Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jedna Kondygnacja, Dwa Rozdzielacze.

Robek17

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chcę zainstalować dwa rozdzielacze, podłogówka i grzejniki oba po 7 obwodów na jednej kondygnacji w centralnym punkcie domu obok siebie. Rozdzielacz podłogówki z pompą i zaworem 4d. Kocioł w piwnicy w odległości ok 7 metrów z drugą pompą.

Gdybym rozdzielacze te ztrójnikował i połączył z kotłem tylko jednym pionem czy nie będzie konfliktów z przepływu.

A może zawór zwrotny ?

Proszę o pomoc pozdrawiam. Pozdrawiam.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź.

Ja też uważam to za optymalne rozwiązanie. Jednak w moim przypadku dużo łatwiejsze byłoby jedno zasilanie.

Powierzchnia to tylko 130 metrów plus boiler koło kotła, pospieszyłem się też z zakupami i rozdzielacz do podłogówki to cała grupa.

Boję się tylko i takie było właśnie pytanie czy między pompami nie będzie konfliktu.

Jeżeli to ma jakiś sens to wolałbym iść w tym kierunku.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Dzięki bardzo.

Jeszcze przyszło mi coś do głowy. Kupiłem również z ferro rozdzielacz z przepływomierzami, a słyszałem gdzieś, że są tak zbudowane, że jest przepływ tylko w jednym kierunku.

Czy to może być prawdą ?

Opublikowano

zawór zwrotny nie dławi przepływu tylko nie pozwala na ruch wody w przeciwnym kierunku

co do przepływu to zadbaj o odpowiednie średnice rur

jeśli miedz to z kotłowni to trójnika 28 i dalej 22 do każdego rozdzielacza

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.