozdzielacz (8) na podłogówkę.

post-56928-0-35659300-1388184358_thumb.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.