gofer Opublikowano 8 Listopada 2013 #1 Opublikowano 8 Listopada 2013 Panowie, zastanawiam się nad jedną sprawą. Nadchodzi drugi mój sezon grzewczy i myślę nad jedną sprawą. Mam 80m2 podłogówki + 3 pokoje z kaloryferami (40m2), piec z podajnikiem (19kW) i w zeszłym roku założyłem termostat pokojowy. Chodzi mi o zależność podłogówki, kaloryferów i termostatu pokojowego. Przykładowo, ustawione mam 20 stopniC, dom się nagrzeje, termostat wyłącza pompy i stoi np. 2 godz, (wiadomo, ustawione jest co jakiś czas na 30sek włącza sterownik pompy), podłoga ulega wychłodzeniu, jest zimna. Gdy ponownie termostat załączy pompy, nagrzanie znowu podłogówki i domu, trwa długo, przez co, mi się zdaje, zamiast oszczędzać, piec więcej pali węgla. Czy w dobrą stronę myślę? może podłogówkę (pompę) na stałe załączyć, a kaloryfery niech termostat pilnuje?, może wywalić termostat pok. i pozakręcać kaloryfery i niech grzeje cały czas podłoga? :unsure: Dodam, że spalanie węgla wynosi teraz ok 25kg/doba, + grzanie 140l cw, ekogroszek polski 900zł/tona, z 2 zbiorników (ok300kg) zostaje pół taczki popiołu.
majschi Opublikowano 8 Listopada 2013 #2 Opublikowano 8 Listopada 2013 witam w jaki sposób obecnie sterujesz temperaturą wody na podłogówkę ? Przy ogrzewaniu podłogowym pompa powinna pracować cały czas a temperaturą w pomieszczeniach powinieneś sterować temperaturą wody na podłogówkę. Najlepiej do tego celu nadaję się zawór 3d z siłownikiem i sterowaniem pogodowym
gofer Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor #3 Opublikowano 8 Listopada 2013 no na podlofowke mam specjalny zawór w skali od 1-6, a na kaloryfery w miejsce zaworu 3D jest zdaje sie jakis inny. Nie jest to zwykly taki kulowy, tylko z pokretlem okrągłym. Nie znam sie za dobrze. Czyli na razie jutro wlacze na stałe pompke od podlogowki i zobacze co dalej bedzie sie dzialo. Jak sie nie sprawdzi odlacze termostat pokojowy i bede regulowal zaworem, tym 3 d
olinek Opublikowano 8 Listopada 2013 #4 Opublikowano 8 Listopada 2013 25 kg na dobę teraz ?? a ile masz m2 do ogrzania,bo to jakoś bardzo dużo wychodzi 25 kg po 0,9 zł to wychodzi 22,5 zł na dobę = 10 m3 gazu ,tyle to ja zużywam na 170 m2 przy temp. +/- 0 St.C
Mirek39 Opublikowano 9 Listopada 2013 #5 Opublikowano 9 Listopada 2013 gofer Na którym biegu pracują pompy.
gofer Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor #6 Opublikowano 9 Listopada 2013 25 kg na dobę teraz ?? a ile masz m2 do ogrzania,bo to jakoś bardzo dużo wychodzi 25 kg po 0,9 zł to wychodzi 22,5 zł na dobę = 10 m3 gazu , mam 120m2, ale właśnie jak podłoga się wychłodzi, piec ruszy i ciągnie węgiel żeby znowu nagrzać podłogę, może włącznie podłogi na stałe, będzie strzałem w 10 ;) no właśnie tyle mi wychodzi, nie ma mnie w domu całe dnie i nie myślałem o piecu, ale spalanie skłoniło mnie do zastanowienia :) Na którym biegu pracują pompy. na kaloryfery na 2, na podłogę na 3, teraz podłogę włączę na 1 ciągle. Mam jeszcze ustawione, że pompy włączą sie dopiero jak piec osiągnie 58 stopni, a piec mam na 60 stopni ustawiony. Chodzi jeszcze pompa cw i pompa cyrkulacynja, ale tą ostatnią mam na wyłączniku czasowym, jak jestem w domu to tylko pracuje. Obieg cyrkulacji to ok 40 metrów, także nie zostawiam jej na stałe włączonej-ta biegów nie ma
Mirek39 Opublikowano 9 Listopada 2013 #7 Opublikowano 9 Listopada 2013 U mnie sterownik pokojowy steruje przekaznikami zwierno rozwiernym ,pokojówka załączona pompy pracują na 2gim biegu pokojówka daje sygnał stop pompy pracują na 1 biegu i woda pomału przepływa a grzejniki i podłoga robią się letnie.
gofer Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor #8 Opublikowano 9 Listopada 2013 u mnie długo trzyma temperaturę w domu, tylko że za bardzo widzę wychładza się podłoga, też mam zwierno-rozwierny
Mirek39 Opublikowano 9 Listopada 2013 #9 Opublikowano 9 Listopada 2013 Przykładowo, ustawione mam 20 stopniC, dom się nagrzeje, termostat wyłącza pompy i stoi np. 2 godz, (wiadomo, ustawione jest co jakiś czas na 30sek włącza sterownik pompy), podłoga ulega wychłodzeniu, jest zimna. Gdy ponownie termostat załączy pompy, nagrzanie znowu podłogówki i domu, trwa długo, przez co, mi się zdaje, zamiast oszczędzać, piec więcej pali węgla. I nie ma efektu wychłodzenia .
Mirek39 Opublikowano 9 Listopada 2013 #10 Opublikowano 9 Listopada 2013 Tak masz zwierno rozwierny ale tak jak napisałem sterownik pokojowy steruje przekaznikami a przekazniki obrotami pomp.
gofer Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor #11 Opublikowano 9 Listopada 2013 no to fajnie masz, ale tak nie bedę umiał podłaczyć
Mirek39 Opublikowano 9 Listopada 2013 #12 Opublikowano 9 Listopada 2013 Jak chcesz schemat to napisz koszt przekazników 10 zł Poszukasz elektryka i Ci to podłączy. Po testach u mnie w domu zyskałem około 3kg wegla oszczędności doba czy warto przelicz sam.
vernal Opublikowano 9 Listopada 2013 #13 Opublikowano 9 Listopada 2013 Napisz jak przełączasz te pompy na inny bieg, bo to nie jest takie trywialne.
Mirek39 Opublikowano 9 Listopada 2013 #14 Opublikowano 9 Listopada 2013 Rozbierasz pompe to jest wyciągasz całą płytke z przełącznkiem poczym rozpoławiasz i wywalasz przełącznik , pod przełącznikiem obrotów masz 4 styki jeden wspólny i 3 osobno to są biegi pompy 1,2,3 poczym wykorzystujesz przekaznik 220V zwierno rozwierny masaz 3 możliwości czyli uzyskanie obrotów | małe i średnie, obroty małe i max, obroty srednie i max .Czyli z pompy o zakresie regulacji 3 stopi uzyskujesz pompe o dwu stopniowej regulacji. Wcześniej musisz sprawdzić na który biegu pompy praca co jest w twoim przypadku naj lepsza czyli, na który biegu pompy co pracuje cały czas jak na 3 to super jak na dwa może być ,a jak na 1 to nie ma co kombinować bo obrotów nie zwiększamy w podtrzymaniu tylko zmniejszamy. To samo się tyczy podłogówki. U mnie jest tak sterownik pokojowy temp, poniżej zadanej pompa pracuje na 3 biegu a jak sterownik pokojowy w stanie wyłącz to pompa na 1 biegu i wtedy płyn w układzie co powoli sie przemieszcza, a co za tym idzie grzejniki robią się z ciepłych letnie a nie zimne.
Mirek39 Opublikowano 9 Listopada 2013 #15 Opublikowano 9 Listopada 2013 Oszczędnoś opału gwarantowana ,przetestujcie sami pompa co na biegu 3 a na biegu 1 i co się dzieje z grzejnikami czyli jak grzeją , a co zatym idzie cała instalacja się nie wychładza i nie ma pózniej ciągłej pracy kotła przez długi czas. U mnie pisze u mnie bo każdy układ co jest inny przyniosło to oszczędności w opale.
gofer Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor #16 Opublikowano 10 Listopada 2013 już mogę powiedzieć po 24h, że piec spalił ok 3/4 worka :) czy już jest lepiej. Dam znać za tydzień, ile worków poszło. Podłoga na 1 biegu, kaloryferami steruje (pompą co) termostat pokojowy :)
gofer Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor #18 Opublikowano 19 Listopada 2013 No i du.a zbita, wczoraj zachodzę po pracy, na piecu 22 stopnie, opału brak,a powinien być co najmniej do wieczora, czyli włączenie na stałe podłogówki nie przyniosło rezultatu, a nawet delikatnie więcej piec spalił. Zapomniałem napisać, że w jednym, dużym pomieszczeniu (50m2) podłogówka ma straty ciepła, (strop drewniany, a na nim tylko deski 25mm przybite)co może chłodzić ją. Zmniejszyłem delikatnie tem na rozdzielaczu podłogówki, i tem. pieca z 60 na 50 stopni o i zobaczę co będzie dalej
vernal Opublikowano 19 Listopada 2013 #19 Opublikowano 19 Listopada 2013 Jak to, przecież oszczędność była gwarantowana.
sambor Opublikowano 19 Listopada 2013 #20 Opublikowano 19 Listopada 2013 Może kolega powinien złapać kontakt do magika, autora tematu https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16279-rekord-w-spalaniu-ekogroszku-25-35-doby-na-worku/ Który tez obiecywał super spalanie a temat wylądował w koszu. :( Deski pod podłogówką nie są złym rozwiązaniem - drewno dość dobrze izoluje ciepło. Pozdr.
gofer Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor #21 Opublikowano 20 Listopada 2013 Sambor, deski mam na stropie, na podłodze jest jeszcze tylko beton, przykryty teraz 10cm styropianu. Nie wiem już, może trzeba się pogodzić z takim spalaniem 25/kg na dobę. Nie mam czasu, jak w zeszłym roku, latać cały czas do pieca, zdaje mi się, że znalazłem optymalne ustawienia, a może piec jednak dalej nieefektywnie spala opał. <_< Spróbuję jeszcze raz załadować pojemnik miałem 0-10, lub 0-31,5, może taniej wyjdzie. Myślę też o takim sterowniku za rok : http://bruli.pl/, może gdzieś było już o nim na forum. Na razie dziękuję Panowie, jakby ktoś miał jakiś pomysł, coś podpowiedzieć to czekam i dzięki
Gość Visitor1230 Opublikowano 20 Listopada 2013 #22 Opublikowano 20 Listopada 2013 Nie jestem ekspertem i nie mam tez podlogowki. Ale moze sie wskazowka przyda. Dobre efekty u siebie uzyskuje poprzez to, ze kociol chodzi caly czas na stalej temperaturze (73 stopnie w tej chwili z histereza w dol o 3 stopnie) a wszystko steruje sterownikiem zaworu 4d z pogodowka i pokojowka. Nie jest podlaczony do kotla. Po uzyskaniu zadanej temp. w pomieszczeniach pompa (adaptacyjna ) sie nie wylacza a sterownik zaworu obniza temp w ukladzie grzejnikowym tylko o 10 stopni. Woda sie nie wychladza zbytnio i potrzeba o wiele mniej energii na ponowne dogrzanie pomieszczen po sygnale z pokojowego. Ponadto doszedlem do wniosku, ze obnizenie nocne temp. nie powinno byc drastyczne. Max 1 do 1,5 stopnia. Dzieki temu podobnie nie potrzeba zbyt wiele wegla na ponowne dogrzanie wychlodzonych scian. Pokojowke mam ustawiona na plynne podnoszenie temperatury w pomieszczeniach. O 15ej ma byc uzyskana a stoniowo podnosi temp. juz od 11-ej. Ogrzewam w ten sposob 70m² w polowie domu na jednym poziomie calkowicie nieocieplone. Zyzycie ekogrochu w tej chwili 25 kg na dwie i pol doby. temperatury dzienne to wedlug pomieszczen od 19 do 22 stopni. Ustawienia kotla na chwile obecna to podawanie 6 sek i 45 postoj. Podtrzymanie 30 min i nadmuch w potrzymaniu 50 sek.
gofer Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor #23 Opublikowano 20 Listopada 2013 vernal, kolega Mirek39, przynajmniej chciał coś pomóc i pisał na temat w temacie ;) Visitir1230, nie mam zaworu 4D, ale będę kombinował w stronę, żeby jak najmniej wodę wychłodzić. Dzięki, każda rada i doświadczenie się przyda :)
vernal Opublikowano 20 Listopada 2013 #24 Opublikowano 20 Listopada 2013 Dobrymi chęciami to wiesz co jest wymurowane. Mnie to nie przeszkadza, ale nie mogę sobie odmówić komentarza gdy nie mogę sobie odmówić komentarza. Pozdrawiam.
gofer Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor #25 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Nie odzywałem się długo w temacie, bo testowałem, różne ustawienia pieca i różny opał. Podłogówka chodzi na stałe, na 2 biegu, termostat pokojowy pilnuje kaloryferów. Przypomnę, że miałem spalanie 25kg/dobę. Zacząłem korygować sterownik pieca, co tylko zwiększyło spalanie i ilość popiołu. Najważniejszą rzeczą, którą nie wykonywałem, dużo zyskałem. Zacząłem regularnie co tydzień, czyścić górne półki pieca. Zmieniłem opał od innego dostawcy (ekogroszek) i uzyskałem 7dni/6 worków 25kg, czyli worek 25kg na tydzień oszczędniej, czyli ok 90zł taniej na miesiąc. Oczywiście wszystko przy obecnych temperaturach. Poszedłem dalej i zakupiłem na próbę miał 0-30, za ok 600zł/tona i okazuje się, że też 150kg starcza na tydzień, czyli 6 worków po 25kg na 7dni. Pytanie małe, podajnik mój jest przystosowany do palenia też miałem i innymi jeszcze rzeczami, ale jako paliwo podstawowe wymieniony jest ekogroszek. Czy ślimak, czy inne części podajnika się niszczą, zużywają bardziej gdy przejdę na miał? To jest 300zł taniej na msc, a wiec dużo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.