jacek22 Opublikowano 11 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Witam uzytkownikow posiadam piec na ekogroszek Stąporków 25 kw i mam problem bo nie dopala mi groszku już próbuje różnych ustawien i w ciągu jednego dnia popielnik jest cały zawalony nie dopalonym groszkiem i spiekami początkowo instalator go ustawił czas podawania 30 s przerwa podawania 60 s siła nadmuchu 50 % klapka wentylatora przysłonieta na jakies 80 % dodam jeszcze ze z komina leci widoczny dym
TIMON120777 Opublikowano 12 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 12 Grudnia 2013 przy tych parametrach to jest moc maksymalna a nadmuch za słaby ustaw podawanie 5sek przerwa 35 nadmuch 50% jak będzie niedopalać wydłużaj przerwę jak będą spieki obniżaj nadmuch
jacek22 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor #3 Opublikowano 12 Grudnia 2013 kolego jak obniżę czas podawania az do 5 s niebedzie to za mało a siłe nadmuchu to mam ustawiac na piecu czy na tej klapce przy wentylatorze i jeszcze jedno słyszałem ze z tych pieców nie widać dymu z komina a u mnie się dymi
jacek22 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor #4 Opublikowano 12 Grudnia 2013 kolego jak obniżę czas podawania az do 5 s niebedzie to za mało a siłe nadmuchu to mam ustawiac na piecu czy na tej klapce przy wentylatorze i jeszcze jedno słyszałem ze z tych pieców nie widać dymu z komina a u mnie się dymi
TIMON120777 Opublikowano 12 Grudnia 2013 #5 Opublikowano 12 Grudnia 2013 dymi się ponieważ jak napisałem w swoim poprzednim poście do takiego czasu podawania i przerwy 30/60 ten nadmuch 50% jest zbyt mały stąd dym - zapewne szary lub czarny efekt niedopalania opału czyli niedoboru tlenu podałem nieco inne nastawy dla których nadmuch 50% będzie nieco lepszy a jak nie to również podałem co korygować i w którą stronę zawsze reguluj nadmuch najpierw w sterowniku a dopiero potem "dopieszczanie" przesłoną na wentylatorze
jacek22 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor #6 Opublikowano 13 Grudnia 2013 dzięki kolego będę próbował
jacek22 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor #7 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Witam kolego timon zrobiłem tak jak napisałeś zjechałem czasem podawania do 10 s spalanie dużo lepsze niema tyle niedopalonego groszku tylko przedtem jak spadła temperatura zadana to dogrzał szybko a teraz grzeje i grzeje i niemoze dogrzać 4 stopnie grzeje z pół godziny czego tj wina ?
TIMON120777 Opublikowano 13 Grudnia 2013 #8 Opublikowano 13 Grudnia 2013 to niczyja wina jedynie efekt obniżenia mocy pozytywny efekt tak powinno być jeśli nadal są niedopałki daj odrobinę mocniejszy nadmuch ale dodawaj po 1% nie więcej jak przyjdą mrozy i nie będzie osiągał zadanej w ciągu godziny to dodasz 1 sekundę do podawania i trochę podniesiesz nadmuch i będzie dobrze
jacek22 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor #9 Opublikowano 13 Grudnia 2013 A czy to prawda ze ten cały cykl czas i przerwa ma się zamykac w minucie ? bo np. jak zrobie czas podawania 12 s i przerwe zostawię tak jak była przedtem czyli 60 s to za długo chyba prawda ?
TIMON120777 Opublikowano 14 Grudnia 2013 #10 Opublikowano 14 Grudnia 2013 to takie założenia tylko jak pracowałem w dwustanie to ustawiałem 3sek podawanie i 30-36sek przerwa nijak to się w minucie nie zamyka moim zdaniem ktoś uznał że tak łatwiej liczyć cykle, inni podłapali i poszło w świat jako reguła należy ustawić takie parametry aby kocioł osiagał zadaną. nie można generalizować ze względu na rózne konstrukcje palników inne przekładnie i moce silników moze się zatem okazać że u jednego w sekundę podaje 5g opału a u innego 3 lub 8 bo inny ślimak czas obrotu i granulacja paliwa nastawy zatem należy dobierać do konkretnego egzemplarza poczytaj sobie fora firmowe konkretnych konstrukcji chłopaki mają podobne kotły a zupełnie inne nastawy bo różnice w opale i zapotrzebowaniu na ciepło wymagają innych ustawień
jacek22 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor #11 Opublikowano 14 Grudnia 2013 bo mówią tez ze ta kopułka żaru zawsze powinna być ponad palenisko nie nizej prawda powiem ci ze ustawiam podawanie 12 15 s i przerwę az 60 to jest w miare spalanie ładne mysle ze to nie za duza przerwa zadaną osiąga a powiedz jeszcze jakbym chciał obnizac to nadal czas podawania czy przerwę w dół a np. jak otworze górne drzwi i chodzi nadmuch to ogien powinien być dymiący czy bez dymu ? i proszę cie o cierpliwość bo chciałbym go w miare dobrze ustawić a nie wiem jak
TIMON120777 Opublikowano 14 Grudnia 2013 #12 Opublikowano 14 Grudnia 2013 zawsze łatwiej regulować większym parametrem bo możesz robić mniejsze zmiany koryguj zatem przerwą a nie czasem podawania. jak się dymi znaczy że za mało powietrza jestem cierpliwy
jacek22 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor #13 Opublikowano 14 Grudnia 2013 ok to ustawiam teraz nadmuch 50 czas 12 to jaka przerwę wg ciebie mu ustawić wiadomo ze mniej więcej mi chodzi i jak otworze drzwiczki podczas włączonej dmuchawy to ma być widoczny sam płomien bez dymu ?
TIMON120777 Opublikowano 15 Grudnia 2013 #14 Opublikowano 15 Grudnia 2013 jak testowałeś na podawaniu 12s to tak zostaw jak będziesz wszystko przestawiał to się zgubisz i nie będziesz wiedział dlaczego się rozjechało coś określ sobie czy regulować nadmuchem czy przerwą podawania i jednej drogi się trzymaj
jacek22 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor #15 Opublikowano 15 Grudnia 2013 ok dzięki bardzo jak dojde ładu bede pisał
jacek22 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Autor #16 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Witam kolege ustawiłem jednak jak narazie ten kocioł podawanie 14 s przerwa 60 s i nadmuch 50 % jest lepiej niz było przedtem ale nadal są niedopałki pomieszane ze spiekamii teraz niewiem co jest kocioł w srodku jest tez okopcony sadza niewiem moze tak ma byc najbardziej mnie drazni to niedopalanie
TIMON120777 Opublikowano 20 Grudnia 2013 #17 Opublikowano 20 Grudnia 2013 jak kopci i są niedopały to jest za mało powietrza wyciągaj przerwę podawania lub podnoś nadmuch obserwuj jak często i na jak długo się odstawia, ile wtedy jest opału na palniku niedopały mogą powstawać w fazie podtrzymania a potem przy pracy są wydalane z palnika
jacek22 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Autor #18 Opublikowano 20 Grudnia 2013 jak sie włącza to pracuje jakies 12 minut jak osiągnie zadaną to odstawia sie na jakies pół godziny i wtedy mi sie wydaje ze ta kopułka opada jest nisko jak nie pracuje . a na patelce są i spieki i niedopałki niewiem własnie czym teraz korygowac i jak czy podniesc znów czas podawania a wydłuzyc przerwe no złosci mnie to juz
TIMON120777 Opublikowano 20 Grudnia 2013 #19 Opublikowano 20 Grudnia 2013 długie i częste podtrzymanie sprawia całe to zamieszanie musisz zmusić kocioł by pracował a nie odpoczywał zmniejszyć moc czyli wydłużyć przerwę i potem dopasować niższy nadmuch jak uda Ci się zamienić czasy czyli sprawić by praca trwała pół godziny a postój 12 minut będzie lepiej. skoro kopci to wydłużaj przerwę - będzie niższa moc i dłuższa praca ja sie zacząłem złościć 2 zimę dopiero ale potem zajrzałem na fora i od tamtej pory jest lepiej cierpliwości tu trzeba i stałego opału na cały sezon
jacek22 Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor #20 Opublikowano 21 Grudnia 2013 opał własnie mam mysle ze na całą zime kupiony z jednego składu ale jak wydłuze przerwe to pewnie kopułka mi sie zapadnie prawda ? spróbuje jak tak bedzie to mysłe zeby dodac podawnia i jeszcze wydłuzyc przerwe
TIMON120777 Opublikowano 21 Grudnia 2013 #21 Opublikowano 21 Grudnia 2013 dodając podawania podniesiesz moc a masz ją obniżyć jak wydłużysz przerwę i zacznie kopiec opadać to musisz wtedy obniżyć nadmuch dopasowując do tej nowej dłuższej przerwy. duża ilość stałego w parametrach opału pozwala ustawić kocioł w dwustanie na cały okres palenia. niestety zmiana opału najczęściej wiąże się ze zmianą ustawień. jak już się nauczysz swojego kotła zmian będziesz dokonywał intuicyjnie na podstawie obserwacji palnika i już tylko jednym parametrem. teraz musisz znaleźć przyzwoite parametry, potem będą tylko korekty minimalne potrzebne
jacek22 Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor #22 Opublikowano 21 Grudnia 2013 kolego wiec tak kocioł pracuje 14 minut osiagnie zadana i stoi 25 minut z komina jest mało widoczny dym podczas pracyjak otworze górne drzwiczki toiskry ciągnie w komin ale tez kopci w piecu teraz tak te spieki jak silno scisneto sie rozpadają i niedopałki tez kopułka z przodu i z boku jest troche ponad ale ztyłu jest nizej i z tyłu własnie to spaduje czysciutki popiół a z przodu i z prawego boku spadają te niedopałki zasobnik jest z lewej strony
jacek22 Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor #23 Opublikowano 21 Grudnia 2013 wieczorem moze mi sie uda wrzucic zdjęcia to zobaczysz bo jak wydłuze przerwe a obnize nadmuch to bedzie jeszcze bardziej chyba kopcił nie prawda ? a jak mam np podniesc ten kopczyk troche jak sie zapada juz sam głupi jestem
TIMON120777 Opublikowano 21 Grudnia 2013 #24 Opublikowano 21 Grudnia 2013 spokojnie i małymi krokami najpierw wydłużasz przerwę i zostawiasz na co najmniej pół dnia żeby to kociołek "przetrawił" potem zaglądasz i oceniasz co się wydarzyło. jeśli pojawią się spieki to wtedy dopiero korygujesz nadmuch w dół - też tylko odrobinę i znowu zostawiasz do następnego dnia jak żar zejdzie w dół to musisz również nadmuch obniżyć taka zabawa trochę ale musisz to robić małymi krokami i w dużych odstępach czasu wszystko bowiem musi się przestawić na nowe parametry i ustabilizować najpierw musisz obniżyć moc aby kociołek dłużej pracował potem dopasujesz nadmuch zeby żar nie schodził za nisko
jacek22 Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor #25 Opublikowano 21 Grudnia 2013 aha to kopczyk mam podnosic nie czasem podawania tylko obnizaniem nadmuchu ? ale znów jak obnize nadmuch to niebedzie on bardziej jeszcze kopcił ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.